PANDEMIJA IH UNIŠTILA

Telekomunikacijski div u velikim problemima, a njihove usluge masovno se koriste i u Hrvatskoj

Sigfox, koji je izgradio globalnu mrežu za komunikaciju između strojeva, ušao je u predstečajnu nagodbu

Štand Sigfoxa

 Thomas Lukassek/Alamy/Alamy/Profimedia

Najveći telekomunikacijski startup na svijetu Sigfox, koji je izgradio globalnu mrežu za komunikaciju između strojeva, takozvanu IoT mrežu, zatražio je zaštitu od vjerovnika. Francuski jednorog, čije usluge u Hrvatskoj koriste tisuće kućanstava kao i neke od najvećih kompanija, na sudu u Toulouseu ušao je u postupak predstečajne nagodbe.

Sigfox je u desetak godina svojim signalom pokrio 75 država. Preko njegove mreže, globalno, više od 20 milijuna uređaja svakodnevno razmjeni 80 milijuna poruka, a neki od njegovih globalno najpoznatijih korisnika su Louis Vuitton, DHL, PSA, Michelin, Securitas, Total i Airbus.

Telekomunikacijsku kompaniju teško je pogodila pandemija i prema podacima za prošlu godinu, prihod joj je iznosio svega 24 milijuna eura uz gubitak od 91 milijun i dug od 118 milijuna eura.

U Hrvatskoj, kao i u svim drugim državama izvan Francuske, Sigfox posluje preko licenciranih partnera. Ovdje je to tvrtka IoT Net Adria, kojoj je vlasnik jedna od najvećih hrvatskih IT tvrtki Comping.

Preslagivanje

Bruno Crnički, pokretač i tehnički direktor IoT Net Adria, kaže da razvoj situacije u Francuskoj ima veze s novim ulagačima u Sigfox i posljedično s potencijalnim preslagivanjem unutar kompanije. Naglašava da nema utjecaja na mrežu i poslovanje. Dodaje da su svi operateri, njih 75 poput IoT Net Adrije, neovisni od Sigfoxa. No, koriste istu tehnologiju koja im omogućuje da nude napredna IoT rješenja i da između njih nema roaminga.

- Sustav obračuna među operaterima i praćenja tehničkih parametara mreže nalazi se na Google cloudu i na taj način je dostupan operaterima i partnerima - kaže Crnički.

Ranko Režek, direktor tvrtke IoT Net Adria, kaže da situacija u Sigfoxu nema utjecaja na poslovanje i pružanje usluga u Hrvatskoj te da je čak i ovaj slučaj pokriven licencom.

- U slučaju da se vlasnici u Sigfoxu na uspiju dogovoriti, tada će po ugovorima, koje imaju partneri Sigfoxa, oni automatski preuzeti tehnološku platformu od Sigfoxa i nastaviti je dalje održavati i razvijati. Korisnici to neće ni osjetiti - kaže Režek.

Navodi da ugovor koji svi operateri imaju sa Sigfoxom je takav da ako tvrtka nestane, onda partneri preuzimaju tehnologiju kako bi mogli nastaviti dalje s poslovanjem. Pojašnjava da su se svi partneri, poput hrvatskog IoT Net Adrije, već udružili u globalnu udrugu operatera 0GUN.

- Riječ je o prilično jakoj udruzi, koja je trenutačno neprofitna, ali koja može preuzeti Sigfox u slučaju potrebe za tim. Kompanija bi tada nastavila daljnji razvoj, samo s drugim vlasnicima - kaže Režek.

Navodi da IoT Net Adria dobro posluje, jer su mu prihodi počeli eksponencijalno rasti dok mu troškovi stagniraju.

- U 2020. prihod nam je skočio gotovo šest puta, na 315.482 kune, a lani je skočio dodatnih tri do pet puta i taj se trend nastavlja i ove godine. Očekujemo da će se nastaviti i u narednom razdoblju - kaže Režek.

Padaju troškovi

Pojašnjava da su im troškovi bili na vrhuncu 2019. godine i da sada kontinuirano padaju.

- U 2022. troškovi će nam pasti za dodatnih 10 do 20 posto, a usto, unazad godinu i pol vidimo zamah IoT projekata u Hrvatskoj - kaže Režek.

Navodi da je sve više telemetrije, posebno projekata daljinskog očitanja plina, uključujući za HEP Plin, zatim instalacija različitih udaljenijih mjerenja unutar industrijskih pogona, projekata povezanih s uličnom rasvjetom pa projekt nadzora bušotina za Inu i projekt nadzora brodova u suradnji s Marinom Punat.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 13:39