PROGRAM COPERNICUS

Šumskim požarima ispušteno je 1,76 milijardi tona ugljika na globalnoj razini 2021.,što je, primjerice, dvostruko više nego što iznose godišnje emisije CO2 cijelog njemačkog gospodarstva

Dim uzrokovan požarom Dixie, Kalifornija, 2021.

 Upi/Alamy/Alamy/Profimedia

Šumski požari proizveli su rekordnu količinu emisija ugljika u dijelovima Sibira, Sjedinjenih Američih Država i Turske ove godine, objavila je u ponedjeljak Služba za praćenje atmosfere Europske unije Copernicus.

Šumskim požarima ispušteno je 1,76 milijardi tona ugljika na globalnoj razini 2021.,što je, primjerice, dvostruko više nego što iznose godišnje emisije CO2 cijelog njemačkog gospodarstva

Na nekim od najteže pogođenih žarišta zabilježene su i najveće emisije izazvane šumskim požarima od 2003. kada je započeto Copernicusovo mjerenje.

Tako je ruska regija Jakutija u sjeveroistočnom Sibiru proizvela je najveću emisiju CO2 iz šumskih požara od 2003. godine, dok je u zapadnom Sibiru "ogromni broj" požara proizveo dnevne emisije CO2 daleko iznad prosjeka za 2003.-2021.

U Sjevernoj Americi, požari u Kanadi, Kaliforniji i na sjeverozapadu Pacifika SAD-a ispustili su oko 83 milijuna tona CO2, emitirajući goleme oblake dima koji su letjeli preko Atlantika i naposljetku stigli do Europe. Požar Dixie u Kaliforniji, koji je opustošio gotovo milijun hektara, bio je najveći zabilježeni požar u povijesti te savezne države.

Na Mediteranu je vruće i suho ljeto izazvalo intenzivne požare u Grčkoj i Turskoj. Tisuće ljudi evakuirano je iz svojih domova, a Copernicus je potvrdio da se kvaliteta zraka na tome području znatno pogoršala jer su požari uzrokovali visoke razine čestica štetnih za zdravlje.

Globalno gledano, ukupne emisije šumskih požara ipak ove godine nisu bile najveće od 2003., ali iz Copernicusa poručuju kako će se emisije uzorkovane požare vjerojatno povećati kako učinci klimatskih promjena budu sve očitiji.

Europski parlament je početkom 2021. glasao o nizu izvješća u kojima predlaže da se sateliti EU-a Copernicus i Galileo koriste za praćenje krčenja šuma i šumskih požara u trećim zemljama.

Zastupnici su također pozvali Europsku komisiju da učini više za promicanje održivog upravljanja šumama u Uniji, zaštitu šuma u inozemstvu uklanjanjem iz lanca opskrbe onih proizvoda koji pridonose sječi šuma i poveća ulaganja iz zajedničke poljoprivredne politike u održivo šumarstvo i u istraživanje alternativa fosilnim gorivima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 05:46