Matt Cowan Getty
Dobro će vam doći

Vodič kroz najbolje i najgore materijale za nošenje tijekom ljetnih vrućina

Dvije najgore stvari tijekom ljeta jesu pojačano znojenje i neugodni mirisi koji se mogu pojačati ako nosimo odjeću od neodgovarajućeg materijala. Kako bismo vas spasili od neugodnosti, napravili smo vodič koje materijale nositi, a koje izbjegavati na visokim temperaturama.

Dvije najgore stvari tijekom ljeta jesu pojačano znojenje i neugodni mirisi koji se mogu pojačati ako nosimo odjeću od neodgovarajućeg materijala. Kako bismo vas spasili od neugodnosti, napravili smo vodič koje materijale nositi, a koje izbjegavati na visokim temperaturama.

Ljetne vrućine zahtijevaju laganu, prozračnu i udobnu odjeću ispod koje ćemo se minimalno znojiti i u kojoj se nećemo osjećati kao u okovima. Ovo je posebice važno ako na poslu morate nositi duge komade i u kojima se nakon cijelog dana morate 'kuhati' u javnom prijevozu. Evo koji su materijali najbolji, a koji najgori izbor za visoke temperature.

Što nositi ljeti?

Lan

Jedan od najlaganijih i najzahvalnijih materijala za ljeto definitivno je lan. Osim što upija znoj i lako se suši, odlično izgleda i zgužvan pa ga ne morate savršeno ispeglati. Ne pripija se uz tijelo pa je vrlo ugodan za nošenje.

Pamuk

Ne čudi što je toliko ultimativnih ljetnih komada napravljeno od pamuka jer ovaj prirodan materijal omogućava strujanje zraka kroz njega, zbog čega vam u pamučnoj odjeći neće biti vruće. Dakako, bolje je birati haljine, majice i hlače od 100-postotnog pamuka jer bilo kakva kombinacija s poliesterom neće vam pružiti potpunu udobnost, a i može doći do toga da se iz vašeg smjera počnu širiti neugodni mirisi čak i ako imate dezodorans.

Chambray

Chambray je vrlo sličan traperu, ali je laganiji pa je odličan za ljeto. Mekan je na dodir i lijepo pada pa se od njega najčešće rade košulje, hlače i suknje. Ako imate striktan dress code na poslu ili se ne želite odreći dugih rukava i nogavica, birajte komade od chambraya.

Svila

Prava svila odličan je izbor za vruće dane jer hladi, a ujedno izgleda elegantno i sofisticirano. Naravno, pravi svileni komadi su nešto skuplji, ali valja uložiti u barem jedan koji možete nositi u različitim prilikama.

Što izbjegavati ljeti?

Poliester

Iako se rijetko gužva, povoljna je i praktična za putovanja, odjeća od poliestera zapravo je najgora za nošenje ljeti. U njoj koža ne diše pa potiče znojenje i može prouzrokovati neugodan miris.

Traper

Traper svi obožavamo, ali ako ga nosimo tijekom ljetnih mjeseci, samo ćemo se 'skuhati'. Zbog gustog tkanja, ova tkanina je debela i dodatno nas grije, a koža u njoj baš i ne može disati.

Umjetna svila

Haljine i suknje od satena vrlo su tražene ove sezone, ali na velikim vrućinama ponašaju se isto kao i poliester - ne dišu pa vam se može činiti kao da ste u vakuumu. Ako si ne možete priuštiti pravu svilu, onda kombinirajte komade od ovog materijala s nekim od prirodnih.

Linker
26. travanj 2024 02:52