NADAHNUĆE DRUGIMA

Od sobe u bakinu stanu do visokog učilišta koje je prošlo 120.000 ljudi

Danas Algebru čini više od 150 zaposlenika i preko 500 predavača. Trenutačno su u procesu prerastanja u sveučilište
Hrvoje Balen i Mislav Balković na dodjeli nagrada za EY Poduzetnika godine

Osnivači i suvlasnici Visokog učilišta Algebra Hrvoje Josip Balen, Tomislav Dominković i Mislav Balković, pobjednici su ovogodišnjeg izbora Ernst & Younga (EY) za hrvatskog poduzetnika godine. Nagradu su zaslužili kao najveća i najbrže rastuća privatna obrazovna organizacija u Hrvatskoj.

Proces prerastanja

Prema priči osnivača, Algebra je u gotovo neizmijenjenom sastavu prošla put od posuđene sobe u stanu bake Bernice, pa do najbrže rastućeg obrazovnog sustava u Hrvatskoj, kroz koji je dosad školovano više od 120 tisuća pojedinaca, a svake godine ulazi otprilike 15 tisuća studenata i drugih polaznika razne dobi. Algebra je usmjerena na visoko obrazovanje, obrazovanje odraslih, korporativna školovanja, pomoć srednjoškolcima pri upisima na fakultete i pripremama za maturu, digitalno obrazovanje te istraživačke, inovacijske i inkubacijske projekte. Dio poslovanja čini i obrazovni konzalting, u čijem se sklopu stvaraju digitalni obrazovni sadržaji i provode projekti transformacije obrazovanja za druge institucije.

Kao najbolje ocijenjen stručni studij u Hrvatskoj prema kriterijima Agencije za znanost i visoko obrazovanje, Algebra provodi preddiplomske i diplomske studije računalstva, multimedije, dizajna i digitalnog marketinga, te MBA program e-Leadershipa, u suradnji s jednom od vodećih američkih poslovnih škola, Kelley School of Business Sveučilišta u Indiani. Danas Algebru čini više od 150 zaposlenika i preko 500 predavača. Trenutačno su u procesu prerastanja u sveučilište, u sklopu kojega na zagrebačkom FER-u kao mentorskoj instituciji izvode studij računalstva na engleskom jeziku.

- Imam dojam da ništa teško, ružno ili nezanimljivo dosad nisam radio. Slično se osjećam i kada dođem kući nakon posla, i kada mi sat i obitelj pokazuju da je već davno za to prošlo vrijeme, a radili smo zaista svašta - od sastavljanja namještaja, do završavanja MBA programa i doktorata, pregovaranja o dovođenju MIT-a Hrvatsku, ili pokretanja sveučilišta. Svaki novi projekt bio nam je novi izazov. I mislim da smo se pritom zaista dobro zabavljali. Barem ja jesam, kaže Mislav Balković.

Dodaje kako je priznanje EY zapravo prepoznavanje rada, vjere u uspjeh, i spremnosti da kao organizacija plivaju uzvodno.

- Nema univerzalne formule za postizanje uspjeha u poduzetništvu, ali pogledom unatrag mogu istaknuti nekoliko pristupa kojih smo se mi držali, koji su pomogli da budemo uspješni poduzetnici. Prvo, hrabrost da vizije pretvaramo u stvarnost. Poduzetnik mora preuzimati rizik, rizik od neuspjeha, kako bi si pružio priliku postići nešto što se prosječan čovjek ne bi usudio. Na tom putu znali smo prepoznati kvalitetne ljude, njihovu iskru za posao koji rade, i znali smo im dati povjerenje. Tako smo se okružili zadovoljnim zaposlenicima, što je preduvjet da bismo imali zadovoljne korisnike. Usredotočili smo se na kvalitetu, jer naš proizvod ima dalekosežne posljedice na korisnike, u pozitivnom smislu. Edukaciju promoviramo kao disciplinu kojom sebi dajete priliku pronaći i izgraditi najbolju verziju sebe. Taj pristup i sami živimo, i svaki neuspjeh koristimo kao priliku da naučimo nešto novo i sutra budemo još uspješniji, kaže Tomislav Dominković.

Apsolutno neovisni

Hrvoje Balen velikom stvari smatra to da su i 22 godine nakon osnivanja apsolutno neovisni. - Možemo svakome reći ono što iskreno smatramo ispravnim, a investicije u razvoj apsolutni su nam prioritet. Motiviramo druge obrazovne institucije da budu bolje, ali i da odgajamo generacije koje ne moraju brinuti za budućnost, kaže Balen. Prema njegovoj definiciji, nekoliko stvari čine razvoj - uvjerenje u ispravnost onoga čime se bave i autentičnost u vođenju organizacije. Tu je i odgovornost prema rezultatima, kako s aspekta kvalitete, tako i financija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 19:23