Češća no što mislite

Ne možete se izvući iz minusa na računu? Možda, baš kao i mnogi drugi, radite ogromnu grešku

Kako biste izbjegli zamke pretjerane potrošnje i oporavili vaš budžet, poznata financijska blogerica My Tetka donosi učinkovite trikove za pametnu štednju
 Srđan Vrančić/Cropix

Dočekali smo i taj dan.

Euro je postala službena valuta u Hrvatskoj i zakonsko sredstvo plaćanja, a na tu novu realnost tek nam predstoji ozbiljnija prilagodba. To se posebno odnosi na procjenu vrijednosti robe i usluga u novoj valuti, na što bismo se trebali naviknuti tijekom tekuće godine, dok vidimo kako se kreću cijene za pojedine proizvode.

Osim eura, u posljednjih nekoliko mjeseci mnogi su zabrinuti zbog rastuće inflacije i energetske krize, što se neminovno odražava i naš novčanik. Porast cijena hrane i ostalih proizvoda nimalo nam ne olakšava život u krizna vremena pa raste potreba za pronalaženjem promišljenijih načina za uštedu i popravak kućnog budžeta.

Ovladavanje mjesečnim troškovima može biti jako izazovno, posebice za one koji ih do sada nisu pomno pratili. Ako ste u toj skupini i ne znate kako uopće krenuti u štednju, financijska blogerica Sandra Ferenčak, poznatija kao My Tetka, donosi nekoliko provjerenih trikova za online i offline kupovinu, kako se riješiti dugova te oporaviti financijsku situaciju.

Sigurno vam se nebrojeno puta u životu dogodilo da ste se nakon šopinga šokirali iznosom na računu i niste se mogli načuditi što ste potrošili više od planiranog. Takav scenarij, tvrdi Sandra Ferenčak, događa se zbog manjka samokontrole kod trošenja i stavljanja stvari u "košaricu", bilo virtualnu ili pravu.

- Nekontrolirana potrošnja često dolazi i kao posljedica manjka samopouzdanja jer smatramo kako će nas baš ta nova stvar učiniti boljima, ljepšima ili sretnijima. Takav osjećaj obično kratko traje i vrlo brzo shvatimo kako jedino što nam ostaje su problemi na računu - objašnjava Ferenčak.

Iako se izbjegavanje mjesta i situacija koje bi nas mogle navesti na prekomjernu potrošnju čini kao najlogičniji korak, nije i najlakši. Bez hrane, higijenskih i kućnih potrepština ne možemo, a upravo na te stvari mnogima od nas odlazi najviše novca. Prema podacima Eurostata iz 2020., čak 18,3 posto od ukupnih troškova hrvatskim domaćinstvima otpada na hranu i piće. Čak i ako nemate problema s osnovnim potrepštinama, lako se naći u klopci sniženja i potrošiti previše. Zato je važno prije i tijekom svake kupovine imati na pameti sljedećih nekoliko trikova.

image

Sandra Ferenčak, financijska blogerica poznata i kao My Tetka.

Darko Tomaš/Cropix

Napravite popis

Jedan od prvih i najvažnijih savjeta za pametnu kupovinu je napraviti točan popis onoga što planirate kupiti. Ova navika će vam pomoći da se usredotočite samo na ono što vam je zaista potrebno u narednim danima ili tjednima. Iskušenje da impulzivno nabacate stvari u košaricu koje vam zapravo ne trebaju je veće bez popisa za kupnju. Naravno da će se nekada dogoditi da malo "zastranite" i kupite nešto što nije na popisu, što je sasvim ok. No, nemojte dopustiti da se to događa baš svaki put.

Planirajte obroke

Ako ste do sada stalno naručivali hranu na posao, iznenadit ćete se koliko možete uštedjeti ako si kod kuće pripremite obroke za cijeli tjedan ili barem dva dana unaprijed. Ovaj koristi i Sandra, jer joj je, kaže, omogućilo ne samo bolju kontrolu nad onim što unosi u svoj organizam, već i značajno niže troškove u odnosu na objedovanje u restoranima ili iz dostave. To ne znači da morate svaki dan kuhati komplicirana jela jer je internet prepun jednostavnih recepata za ukusna i nutritivno bogata jela.

‘Ohladite se‘

Kada je riječ o kupovini odjeće i obuće, Ferenčak savjetuje da ne kupujete ove proizvode samo zato što su na popustu.

- Da biste izbjegli nepotreban trošak, dobro je uzeti si period ‘hlađenja‘ od nekoliko dana kako biste vidjeli treba li uopće to nešto. Sama sam posvjedočila kako je sam fizički izlazak iz dućana često dovoljan da zaboravim ono što sam tako jako htjela kupiti - tvrdi.

Uspoređujte cijene

Poznato je da se skuplji proizvodi u trgovinama nalaze na policama u ravnini očiju kako bi kupili upravo njih i potrošili više. No, svuda oko vas nalaze se povoljniji, a jednako dobri artikli na koje treba obratiti pažnju. Osim toga, ne kupujte uvijek na istim mjestima jer mnogo proizvoda možete u nekim drugim trgovinama naći na popustu ili su oni trajno jeftiniji.

image

dm za 16.000 proizvoda nudi trajno dobru cijenu, a 700 njih je dodatno sniženo.

dm

Jedna od takvih trgovina je i dm, koji je svojim kupcima odlučio olakšati prelazak na euro. Unutar koncepta "Dobre cijene u svako vrijeme", koji jamči uštedu pri svakoj kupnji, dm za 16.000 proizvoda nudi trajno dobru cijenu, a 700 artikala je dodatno sniženo od 2. siječnja 2023. Zbog toga potraga za posebnim ponudama i akcijama postaje prošlost, baš kao i gomilanje zaliha proizvoda. Jamstvo dobrih cijena vrijedi za cijeli dm asortiman u svim prodavaonicama dm-a i dm online shopu, svim radnim danima, bez dodatnih kupona ili potrebe za karticama lojalnosti.

Dm garantira da ćete minimalno četiri mjeseca moći napuniti košaricu proizvodima po trajno dobrim cijenama i tako biti nagrađeni kao stalni kupci.

Ostavite proizvode u košarici

Ako često kupujete online, i tamo vrebaju različite zamke koje će isprazniti vaš novčanik, odnosno karticu. Jedna od tih odnosi se na newslettere s kojima vas razne trgovine i brendovi danonoćno zatrpavaju i nude kojekakve popuste. Iako nije zgorega pratiti akcije, jer se na njima može naći hrpa proizvoda koje biste inače platili duplo više, Ferenčak savjetuje da ne nasjedate na ponude koje nemaju veze s onim što želite kupiti. Tako možete doći u iskušenje da bacite novac na nešto samo zato što je na popustu.

Osim toga, proizvode koje planirate kupiti ostavite nekoliko dana u virtualnoj košarici. Tako možete dobro razmisliti trebaju li vam uopće, a možda vam online shop udjeli i neki popust jer im je u interesu da kupite njihov proizvod.

Čitajte recenzije i smanjite društvene mreže

Ako već morate nešto naručiti online, prije kupovine obavezno pročitajte recenzije ostalih kupaca kako biste se uvjerili da je riječ o provjerenoj trgovini i dobrom proizvodu. Sumnjivi shopovi uvijek vrebaju lakovjerne kupce koji izvuku deblji kraj i ostanu bez novca jer prije kupnje ne naprave detaljnu provjeru trgovine i samog proizvoda.

Dobar trik za uštedu jest i smanjivanje prisutnosti na društvenim mrežama, na kojima vas sa svih strana bombardiraju raznim proizvodima.

- Društvene mreže žive od privlačenja pažnje budućih potrošača jer glavninu svojih prihoda ostvaruju od marketinga - tvrdi financijska blogerica.

image

Na društvenim mrežama stalno vrebaju razne ‘zamke‘ za dodatnu potrošnju.

Shutterstock

Dugoročna štednja za lakši život

Da bismo dugoročno popravili financijsku situaciju, savjetuje Ferenčak, moramo razmišljati i o dugoročnim načinima štednje. Novac koji smo uštedjeli koristeći gore navedene trikove možemo, primjerice, rezervirati za otplatu dugova ili ulaganje.

Kada je riječ o osobnim financijama, najčešća greška koju radimo je ta što živimo van svojih mogućnosti. Dokaz za to su minusi na računu, odnosno trošenje novca kojeg zapravo nemamo. Velik broj ljudi je, tvrdi Ferenčak, u takvu situaciju dospio zbog teških životnih okolnosti, no značajan je broj onih koji su to mogli izbjeći boljom samokontrolom. Financijska situacija na računu se, naravno, ne može popraviti preko noći, ali k poboljšanju možemo doći ako napravimo prvi korak – financijski plan.

Cilj je napraviti jednostavnu tablicu plana prihoda i troškova po mjesecima za 2023. godinu te pratiti svoje stvarne izdatke u odnosu na taj plan.

- Upravljanje troškovima trebala bi biti obaveza svakog člana kućanstva pa bih preporučila mjesečne ili kvartalne obiteljske ‘sastanke‘ gdje bi zajedno prolazili kroz budžet i dogovarali kako bolje njime upravljati - kaže Ferenčak.

Važnost kriznog fonda

Koliko vremena će nekome trebati da se izvuče iz minusa, tvrdi blogerica, ovisi o dva faktora - visini duga te postotku štednje koju možemo odvojiti za njegovo pokriće. Minusi su najskuplji način zaduživanja, ali možemo ih se riješiti ako pronađemo dodatan izvor prihoda ili putem automatske štednje.

- To bi ukratko značilo da mjesečni iznos želimo uštedjeti istog trena kada dobijemo plaću te ga odvojimo na poseban štedni račun. To se može realizirati putem trajnog naloga ili sličnih metoda - objašnjava Ferenčak. Nakon toga, na taj novac jednostavno nemojte računati, već ga tretirajte poput režija.

Da bismo se što bolje oporavili od financijskih problema, prva stvar koju moramo pod svaku cijenu napraviti, kaže Ferenčak, jest riješiti se svih dugovanja, osim eventualno stambenog kredita. Nakon toga važno je stvoriti takozvani "krizni fond" koji će vam služiti za nepredviđene životne okolnosti poput gubitka posla, izostanak zarade, smrt člana obitelji i slično. Krizni fond, navodi blogerica, trebao bi pokrivati od tri do šest mjeseci životnih troškova, ovisno o stabilnosti primanja. Čak i ako imate malu plaću i mislite da nemate od čega štedjeti, to nije sasvim točno jer uvijek možete izdvojiti koji cent u kasicu prasicu. Cent po cent i odjednom ćete se iznenaditi koliko ste uštedjeli.

Ulaganje u budućnost

I zadnja, ali ne manje važna stavka kod oporavka kućnog budžeta je ulaganje. Postoji puno različitih načina kako uložiti novac, a jedan od njih je, kaže Ferenčak, štednja za mirovinu. S obzirom na sve težu financijsku situaciju u svijetu i u našoj zemlji, nitko nam ne može garantirati da ćemo poput naših roditelja i baki i djedova imati stabilnu mirovinu pa se za financijski neopterećen život u trećoj životnoj dobi moramo sami pobrinuti.

- Štednja za mirovinu trebao bi biti drugi važan cilj već od prvih primanja. To može biti ulaganje u treći mirovinski stup naročito ako uplate idu preko poslodavca ili neki sličan oblik štednje na dugi rok, ovisno o raspoloživim financijskim iznosima - napominje blogerica. Osim u mirovinu, uložiti možete i u nekretnine, dionice, kriptovalute, zlato… Za što god se odlučite, znajte da ste napraviti nešto dobro za svoju budućnost.

- Znati ulagati smatram, u danim ekonomskim uvjetima, kritičnom životnom vještinom. Na žalost, o njemu se jako malo piše osim senzacionalistički pa se u javnosti stječe dojam kako je ono vrlo slično kockanju, što je daleko od istine - poručuje Sandra Ferenčak.

Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i dm-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 02:13