OD IZVORA DO MORA

U akciju čišćenja ambalažnog otpada u Zaprešiću građanima se pridružili lovci, ribiči i vatrogasci

Ovo je naš doprinos očuvanju prirode i buđenju ekološke svijesti, poručio je gradonačelnik Željko Turk

Od izvora do mora - Zaprešić

 Privatna Arhiva/

U Zaprešiću se prošle subote marljivo prikupljao ambalažni otpad i u vodi i na kopnu. Unatoč lijepom vremenu koje je mamilo na opuštanje na suncu, volonteri iz tog grada podno zapadne strane Medvednice odlučili su dan posvetiti akciji čišćenja okoliša od ambalažnog otpada. U sklopu velikog ekološkog projekta Od izvora do mora kojeg Coca-Cola, Konzum, Jutarnji list i Udruga gradova organiziraju i ove godine, 52 volontera obišla su šume, livade i parkove. Sve kako bi se povećala svijest o tome koliko je važno brinuti o okolišu i adekvatno zbrinjavati ambalažni otpad, umjesto da on završi u prirodi. Projektom će se ujedno i unaprijediti kvaliteta života u gradovima jer je za svakog pobjednika - u kategoriji malih, srednjih i velikih gradova - osigurana nagrada od 15 tisuća eura za kupnju i sadnju stabala.

image

Od izvora do mora - Zaprešić

Privatna Arhiva/

Gradonačelnik Zaprešića Željko Turk posebno je zahvalio svim volonterima koji su se pridružili akciji te zaprešićkim vatrogascima, roniocima, lovcima i ribičima Športskog ribolovnog društva Šaran koji su za sve volontere pripremili hranu.

„Akcija čišćenja naš je doprinos očuvanju prirode i buđenju ekološke svijesti. Zaprešić je po brizi o okolišu i prikupljanju otpada grad koji se time može ponositi, a kroz edukaciju djece gradimo bolju budućnost“, rekao je gradonačelnik Željko Turk.

Pobjeda u kategoriji srednjih gradova puno bi im značila. U području Osnovne Škole Antuna Augustinčića su se, zbog narušene stabilnosti, morala ukloniti stabla starih jablanova. Bude li njihova akcija čišćenja ambalažnog otpada najuspješnija, dio nagrade iskoristit će upravo za ponovno oživljavanje te gradske zelene zone. I preostali iznos bi popravio kvalitetu života najmlađih Zaprešićana - sadnice bi posadili u dječje parkove kako bi narasle u velika stabla koja će djeci osigurati mjesto u hladu za igru tijekom vrućih ljetnih mjeseci.

image

Od izvora do mora - Zaprešić

Privatna Arhiva/

Ove godine se za sudjelovanje u ekološkom projektu Od izvora do mora prijavio rekordnih 30 gradova - sedam velikih, osam srednjih i 15 malih gradova. Pobjednik se bira na temelju broja volontera i količine prikupljenog ambalažnog otpada. Hoće li upravo Zaprešić odnijeti titulu najboljeg srednjeg grada, doznat ćemo 1. srpnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 14:33