GLORIA IN

Nosi se karirano!

Tradicionalni škotski uzorak popularan je i za poslovna odijela i za šminkerske haljine, a onaj crvenih nijansi - omiljen u božićno vrijeme.

Bila pankerica, šminkerica ili poslovna žena, svaka u svom ormaru ima - karirani uzorak. Pankerica najčešće preveliku crveno-bijelo-crnu košulju, koju kombinira s ove sezone jako modernom minicom od lakirane kože i mrežastim čarapama, dok će se šminkerica počastiti plisiranom suknjom dužine ispod koljena koja podsjeća na modele inspirirane kiltom, originalnom škotskom nošnjom, popularne u 1980-ima. Poslovnu su ženu, pak, dizajneri zamislili kao modernu varijantu Sherlocka Holmesa, slavnog detektiva iz serije romana škotskoga pisca Sir Arthura Conana Doylea - u strogo krojenom odijelu sa sakoom dvostrukog kopčanja, košuljom s visokim ovratnikom i špicastim gležnjačama. No svu raznolikost odjevnih predmeta na pistama su nadmašile mnogobrojne varijante tartana, kojih je registrirano - jer sve ih zabilježi Škotsko društvo tartana - gotovo tri tisuće, oko sto pedeset novih uzoraka svake godine.

/ Getty/Gulliver
Suno, Sonia Rykiel, Jacquemus, Barbara Bui

Ove su sezone u trendu klasični, u kojima prevladavaju smeđe i tamnoplave nijanse, dvobojni crno-bijeli, ali i oni koji ‘vrište’ fluorescentnom narančastom, žutom i ružičastom. No, uz smeđe-crno-bijeli uzorak koji je proslavila britanska kuća Burberry, modni je klasik crveno-plavo-zeleni Royal Stewart Tartan, službeni tartan škotske kraljevske loze Stewart te osobni karirani uzorak britanske kraljice Elizabete II. Osobito je popularan u vrijeme blagdana - ne samo zbog ‘božićnih’ boja, nego i stoga što je naslikan na mnogim starim božićnim i novogodišnjim čestitkama. Omiljen je i dizajnerima - tradicionalno već Vivienne Westwood i Jeanu Paulu Gaultieru, a ove jeseni i pariškoj dizajnerici Barbari Bui, koja ga je koristila za slim-fit odijela, mini haljine i bomber jakne.

Linker
15. travanj 2024 13:41