EKSPERIMENT

MOZGALICA KOJA OTKRIVA KOLIKO STE DOBRI U IGNORIRANJU NEBITNOGA Pokušajte pronaći slovo 'T' (nije crvene boje)

 Johns Hopkins University

Želite li pronaći nešto brzo, dobro je znati što ne trebate tražiti, odnosno što biste u potrazi trebali ignorirati. Umijeće ignoriranja može pospješiti nečiju sposobnost uočavanja traženih stvari, ali za to je potrebna vježba, kažu stručnjaci s uglednog sveučilišta Johns Hopkins.

Treba naučiti kako blokirati informacije koje vam odvraćaju pažnju. Stručnjaci su proveli dva eksperimenta u kojima su sudionike pitali da na zaslonu računala pokušaju uočiti određena slova.

Sudionici su u jednom pokusu morali pronaći slovo 'B', a u drugom slovo 'F'. U oba su slučaja rješenja bila 'skrivena' u moru drugih slova različitih boja. U jednom su slučaju sudionici dobili 'trag', odnosno rečeno im je koju boju na zaslonu odmah mogu ignorirati, dok u drugome nikakvih 'tragova' nije bilo.

Sudionici kojima je dana uputa o faktorima koje trebaju ignorirati u potrazi za rješenjem, s vremenom su postizali bolje rezultate.

'Osobe koje ignoriraju informacije koje im odvraćaju pozornost usavršavaju vještinu vizualne pretrage, što može biti ključno profesionalcima koji se time bave, primjerice radiolozima ili djelatnicima na pregledu prtljage na aerodromima', kaže voditelj istraživanja Corbin A. Cunningham.

Sudionici koji bi dobili uputu da ignoriraju slova neke određene boje isprva su pokazivali slabije rezultate, no s vremenom, nakon stotinjak pokušaja, rezultati su im se drastično poboljšali i rješenja su počeli nalaziti daleko brže od sudionika koji nisu dobili nikakve upute.

Također, dodatne upute o drugim bojama koje u potrazi za rješenjem valja ignorirati rezultirale su još boljim performansama.

U nastavku testirajte vlastitu vještinu ignoriranja i pokušajte na slici pronaći slovo 'T', koje se nalazi među drugim razbacanim znakovima, a sigurno nije crvene boje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 06:57