Photo: Jeftinije.hr/Bigstock

Kako izabrati najbolju zimsku jaknu?

Od osvajanja snježnih padina do preživljavanja večernjeg izlaska po adventskim kućicama, toplina je osnovni uvjet u nadolazećim hladnim mjesecima.

Od osvajanja snježnih padina do preživljavanja večernjeg izlaska po adventskim kućicama, toplina je osnovni uvjet u nadolazećim hladnim mjesecima.

Iako nam je proteklih tjedana vrijeme (ne)prilično toplo, ne sumnjamo da će zima uskoro pokazati sve svoje čari. Uostalom bliže nam se i zimski praznici koje će mnogi provesti u planinama na snijegu, a odabir pravilne odjeće i obuće, zimske jakne pa čak i udobnog donjeg rublja poput tople pidžame, neizostavni je zadatak.

Neke od vas, ne sumnjamo, imaju cijelu kolekciju zimskih jakni koje izmjenjuju tijekom zime dok druge sigurni smo cijelu zimu ostaju vjerne najtoplijoj i najudobnijoj jakni. Potrebe se naravno razlikuju i po tome koliko smo aktivni – treba li nam dodatna jakna za trčanje ili skijanje ili nam treba samo udobna i topla jakna za šetanje po gradu.

Kakvu zimsku jaknu trebaš?

Zimske jakne se razlikuju i po vrstama podstave i punjenja. Kada je riječ o punjenju kojim je ispunjena zimska jakna, za sve sportske aktivnosti na otvorenom najpogodniji su sintetski materijali jer su lakši i brže se mogu osušiti dok su za casual zimske jakne bolji prirodni materijali punjenja poput perja i paperja.

Osim kvalitete punjenja, zimska jakna mora biti i vodootporna, a ona za razne aktivnosti i vjetronepropusna. Uvijek obratite pažnju i na razmještaj i broj džepova, unutarnjih i vanjskih jer bez obzira radi li se o tehničkoj ili casual zimskoj jakni, zaštićeni i praktični džepovi pomoći će vam da se bolje organizirati, ali i da bolje zadržite toplinu.

Postoje tri glavna tipa zimskih jakni pa ako želite znati kako izabrati kvalitetnu žensku zimsku jaknu za svoje potrebe, prvo trebate odgonetnuti za koje sve aktivnosti planirate koristiti novu zimsku jaknu jer definitivno nećete izabrati sličan model ako planirate šetati gradom odnosno, otići na zimsko planinarenje.

  1. Tehničke zimske jakne

Tehničke jakne najbolji izbor za sve koji traže laganu a toplu jaknu u kojoj će se moći slobodno kretati i po najzahtjevnijem terenu. Tehničke zimske jakne uglavnom su namijenjene sportskim aktivnostima, imaju različite tehničke funkcije poput kapuljača koje su kompatibilne s kacigama ili zatvarače ispod pazuha za bolji protok zraka u svim onim trenutcima pretjeranog znojenja. Tehničke jakne su uglavnom laganije od uobičajenih zimskih jakni, često se mogu složiti i spremiti u pripadajuću navlaku. Napravljene su u slojevima najotpornijih materijala kako bi bile izdržljive u svim aktivnostima.

  1. Casual zimske jakne

Casual zimske jakne namijenjene su svakodnevnoj upotrebi, moraju biti tople, nepromočive i udobne. Proteklih godina najpopularniji izbor su duge parke s toplim krznenim kapuljačama. Casual zimska jakna odgovarat će različitim stilovima odijevanja, savršeno će ići na casual traperice i zimsku vestu, ali i na trendi kombinezone, suknje i zimske haljine. Najvažnija karakteristika mora biti toplina, a parke su upravo tako i dizajnirane da mogu pružiti maksimalnu udobnost i maksimalnu toplinu.

  1. 3u1 zimske jakne

Neki modeli zimskih jakni su 3-u-1 jakne koje služe kao zamjena i za tehničku i casual zimsku jaknu. Imaju većinu funkcionalnosti tehničke jakne, ali su i dalje dovoljno trendi da ih se može nositi na različite modne kombinacije. 3-u-1 parke karakterizira mogućnost odvajanja različitih slojeva jakne kako bi ju mogli prilagoditi i nositi u različitim vremenskim uvjetima – vanjski sloj služi kao zaštita od kiše i vjetra dok je unutarnji sloj zadužen za održavanje topline i u najhladnijim zimskim danima. Ovakve su jakne iznimno prilagodljive pa ne čudi njihova popularnost i kod muškarac i kod žena.

Linker
26. travanj 2024 10:39