NAJBOLJI LJETNI SOUNDTRACK

5 izvrsnih ljetnih albuma za 5 dijelova dana

Foto: istock
Ljetni soundtrack je važan. Ono što slušate utječe na to kako se osjećate, a ljeto sa sobom donosi imperativ dobrog raspoloženja, opuštenosti i veselja. Pet albuma koje smo odabrali za vas sjajno će upotpuniti određeni dio dana, ali možete ih slušati i u neka druga vremena, slobodno malo kombinirajte i sami!

Buđenje: Manu Chao – Clandestino

Za razliku od ostatka godine, sada se ne budite uz zvuk budilice i možete spavati koliko vas je volja. No, kad se probudite nužan vam je energetski impuls koji će vam pomoći da žustro krenete u dan i iskoristite sve što ljeto pruža. Za uvod u idealno jutro najbolje će poslužiti prvi album koji je globalni revolucionar Manu Chao objavio nakon što je raspustio svoj prethodni bend Mano Negra. Istovremeno je živahan i nježan, sasvim prigodno ljetno lepršav i s odmjerenim dozama melankolije, samo zbog ravnoteže. Ako ne znate španjolski jezik, većinu teksta nećete razumjeti, ali to vam može biti poticaj da na plažu ponesete rječnik. Naravno, samo u slučaju da vas nije strah da bi vas zbog toga čudno gledali i ako ste već pročitali sve knjige koje smo vam preporučili za ljeto.

Za repeat: Clandestino & Mama Call

Kava – The Clash: London Calling

Razbudili ste se uz “Clandestino” i ležerni dnevni ritam nameće odlazak na kavu ili neki osvježavajući sok. Nećete pogriješiti stavite li u slušalice album koji veliki broj glazbenih kritičara proglašava najboljim albumom svih vremena. Takve ocjene nisu nimalo neutemeljene,  a jedna od najvećih vrijednosti ove ploče jest što je ona čisti rock, ali to ne znači da je išta manje pop. I, jasno, kao i često kada je The Clash u pitanju, po njoj su razbacani šareni reggae, ska pa čak i jazz momenti. Dio pjesama ste vjerojatno već čuli, ali niste bili sigurni tko ih izvodi, sve pjesme s ovog albuma su vrlo radiofonične i nije rijetkost čuti ih na radiju. Bez obzira na to, dobro ih je slušati kao cjelinu jer unatoč tome što je svaka malo remek-djelo, tek kada ih doživite u kontekstu većeg sustava shvatit ćete koliko su zaista moćne i važne. Potpuno je nevjerojatno kako album snimljen 1979. može zvučati kao da je snimljen jučer, a ljeto je, to znamo, vrijeme za nevjerojatne stvari.

Za repeat: Rudie Can’t Fail & Lost in the Supermarket

Kupanje & ručak – Buena Vista Social Club: Buena Vista Social Club

Većinu dana ćete gotovo sigurno provesti na plaži ili u nekoj debeloj hladovini. Otići ćete na ručak i onda nazad, do mora. U vrijeme kada je sunce visoko i kada vam je toliko vruće da se svaki atom tijela pretvara u čistu lijenost, nema bolje glazbene podloge od albuma kubanskih muzičara koji je 1996. u samo šest dana snimio Ry Cooder. Rijetko što zvuči više kao ljeto od ovih 14 pjesama odsviranih i otpjevanih s toliko ljubavi da barem malo mora preći i na slušatelja. Opet vam može dobro doći rječnik španjolskog jezika, ali u ovom ćete albumu sasvim lijepo uživati i ako nemate pojma o čemu se tu, ustvari, pjeva. Dovoljno je zatvoriti oči, upijati melodije i ritam i vi ćete, barem na trenutak, biti među kubanskim glazbenicima koji su ove pjesme odsvirali ne kao da je sviranje važnije od života, već kao da je muzika život sam.

Za repeat: Chan Chan & Candela

Spremanje za izlazak – Valentino Bošković: VSSR

Svemu lijepom dođe kraj pa tako i sunce jednom mora zaći, čak i najdulji ljetni dan će se u jednom trenutku neminovno pretvoriti u noć. Treba predahnuti od dnevnih aktivnosti i spremiti se za izlazak ili tek za buljenje u zvijezde. Uvjerljivo najbolji odabir za predvečerje i večer je album „VSSR“ genijalnog dvojca koji svoju svemirsku umjetnost prezentira pod imenom Valentino Bošković. Otpjevan na otočkom dijalektu, ovaj je album svoje glazbene utjecaje baštinio s milijun različitih strana. Od Bowieja i brit-popa, preko TBF-a i Leut Magnetika sve do sumanutih komadića jazza, elektropopa, disca i hip-hopa doplutalih tko zna odakle. Ovaj konceptualni album o astronautu Valentinu Boškoviću koji je 1646. napravio svemirsku raketu i lansirao se u svemir sadržava bezbroj različitih stilova u samo sedam pjesama, a rezultat je vrlo originalan i prepoznatljiv zvuk koji je nemoguće zamijeniti za nešto drugo. Uz to što je neviđeno zabavan, ovaj album je i silno plesan i veseo, a toliko je zarazan da ga jednostavno ne možete poslušati samo jednom.

Za repeat: Sve

Prije spavanja – Air: Moon Safari

Bez obzira na to jeste li bili u izlasku ili ste brojali zvijezde, u nekom trenutku morate poći na spavanje. Tijelo zahtijeva odmor, cvrčci su prestali pjevati, sve se smiruje pa je došao čas da se umirite i vi. Remek-djelo francuskog dua Air iz 1998. poslužit će kao upravo besprijekorna uspavanka. Ako vas je neki terasa-bar zatrovao lošom i napornom glazbom, „Moon Safari“ će biti istinska higijena za vaše uši i dušu, a ako samo želite slatko usnuti, dopustite mu da bude vaš vodič u tom smjeru. Smiren, sanjiv, nježan i prozračan, ovaj je album idealan izbor za kraj svakog ljetnog dana; onaj koji stavlja točku na dobar provod i istovremeno vas priprema za idući dan, također krcat uzbuđenjima.


Za repeat: You Make it Easy & La Femme D’Argent