Uspomene za osjetila

Cimet, naranča, topla čokolada... uživajte u šest mirisa koji će odmah unijeti dašak Božića u vaš dom

Čim netko spomene 25. prosinac odmah nam se pred očima stvori božićno drvce, a u ušima zasvira „All I Want for Christmas Is You“. No, jedan osjet budi daleko najjače uspomene

Kuhano vino odlično je piće i aktivnost za druženja

 Shutterstock

Božić je jedno posebno doba kada naša osjetila stvaraju vlastite uspomene. Čim netko spomene 25. prosinac odmah nam se pred očima stvori božićno drvce, a u ušima zasvira vječni hit Mariah Carey „All I Want for Christmas Is You“. Na tanjuru nam je nezaobilazna francuska salata, dok nam se prsti stišću u toplom zagrljaju rukavica. No, jedan osjet budi daleko najjače uspomene. Riječ je, dakako, o mirisu. Slatka aroma kakaa, šumski dašak jelke, osjećaj u zraku prije pada prvih pahulja. Sve su ovo mirisi koje vežemo uz Božić i stoga vam donosimo maleni vodič kako da sami unesete miris blagdana u svoj dom.

Cimet i klinčići

U vrijeme blagdana cimet i klinčići napuštaju sigurnu domenu jela i sljubljuju se sa svim omiljenim božićnim pićima. Obavezan su dodatak kuhanom vinu i toplom kakau u kojima plutaju kao samostalna atrakcija. Pronalazimo ih u i kolačićima te keksima koje jedemo uz vrući napitak, a pojam zimskog čaja podrazumijeva da se oba ili barem jedan od ova dva začina nalazi u njemu.

Na našim ulicama rijetko nalazimo kuhani rose pa smo odlučili s vama podijeliti nama omiljeni kako biste ga dodali na svoju listu božićnih pića za brojna druženja koja vas čekaju. Brz, jednostavan i neodoljiv. Provjerite!

Kuhani Rose

2 boce Rosea Vina Belje

3 žlice smeđeg šećera

3 štapića cimeta

4 naranče

2 jabuke

1 žlica cijelih klinčića

2 žlice zvjezdanog anisa

Naranče i jabuke dobro operite, ogulite i narežite na veće komade. U veliki lonac izlijte Rose Vina Belje te dodajte sve namirnice osim zvjezdanog anisa. Kuhajte do vrenja te smanjite vatru i ostavite tako još sat vremena. Ulijte vino u šalice, u svaku dodajte koji komad voća i ukrasite zvjezdanim anisom.

Izazov: Ove sezone isprobajte nešto novo i svojoj jutarnjoj kavi dodajte Deluxe začine za kavu u kojima ćete pronaći ove i brojne druge neodoljive arome.

Naranča i đumbir

Jedna voćka i jedan korijen nezaobilazni su u blagdansko vrijeme. Koristimo ih kao namirnice u kolačima, ali i nekim slanim jelima, kao ukrase na božićnoj jelci i adventskom vijencu te ih kandiramo za one trenutke kad smo u potrazi za zrnom slatko-kisele ili slatko-ljute senzacije. Naranča i đumbir čest su začin i u omiljenim sezonskim napitcima pa ih nalazimo i u kuhanom vinu ili kakau. Nekada dolaze odvojeno, a nekada u tandemu, no nama je svaka kombinacija pravo božićno djelo.

Ove smo godine potražili inspiraciju u 'uradi-sam' ukrasima koji izgledaju retro, daju dašak boje domu, ali ostavljaju i onaj divan miris u zraku koji u trenutku otvori apetit.

Naranče kao ukras

Trebat će vam pet većih naranči. Narežite ih na kriške debljine oko pola centimetra. Zagrijte pećnicu na 110 Celzijevih stupnjeva. Kriške naranče posložite na metalnu mrežicu ili rešetku te stavite u pećnicu. Postavite tajmer na 30 minuta te potom svaku krišku okrenite i vratite naranče u pećnicu. Okrenite ih ponovno nakon pola sata, isključite pećnicu i ostavite naranče još dva sata unutra. Kad ste gotovi, ostavite ih sa strane da se ohlade i odmore, a zatim se bacite na ukrašavanje svog doma.

image

Sušene naranče odličan su ukras i izvor blagdanskog mirisa

Shutterstock

Jelka

Mnogima je upravo miris prave jelke razlog zašto se toliko teško odlučuju na plastičnu. Međutim, oni koji su tu odluku napokon donijeli znaju da je ona održivija, isplativija i na kraju dana, značajno nam olakšava pripremu za i pospremanje nakon blagdana. Kako biste povratili miris svježe jelke u svoj dom postoji mnoštvo trikova.

Sakupite manje grane zimzelenog bilja i postavite ih u blizinu nekog izvora topline. To može biti polica ili prozor iznad radijatora, pročelje prolaza iz kuhinje u dnevni boravak ili pak neko mjesto u kupaonicu gdje će para tijekom tuširanja aktivirati mirise u iglicama.

Dobra su alternativa i češeri koje možete posvuda naći. Važno ih je samo dobro osušiti te ih potom možete koristiti kao ukrase svuda po domu. Dapače, na latice češera možete staviti i koju kapljicu omiljenog eteričnog ulja.

Ako ste ljubitelj mirisa poput sandalovine, tu su osim ulja i vizualno atraktivni mirisni štapići. Osim što daju divan miris, mogu se odlično uskladiti u interijeru kao minimalistički ornament. Već danas možete posjetiti najbližu Lidl trgovinu i potražiti štapiće s mirisom sandalovine i vanilije.

image

Već danas možete posjetiti najbližu Lidl trgovinu i potražiti Osvježivač zraka u obliku štapića s mirisom sandalovine i vanilije.

Lidl

Prženo kestenje

Prženo kestenje mnogi drže kao prvi nagovještaj zime i sezonskih blagdana. Biramo mjerice, snalazimo se s čišćenjem u hodu, skrivamo crne prste i uspoređujemo koji su bili bolje. Kestenje je vrlo zahvalna namirnica za stvaranje ugođaja u domu jer ih vrlo jednostavno možete pripremiti sami doma, a tako je malo potrebno da se cijelom kućom ili stanom proširi ta divna aroma.

Na svakom kestenu zarežite dugu liniju oštrim nožem. Stavite kestenje u lonac pun vode i dovedite ga do vrenja. Potom ocijedite kestenje i stavite ih u pećnicu na 220 Celzijevih stupnjeva na dvadesetak minuta. I to je to!

image

Pečeno kestenje nezaobilazan je vijesnik zime

Andrej Svoger/Cropix

Topla čokolada

Topla čokolada ima svoje obožavatelje među malima i velikima. Otopljena čokolada s klinčićima, malo mente ili jednim malim štapićem od vanilije, svakome garantira široki osmijeh na licu. Dok je oni mlađi vole nešto rjeđu poput kakaa, oni stariji će možda odabrati verziju s malo crvenog vina.

Ako se i kod vas doma uz doručak obavezno pije šalica kakaa, svakako preporučujemo malo eksperimentiranja tijekom blagdana s Deluxe aromatiziranim kakaom. Svoje mališane možete razveseliti i sa zabavnom Deluxe Vrućom čokoladom na štapiću koja dolazi u četiri različita okusa: tamna čokolada, Spekulaas, bijela čokolada i karamela.

image

Ove godine eksperimentirajte sa svojom omiljenom vrućom čokoladom

Cropix

Za starije ukućane koji bi voljeli isprobati pijanu toplu čokoladu, obavezno odaberite Feravino Cabernet Sauvignon i isprobajte naš recept.

Topla čokolada s vinom

2 šalice mlijeka

1 šalica usitnjene Deluxe aromatizirane čokolade

1 ½ šalica Feravino Cabernet Sauvignon vina

1 žličica ekstrakta vanilije

2 žličice Deluxe aromatiziranog kakaa

Zagrijte mlijeko na slaboj do srednjoj vatri te dodajte komadiće Deluxe aromatizirane čokolade. Kada se čokolada sasvim rastopi, dodajte Feravino Cabernet Sauvignon i ekstrakt vanilije, maknite lončić sa štednjaka te miješajte još pola minuta. Ulijte vruću čokoladu u dvije šalice i pospite po žličicu Deluxe aromatiziranog kakaa za još bogatije iskustvo. Ako kojim slučajem doma imate i sljezove kolačiće, obavezno ubacite jedan do dva u svaku šalicu.

Orašasti plodovi

Gotovo svi slatki klasici božićne kuhinje u sebi imaju jedan ili sve orašaste plodove kojih se možete sjetiti, od badema koje bake ušećere preko mljevenih oraha u vanilin kiflicama.

Zgodno rješenje za sezonu druženja nudi Lidlova Deluxe linija sa svojom Mješavinom orašastih plodova koji dolaze s lopaticom za serviranje. Za ljubitelje prženih badema tu su i Deluxe Prženi začinjeni bademi koji dolaze u tri verzije – čoko karamela, u cookie tijestu ili soljeni – a mogu biti i odličan dodatak u poklonu prijateljima. Totalni hedonisti mogu užitak pronaći i u Deluxe Čokoladnim kuglicama od lješnjaka.

image

Bez kiflica s orasima nema blagdana

Berislava Picek/Cropix

Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji s Lidlom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 04:14