Profimedia, Abaca
OMOTAJ SE NJEŽNO

Haljina s kojom ne možete pogriješiti

U moru raznoraznih trendovskih modela haljina na preklop - kakvu je prije 45 godina popularizirala Diane von Furstenberg - izbor je s kojim se ne može pogriješiti jer pristaje baš svakoj figuri.

Trendovi se mijenjaju, no dobri su komadi uvijek u modi - rekla je dizajnerica Diane von Fürstenberg (71) u jednom intervjuu, počašćena komplimentom o svom izgledu. To bi se moglo reći i za njenu najpoznatiju kreaciju - haljinu na preklop. Zbog kroja koji obavija tijelo jednako dobro pristaje visokima i niskima, debljima i mršavijima, zrelim ženama kao i tinejdžericama; V-izrez izdužuje figuru, a preklop je čini i seksepilnom, u raskoraku se suptilno otkriva noga do polovice bedara... Kad je 1972. došla u New York da okuša sreću, belgijska dizajnerica, supruga njemačkog princa Egona von Fürstenberga, nije ni slutila da u svom putnom kovčegu ima pravo blago. Ponijela je, naime, haljine od džerseja koje je napravila u tvornici svog prijatelja Angela Ferrettija, talijanskog tekstilnog industrijalca.

Getty
Dizajnerica Diane von Fürstenberg u vlastitoj kreaciji početkom sedamdesetih

SAO PAULO, BRAZIL - OCTOBER 23: A model walks the runway during the PatBo fashion show during Sao Paulo Fashion Week N46 Fall/Winter 2019 on October 23, 2018 in Sao Paulo, Brazil. (Photo by Victor VIRGILE/Gamma-Rapho via Getty Images)
Gamma-Rapho via Getty Images
PATBO

PARIS, FRANCE - SEPTEMBER 29: A model walks the runway during the Elie Saab Ready to Wear fashion show as part of the Paris Fashion Week Womenswear Spring/Summer 2019 on September 29, 2018 in Paris, France. (Photo by Victor VIRGILE/Gamma-Rapho via Getty Images)
Gamma-Rapho via Getty Images
ELIE SAAB

PARIS, FRANCE - SEPTEMBER 29: A model walks the runway during the Elie Saab Ready to Wear fashion show as part of the Paris Fashion Week Womenswear Spring/Summer 2019 on September 29, 2018 in Paris, France. (Photo by Victor VIRGILE/Gamma-Rapho via Getty Images)
Gamma-Rapho via Getty Images
ELIE SAAB

ANDREA HANKS/BIJELA KUĆA, SAD
Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović odjenula je haljinu domaće modne marke Duchess za susret s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom i njegovom suprugom Melanijom u rujnu u New Yorku

Na nagovor Diane Vreeland, urednice američkog časopisa Vogue, u New Yorku je osnovala modnu kuću te predstavila svoje modele na reviji 1974. Haljina je postala instant hit - praktičan i elegantan model bio je baš ono što je trebalo zaposlenoj ženi, a njenu dizajnericu slavili su kao najvažniju kreatoricu nakon Francuskinje Coco Chanel. Tako je model koji je dio stalnog postava modnog odjela muzeja Metropolitan Museum of Art postao “opće dobro”: u svojoj ga ponudi ima svaka modna kuća i konfekcijska marka, od modela za dnevne prilike raznih dužina, boja i uzoraka do večernje varijante od šljokica i satena. Naravno, može se naći u novoj kolekciji kuće Diane von Fürstenberg i ove je sezone, koja je nadahnuta sedamdesetima, najsličniji originalu.

Od poliestera 2000 kn, ELFS

Od pamuka 79 kn, NEW YORKER

Model od svile i pamuka 1440 kn REPLAY

Model sa šljokicama 3572 kn, PATRIZIA PEPE

Pamučni model 149 kn, HOUSE

Maksi haljina od viskoze i svile 3349 kn MAX&CO

Od poliestera i metalnih niti 349 kn, BERSHKA

Od poliestera 299 kn, ZARA

Maksi model od viskoze 199 kn, H&M

Od pamuka 349 kn, BOUTIQUE ELLE

Pripremila Iva Gradišer

Linker
25. travanj 2024 08:35