Najčešće zablude

Odmah prestanite vjerovati u tri previše raširena mita o kremi za sunčanje!

Ako ste ikad pomislili „Viši zaštitni faktor mi „kupuje“ više vremena na suncu“ nastavite čitati ovaj tekst jer je upravo to jedna od glavnih predrasuda o sunčanju

Ilustracija

 Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Svi već dobro znamo da kremu za sunčanje moramo nositi svakodnevno, često je ponovo nanositi i odabrati visoki zaštitni faktor.

Poznat nam je i razlog - sunce nam je u istoj mjeri najveći prijatelj i neprijatelj. Naime, u proteklom desetljeću broj novih dijagnosticiranih invazivnih slučajeva melanoma godišnje se povećao za 27 posto. Osim toga, procjenjuje se da će ove godine od melanoma umrijeti 7990 ljudi. Od toga će 5420 biti muškarci, a 2570 žene. Najviše će pogađati osobe u dobi između 45 i 69 godina, dok će najveći uzročnik biti upravo sunce!

Apela za nanošenje kreme za sunčanje uistinu ne nedostaje, ali mnogi još uvijek odmahuju rukom na njih. Prema istraživanju iz 2020. samo 12 posto muškaraca i 29 posto žena nanosi kremu za sunčanje pri boravku na otvorenom. Kod njih je rizik od obolijevanja od melanoma manji za 50 posto!

No, čak i oni koji religiozno svakim danom nanose kremu za sunčanje mogu napraviti greške koje će dovesti do preuranjenog starenja i trajnog oštećenja kože.

Ako ste ikad pomislili „Viši zaštitni faktor mi „kupuje“ više vremena na suncu“ nastavite čitati ovaj tekst jer upravo je to jedan od glavnih mitova o sunčanju u koje previše ljudi i dalje vjeruje. Imajući to na umu, čim prije se opremite kremom za sunčanje s visokim zaštitnim faktorom, a širok asortiman po promotivnim cijenama potražite u novom dm digitalnom katalogu za lipanj 2023. Tiskano izdanje aktualnog kataloga možete pronaći u svojoj dm prodavaonici, a jednim klikom miša možete saznati sve online i u ‘Moj dm‘ aplikaciji!

Mit broj jedan: Kremu za sunčanje ne trebamo nanositi u zatvorenom prostoru.

Krenimo s prvim mitom – treba li nanijeti kremu za sunčanje ako cijeli dan boravimo u zatvorenom prostoru? Da!

image
Shutterstock

Vrlo je vjerojatno ćete u nekom trenutku biti kraj prozora, a staklo blokira samo dio ultraljubičastog zračenja, dok dio i dalje radi nevidljivu štetu vašoj koži. Također, ako odete do trgovine, parka ili predahnuti na terasu, uz kremu za sunčanje bit ćete zaštićeni u svakom trenutku. Opreza nikad dosta, stoga za svakodnevnu njegu preporučujemo sprej za sunčanje Sundance SPF 50 čiji će vas tropski miris cijelo vrijeme podsjećati na more, sunce i odmor.

Kako odabrati odgovarajući zaštitni faktor?

Uvijek pazite da krema za sunčanje ima dovoljno visok zaštitni faktor. Za najmlađe i osobe s vrlo svijetlom kožom preporučuje se visoki zaštitni faktor od 30 do 50. Za osobe s tamnijom kožom koje prirodno brzo tamne prikladne su kreme za sunčanje s faktorom od 15 do 20. Bez obzira na zaštitni faktor, važno je da ne zaboravite tijekom dana više puta nanijeti kremu. Krema za sunčanje brzo se upija i pruža koži puno vlage.

image
Hanza Media

Mit broj dva: Viši SPF znači da mogu bez problema duže boraviti na suncu.

Još jedan mit u koji trebate prestati vjerovati je da viši SPF znači da mogu bez problema biti duže na suncu.

To bi u teoriji bilo točno da nanosimo zaštitnu kremu, sprej, losion, fluid upravo onako kako je testiraju u laboratorijima. U realnosti, većinom ne nanosimo dovoljno zaštitnog sredstva, što je oko dvije čajne žlice za cijelo tijelo, i ne koristimo ga dovoljno često, najmanje svaka dva sata te nakon kupanja i znojenja. Odličan izbor za jednostavno nanošenje je sprej za sunčanje Sundance SPF 50. A da vam je krema za sunčanje baš uvijek nadohvat ruke, koristite matirajući fluid za lice SPF 50 koji dolazi u praktičnoj ambalaži od 50 ml.

Mit broj tri: Proizvodi za sunčanje blokiraju upijanje vitamina D, a dio njihovih sastojaka je štetan.

Posljednji mit koji trebamo razbiti je da proizvodi za sunčanje blokiraju upijanje vitamina D, a dio njihovih sastojaka je štetan.

image
Shutterstock

Istraživanja su dokazala da zaštitna sredstva propuštaju za život važan vitamin D, bez obzira na SPF koji koristite. Kako bi proizvode za sunčanje trebali koristiti baš svaki dan, jako je bitno da njihovi sastojci nisu štetni za organizam, ali i prirodu. Zato vam preporučujemo Nivea Sun Anti-age kremu sa zaštitnim faktorom 50 za normalnu i suhu kožu.

Za još više proizvoda i promocija koje će vam uljepšati ove vruće ljetne dane pratite dm.hr.

Iskoristite promociju proizvoda za sunčanje i njegu nakon sunčanja u dm-u!

Nanošenje kreme za sunčanje jedan je od najboljih i najlakših načina da očuvate izgled i zdravlje svoje kože u bilo kojoj dobi. Ako se redovito koristi, krema za sunčanje sprječava nastanak suncem izazvanih opeklina te štiti od preuranjenog starenja kože. Naime, sredstva za zaštitu od sunca sadrže organske spojeve koji se upijaju u kožu, a zatim apsorbiraju UV zrake te ih pretvaraju u toplinu i oslobađaju iz tijela.

Od 1.6. do 30.6.2023. u prodavaonicama dm-a i u dm online shopu pri kupnji dva ili više proizvoda za sunčanje i njegu nakon sunčanja kupci ostvaruju 10 puta više bodova na dm active beauty kartici!


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji s dm-om.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 22:50