Getty Images/iStockphoto
BIPA BACKSTAGE

Kako izabrati tekući puder?

Koliko vam se puta dogodilo da ste kupili tekući puder i tek kod kuće shvatili da vam ne odgovaraju ni tekstura ni boja?

Kupovinu tekućeg pudera pomno isplanirajte i posvetite joj malo više vremena jer je puder ipak nešto što ide direktno na vaše lice i baza je većine make up lookova.

Idealni uvjeti za kupovinu tekućeg pudera su:

- dnevno svjetlo

- čisto lice bez šminke

Idealne uvjete teško je postići jer je osvjetljenje u trgovini loše ili imate šminku na licu, tako da svakako obratite pozornost na ta dva faktora koji vam mogu uvelike olakšati kupovinu.

KAKO IZABRATI PUDER U 3 KORAKA?

Puder birate prema svom tipu kože

SUHA KOŽA

Ako je vaša koža suha, birajte pudere koji u sebi sadrže hranjiva ulja i reflektirajuće sjajne čestice. Takav puder će vašu kožu nahraniti i spriječiti da se dodatno naglase suhi dijelovi, a ujedno će ujednačiti ten i dati mu poželjnu blistavost i svježinu.

Savjet: Suhu kožu prije nanošenja pudera dodatno nahranite hidratantnom i hranjivom kremom.

MASNA KOŽA

Ako je vaša koza masna ili mješovita, svakako birajte pudere s mat efektom koji u svom sastavu ne sadrže ulja i koji imaju oznaku oil-free. Ako vam se koža izrazito masti, dodatno matirajte lice puderom u kamenu, a posebno T zonu – čelo, nos i bradu.

Savjet: Masnu kožu pripremite tako da lice hidratizirate laganom kremom gel teksture.

Puder birate prema podtonu vaše kože

Poznavanje vlastitog podtona vam uvelike može olakšati kupovinu i neće vam se dogoditi da ste kupili puder koji je „prežut“ ili „preroz“.

OSNOVNA PODTONA:

- HLADNI (rozi)

Hladnog (rozog) podtona su najčešće žene svijetle puti, kože i kose. Koža im je osjetljivija i „roskasta“, jako lako izgore na Suncu, a žile na rukama su im plavičaste boje. Ljepše im stoji srebrni nakit ili nakit od bijelog zlata.

- TOPLI (žuti)

Toplog (žutog) podtona su najčešće brinete, žene mediteranskog tipa i zlatno žućkaste kože koja lako potamni na Suncu. Vene na rukama su im zelenkaste boje i ljepše im pristaje nakit u toplim zlatnim i bakrenim nijansama.

- NEUTRALNI (kombinacija žutog i rozog podtona)

Ako se nikako ne možete odlučiti koji ste podton, onda ste najvjerojatnije neutralni i kombinacija ste hladnog i toplog podtona. Većina žena je upravo neutralnog podtona. Žile na rukama su im ljubičaste boje, a od nakita im pristaje apsolutno sve!

- MASLINASTI

Žene maslinastog podtona jako lako potamne na Suncu, najčešće su tamnopute kroz cijelu godinu i koža im ima sivkasto zelenkasti odsjaj.

Kod većine pudera se u samom nazivu krije podton pa tako „rose beige“ znači da je puder rozog/hladnog podtona, dok naziv „golden sand“ znaci da je žućkastog/toplog podtona.

ISPROBAVANJE PUDERA

Ono što je najvažnije je da puder isprobate na samom licu duž čeljusne kosti, nikako na ruci. Ruka nije iste boje kao i lice te vas lako može prevariti. Na ruci možete isprobati teksturu pudera i njegovu razmazivost i prekrivnost.

Puder se ne bi trebao vidjeti na licu i znajte da ste odabrali odgovarajuću boju onda kad se ona stopi s ostatkom vašeg lica.

Linker
17. travanj 2024 11:57