Getty Images
Higijena i oprez na prvom mjestu

Generalno čišćenje doma zaista ne treba biti bauk, a evo kako odraditi sve bez imalo stresa

Higijena je osnova svega, u svakom trenutku i u svakoj prilici, a posebice u ova izazovna vremena kada nam je virus poremetio sve planove.

Higijena je osnova svega, u svakom trenutku i u svakoj prilici, a posebice u ova izazovna vremena kada nam je virus poremetio sve planove.

I bez obzira na to što se sada dodatno posvećuje još veća pažnja čistoći, realno je da nam je to uvijek okosnica kada pričamo o svom životnom, ali i uredskom prostoru. S obzirom na to da su se većini ljudi uredi preselili u njihove domove, sada je idealna prilika da vaše kućanstvo u potpunosti zablista. Ne samo što ćete uz visoku razinu higijene očuvati svoje i zdravlje svojih ukućana, nego ćete puno bolje raditi i moći se skoncentrirati na sve radne i neradne zadatke.

Gorgeous attractive adorable beautiful sweet pretty lady clean room in bright light house interior
Getty Images/iStockphoto

Iako su se trgovine većinski otvorile, ipak se i dalje savjetuje što manje odlazaka u napućene prostore i stoga se u startu pripremite odlaskom u nabavku svih potrebnih sredstava za čišćenje i nemojte zaboraviti na spužvice, krpe, ali i deterdžente i zaštitne rukavice. Kada ste se opskrbili potrebnim materijalima, vrijeme je za akciju! Odredite si okviran plan i vrijeme koje ćete posvetiti čišćenju, ali možete malo i varati.

Primjerice, suđe lijepo stavite u perilicu, a uz nove generacije tableta i gela za čišćenje ne morate ni prvo ribati zagorenu tavu koja vam stoji od jučerašnjeg ručka.

Nakon što ste sredili posuđe, krenite se fokusirati na prostorije. Dakako, ništa ne paše bolje uz čišćenje stana kao dobra glazbena pozadina. Raspalite omiljene stvari i neka vam posluže kao soundtrack. Prvo obrišite prašinu u čitavom domu, ne zaboravite na gornje police i plohe ormara, ali i na okvire slika i fotografija koje često svi previdimo. Kad ste odradili čišćenje prašine, posvetite se stolariji u prostoru i od prašine oslobodite prozore, vrata i rolete.

Nakon što ste odradili taj dio, posvetite se kupaonici. Dobro oribajte kadu, umivaonik i wc školjku, ali i pločice. Svakako se posvetite pipama u prostoriji, ali i ostatku pločica osim onih podnih. Za dodatnu dezinfekciju i ugodan miris iskoristite osvježivače wc-a i prostora. Ručnici i tepisi u kupoanici također zahtjevaju adekvatnu njegu i stoga uvijek koristite deterdžente i omekšivaće koji će ne samo očuvati kvalitetu materijala, nego vam i pružati svjež i ugodan miris i mekoću.

Nakon kupaonice, vrijeme je za kraljicu kuhinju. Ona ponekad zna biti posebno izazovna zbog mrlja od masti koje nastanu prilikom kuhanja, ali nema brige. Uz adekvatne deterdžente, prebrišite unutarnje i vanjske kuhinjske fronte i napu te dobro očistite pećnicu i hladnjak. Za posuđe ne morate brinuti jer ste ga ionako stavili u perilicu. Ukoliko u kuhinji imate jedaći stol i stolice, prebrišite ih sa svih strana i zatim je vrijeme za dnevni boravak.

Sofe, kauče i fotelje najbolje je prvo usisati, a zatim ih prebrisati vlažnom krpom od mikrofibre. Isti tip krpe odličan je i za čišćenje klima uređaja, a ono što često svi zaboravljamo jest očistiti filter od klime. Sve ukrasne jastučnice, dekice i zavjese operite, ali, kao i kod ručnika, uvijek koristite najbolje deterdžente da bi očuvali kvalitetu materijala.

Spavaće sobe najčešće su ujedno i garderobe, stoga posvetite pažnju ormarima i komodama. Prebrišite ih s unutarnje i vanjske strane ormare prebrišite s unutarnje i vanjske strane, a zatim se bacite na krevet. Ne doslovno, naravno, nego dobro usisajte madrac i u svakom slučaju mijenjajte posteljinu maksimalno svakih tjedan dana.

Što se rasvjetnih tijela tiče, kod njih također vrijedi pravilo vlažne krpe od mikrofibre za najbolje čišćenje, a podove obavezno operite i zatim još jednom prođite preko njih čistom vodom. Generalno čišćenje doma je gotovo u tren oka, a svakako se u ovo vrijeme dodatno posvetite jačoj dezinfekciji podova i kupaonice kako bi higijena bila na najvišem nivou i vaše uživanje u domu prošlo bez nelagode i stresa.

Linker
26. travanj 2024 04:47