Stacey Dash i Alicia Silverstone u filmu ‘Djevojke s Beverly Hillsa’ iz 1995.
setovi od suknje i sakoa

Uniforme na zabavan način: Vraća se davno odbačen komplet i nije nimalo dosadan

Dizajneri predviđaju modno uniformiranu budućnost, ali osobnost neće trpjeti zbog toga: s kompletom sakoa i suknje od iste tkanine svaki se dan može izgledati drugačije - dovoljno je promijeniti detalje.

Hiperprodukcija odjeće i, usporedno, sve veća količina otpada odveli su dizajnerski biznis u slijepu ulicu. Modni stručnjaci smatraju da je rješenje u pojednostavljenju odijevanja pa su u ovosezonskim kolekcijama predstavljeni dvodijelni setovi koji se sastoje od sakoa i suknje.

Stacey Dash i Alicia Silverstone u filmu ‘Djevojke s Beverly Hillsa’ iz 1995.

Kombinirajući ga s košuljom, majicom i dolčevitkom te različitim tipovima obuće, s jednim kompletom moguće je biti drugačije odjeven kroz cijeli tjedan, što je i mnogo ekonomičnije nego da se kupuje nekoliko različitih sakoa i suknji.

Jacqueline Kennedy arriving in New York city, 1960's., Image: 98246612, License: Rights-managed, Restrictions: For usage credit please use; Courtesy Everett Collection, Model Release: no, Credit line: Courtesy Everett Collection / Everett / Profimedia
Courtesy Everett Collection / Ev
Jacqueline Kennedy, legendarna američka Prva dama i ikona stila 60-ih, obožavala je kostime od tvida

O lakoći kombiniranja da se i ne govori (teško se može pogriješiti kad su dva glavna odjevna predmeta iste boje ili uzorka), kao i o moćnom dojmu koji ostavlja.

- Sve što treba znati o ženi u kostimu je da ima ukusa i da je samouvjerena - govorila je francuska dizajnerica Coco Chanel, među čijim je prepoznatljivim kreacijama i kostim od vunenog tvida, predstavljen 1914., a kroz desetljeća koja su uslijedila više puta iznova reinterpretiran.

COCO, Katharine Hepburn (as Coco Chanel), inspects her fashion models in the Broadway stage production, 1969, Image: 97131744, License: Rights-managed, Restrictions: For usage credit please use; Courtesy Everett Collection, Model Release: no, Credit line: Courtesy Everett Collection / Everett / Profimedia
Courtesy Everett Collection / Ev
Holivudska diva Katherine Hepburn kao Coco Chanel u broadwayskoj predstavi 1969.

Naravno, dio je i ove, zimske kolekcije, i to u varijanti kraće nabrane suknje i strukiranog sakoa s “ruskim” ovratnikom, a sašiven od tvida intenzivnih boja. No kako ovom sezonom dominiraju karirani motivi, na modnim pistama i u trgovinama još je više modela s pepita i tartan uzorkom.

Model on the catwalk during Chanel show Fall Winter 2019, Haute Couture Fashion Week in Paris//03VULAURENT_vu01967/1907021253/Credit:LAURENT VU/SIPA/1907021258, Image: 453516791, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: LAURENT LAURENT VU / Sipa Press / Profimedia
LAURENT LAURENT VU / Sipa Press
Kreacija kuće Chanel iz kolekcije za jesen/zimu 2019.

Kako su inspirirani osamdesetim i devedesetim godinama prošlog stoljeća - i na neki način imitiraju školsku uniformu - nose se uz stroge bijele košulje, koledžice i oksfordice, posebno ako suknja ima falde.

PARIS, FRANCE - JULY 11: Kristen Stewart attends the Noir et Blanc de Chanel Fall/Winter 2019 Makeup Collection - Yachts De Paris on July 11, 2019 in Paris, France. (Photo by Kristy Sparow/Getty Images for Chanel)
Getty Images for Chanel
Glumica Kristen Stewart u kostimu marke Chanel

PARIS, FRANCE - MARCH 03: A model walks the runway during the Thom Browne show as part of the Paris Fashion Week Womenswear Fall/Winter 2019/2020 on March 03, 2019 in Paris, France. (Photo by Peter White/Getty Images)
Getty Images
Thom Browne

PARIS, FRANCE - JULY 2: A model walks the runway at the Givenchy show during Paris Haute Couture Fall/Winter 2019/2020 on July 2, 2019 in Paris, France. (Photo by Estrop/Getty Images)
Getty Images
GIVENCHY

Ako je pak riječ o minici, kombiniraju se s gležnjačama i visokim čizmama. No kad je suknja uska i dužine koja prekriva koljena, nema boljeg spoja od salonki i mrežastih čarapa.

Linker
16. travanj 2024 13:49