Croata otvorila vrata zadarskog Museum Concept Storea

Na samom ulazu u čaroban Zadar, u kulturno-povijesnoj palači Cedulin, otvoren je salon luksuznog modnog brenda Croata.U besprijekornom interijeru nekadašnje rezidencije zadarske plemićke obitelji iz 12. stoljeća, CROATA Museum Concept Store oslikava koliko je snažna povezanost mode, tradicije i kulturne baštine.

Na samom ulazu u čaroban Zadar, u kulturno-povijesnoj palači Cedulin, otvoren je salon luksuznog modnog brenda Croata.U besprijekornom interijeru nekadašnje rezidencije zadarske plemićke obitelji iz 12. stoljeća, CROATA Museum Concept Store oslikava koliko je snažna povezanost mode, tradicije i kulturne baštine.

Katkada čovjek uđe u neku trgovinu samo zato što poželi zaviriti u nju. Privuče ga lijepi izlog, simpatičan natpis ili je jednostavno vrijeme da udahne malo svježine i razgleda što se nudi nakon zamornog lutanja po užarenim ulicama osunčanog grada. Neki su prostori više ili manje ugodni, ima ih dosadnih ili toliko otmjenih da bude nelagodu, ali postoje i oni u kojima poželiš ostati zauvijek.

Bijeli kamen kojim su popločane mnoge zadarske ulice koji očarava posjetitelje naših dalmatinskih gradova čini upadljiv kontrast luksuznim zlatnim tonovima u dizajnu interijera.

Takav je novi koncept dizajna interijera Croatina salona. Kao da si zakoračio u neku čarobnu priču, u salon plemićke obitelji za koji nisi siguran pripada li kasnom klasicizmu, ampir-stilu s naglašenim rimskim elementima ili je riječ o fuziji stilova koju obilježava bogatstvo dezena, zlatni tonovi i dizajnerski namještaj decentno smješten u prostor koji, koliko god bio raskošan, ipak čini nenametljivi okvir muzejskom konceptu s eksponatima.

Mozaik na podu s motivom stilizirana pletera kao sveprisutni čuvar povijesti savršeno se stapa s biranim dekorativnim namještajem i pridonosi harmoniji dizajna reflektirajući tradiciju kroz modernizam i inovaciju koji su postali sinonimi ovog brenda.

A budući da je riječ i o muzeju, prilika je to i da čujete priču prikazanu u čast kravati koja simbolizira i promiče vrijednosti zapadne civilizacije kao znak kulture i otmjenosti. CROATA Museum Concept Store prenosi priču o njezinu nastanku uz niz muzejskih naracija posvećenih glasovitim Zadranima. Riječ je o muzejskoj interpolaciji u prodajni prostor, inovativnom iskoraku u maloprodaji priznatom još 2008. u Milanu na Europskom forumu kompanijskih muzeja na kojem su sudjelovali i brendovi poput Ferrarija, Ducatija, Siemensa, Guinnessa, Sonyja.

Dodamo li tome rapsodiju boja svilenih rubaca, šalova i kravata, uz bogati asortiman koji nudi širok spektar muških i ženskih modnih dodataka te košulja, stvara se okruženje koje izaziva uzdahe, i to ne samo lokalnog stanovništva nego i turista koji se svake godine iznova zaljubljuju u ovaj naš domaći brend i jedan od najljepših dalmatinskih gradova.

Valja naglasiti i da je interijer ovog novog koncepta uređenja, koji se nalazi bok uz bok svjetskim brendovima, dizajnirala je arhitektica vezana uz Francusku. Možda se i sada povijest ponavlja jer su upravo Francuzi u 17. stoljeću preuzeli dio odore hrvatskih vojnika i usvojili ovaj novi odjevni predmet koji se nosio a la Croate (na hrvatski način).

Mnogo je priča i stihova posvećeno ovom ponosnom dalmatinskom gradu u kojem je među ostalim, osnovano i prvo hrvatsko sveučilište, filozofsko-teološko učilište dominikanskog reda, utemeljeno još 1396. godine.

U salonu je predstavljen i Krešimir Ćosić, hrvatska i svjetska košarkaška legenda te jedan od najboljih europskih košarkaša svih vremena. Poznati košarkaš i trener postao je član prestižne Kuće slavnih košarkaša (Basketball Hall of Fame) i ostavio svoj trag na kontinentu koji je kolijevka košarkaške igre.

U Zadru je rođen i prirodoslovac Špiro Brusina, nazvan ocem hrvatske biologije mora. Suosnivač Hrvatskog prirodoslovnog društva i zoolog svjetskog glasa bio je dobar prijatelj i sa samim Charlesom Darwinom.

Nije ni tu kraj priče. Znate li kakvu poveznicu sa Zadrom ima američki mjuzikl „Moje pjesme, moji snovi”? Pomorski časnik Georg von Trapp rođen je u Zadru, a upravo njegova obitelj portretirana je u priči i filmu iz 1965. godine, u kojem glume Julie Andrews i Christopher Plummer. Priča je to o obiteljskim vrijednostima i ljudskim idealima uz dirljiv mjuzikl od čijeg je nastanka prošlo već pedeset godina, ali i danas nam je prirasla srcu.

Želite li doznati što sve treba vidjeti u Zadru i kako izgleda Croatin salon s muzejskom interpolacijom otvoren u Osijeku? Ostavit ćemo to za neku drugu priliku jer koliko god to željeli ipak ne možemo u salonu ostati zauvijek, a treba požuriti i do rive, pogledati zalazak sunca.

Slavni režiser Alfred Hitchcock, koji je volio nositi kravate, prilikom posjeta Zadru izjavio je kako Zadar ima najljepši zalazak sunca na svijetu. Osim u CROATA salonu, priča o njegovu boravku u Zadru postavljena je i na zadarskoj rivi gdje se toliko divio sutonu nad morem. No prije no što krenemo, trebamo se vratiti u sadašnjost i naglasiti još nešto.

Iako nije bilo jednostavno napraviti novu kulturno-turističku atrakciju, upravo to je ovom modnom brendu, koji je kravatu učinila prepoznatljivim hrvatskim simbolom, u suradnji s neprofitnom ustanovom Academia Cravatica, pošlo za rukom. Nije riječ samo u prodajnom salonu, već i o promociji jedinstvenog dalmatinskog grada i Hrvatske kao važnih čimbenika europske kulture.

Moda i ljepota, povijesna baština i inovativni koncepti, fuzija tradicije i suvremenih strujanja, upravo je to dio Hrvatske kakvu želimo, a katkada nismo svjesni da je već imamo.

Linker
26. travanj 2024 23:26