Getty Images
čari rebrastog baršuna

Veliki povratak: Deset komada od samta i kako ih kombinirati

Tkanina kojoj je glamurozni status nedostižan zbog njezine prugaste površine, dizajnerskom intervencijom u kroju i boji postala je poželjna šminkericama u svim prilikama.

Dok baršun slovi kao luksuzna tkanina namijenjena svečanoj odjeći, samt, koji je zapravo njegova rebrasta inačica, uvriježio se kao materijal za ležerne prigode. No tkaninu na čijoj se površini izmjenjuju niti šišane u različitim visinama dizajneri su učinili poželjnom i u glamuroznim varijantama, i to zahvaljujući modernim krojevima i bojama. Ove je sezone modni imperativ imati odijelo od samta pastelnih nijansi, sa sakoom naglašenih ramena i hlačama širokih nogavica. U kombinaciji sa svilenom košuljom, koja ističe njegov sjaj (prigušeniji nego kod baršuna i pliša, ali ipak primjetljiv) nosi se u svečanim prilikama, a s tankom vunenom dolčevitkom ili pamučnom majicom u poslovnim.

EXCLUSIVE: Priyanka Chopra flashes a peace sign and a huge smile as she arrives at JFK airport in NYC after her wedding to Nick Jonas in India.

Pictured: Priyanka Chopra, Image: 402963781, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Splash - aktivní
Profimedia, Splash - aktivní
Holivudska glumica Priyanka Chopra

New York, NY  - Singer Rita Ora is seen leaving the Bowery Hotel in New York. Rita stayed warm in a grey turtleneck sweater, pink pea coat and a pair of red corduroy pants.

Pictured: Rita Ora



*UK Clients - Pictures Containing Children
Please Pixelate Face Prior To Publication*, Image: 395053117, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, AKM-GSI
Profimedia, AKM-GSI
Pop-zvijezda Rita Ora

Poznate šminkerice su se na svojim Instagram profilima fotografirale u kaputu od samta: britanska manekenka Adwoa Aboah u modelu krojenom poput balonera, a talijanska influencerica i dizajnerica Chiara Ferragni u varijanti dugačke spitfajerice. Naime, samt ostavlja ležeran dojam, i premda s nošenjem omekša i malo se izvjesi, baš takvog ga hipsteri vole. Stoga su se u modu vratile i hlače koje su generacije rođene sedamdesetih godina prošlog stoljeća nosile u djetinjstvu - samterice mrkva-kroja i podvinutih nogavica, koje su danas omiljeni komad milenijalaca.

LONDON, ENGLAND - JANUARY 30:  Jospehine de la Baume (L) and Alexa Chung attend the ALEXACHUNG Fantastic collection party on January 30, 2018 in London, England.  (Photo by David M. Benett/Dave Benett/Getty Images for Alexa Chung)
Dave Benett/Getty Images for Ale
Francuska glumica Josephine de La Baume i britanska dizajnerica Alexa Chung

Upravo zato su samt u zimske kolekcije uvrstili dizajneri mlađe generacije, kao što je trojac 27-godišnjaka iz francuske marke Jour/Ne: oni su u potrazi za inspiracijom prelistali fotoalbume svojih roditelja i osuvremenili modele tregerica te suknji popularnih prije četiri desetljeća. Njihova i intervencija njihovih kolega, Erdema Moralioglua, Lucija Vanottija i Ashley Williams, nije samo rehabilitirala samt u dnevnim prigodama, već ga je uvela na do sada nepristupačan teritorij večernje odjeće. Njihove kreacije se sada nose uz cipele visokih potpetica i krupne komade nakita.

Hlače visokog struka 349 kn, MANGO

Jakna 299,90 kn, PULL&BEAR

Hlače s tričetvrt nogavicama 279 kn, BENETTON

Dugačka košulja 199 kn, ZARA

Hlače s tregerima 149 kn, BERSHKA

Hlače širokih nogavica, cijena na upit, WEEKEND MAX MARA

Suknja 129 kn, NEW YORKER

Sako 529 kn, H&M

Suknja zvono-kroja 99 kn, C&A

Šilterica 49 kn, SINSAY

Loeffler Randall čizme 220 eura, WWW.NET-A-PORTER.COM

Pripremila Iva Gradišer

Linker
19. travanj 2024 08:15