Kako pronaći svoj unutarnji mir ? 7 jednostavnih koraka do boljeg raspoloženja

Život je poput vožnje toboganom - pun uspona i padova. Ponekad nas stres i svakodnevne obaveze znaju baciti u sjenu, ali ne brinite, rješenje je tu. U ovom vodiču istražujemo sedam jednostavnih, ali moćnih koraka koji će vam pomoći da pronađete svoj unutarnji mir. Pogledajmo kako tjelesna aktivnost, zdrava prehrana, druženje, meditacija, hobiji, priroda i pomaganje drugima mogu igrati ključnu ulogu u vašem osjećaju sreće.
 /Shutterstock

1. Tjelesna aktivnost i vježbanje

Redovita tjelesna aktivnost oslobađa endorfine, male čarobne molekule koje nam donose osjećaj unutarnje sreće i radosti. Pokušajte s jutarnjom jogom, laganim trčanjem u parku ili zabavnim plesnim vježbama kod kuće. Na primjer, postavite izazov da svako jutro posvetite 15 minuta vježbanju i primijetit ćete kako vam se osmijeh vraća na lice.

2. Zdrava prehrana

Vaša prehrana ima izravan utjecaj na vašu psihu i cjelokupno raspoloženje. Prehrana bogata svježim voćem, povrćem, cjelovitim žitaricama i kvalitetnim proteinima osigurava tijelu potrebne hranjive tvari koje podržavaju optimalno funkcioniranje mozga i živčanog sustava.

Pravilno uravnotežena prehrana doprinosi stabilizaciji razine šećera u krvi, sprječavajući nagle skokove i padove glukoze. To je ključno jer nagli padovi šećera u krvi mogu uzrokovati promjene raspoloženja, uključujući osjećaj nervoze,anksioznosti, razdražljivosti i tjeskobe.

Konzumiranje raznovrsne hranjive hrane ne samo da pridonosi fizičkom zdravlju, već podržava i mentalno blagostanje i raspoloženje. Održavanje stabilne razine energije, poticanje proizvodnje neurotransmitera i smanjenje stresa ključni su mehanizmi putem kojih zdrava prehrana pozitivno utječe na psihu i dobrobit osobe.

Iako se često čuje da jagode sadrže serotonin, to zapravo nije istina. Serotonin je neurotransmiter koji se prirodno proizvodi u tijelu i ima važnu ulogu u regulaciji raspoloženja, apetita i sna. Iako se ne nalazi u velikim količinama u hrani, konzumacija određene hrane može pospješiti proizvodnju serotonina. Iako jagode ne sadrže serotonin, bogate su vitaminom C, antioksidansima i vlaknima, što ih čini zdravim izborom voća. Vitamin C igra ulogu u proizvodnji neurotransmitera, uključujući serotonin, i doprinosi cjelokupnom zdravlju tijela. Dakle, iako same jagode ne sadrže serotonin, zdrava prehrana koja uključuje voće poput jagoda ili banana može pridonijeti podršci živčanog sustava i općenito dobrom raspoloženju.

S druge strane, omega-3 masne kiseline koje se nalaze u ribi, lanenim sjemenkama i orasima pozitivno djeluju na mozak. Podržavaju stvaranje neurotransmitera , poput serotonina, koji igraju ulogu u regulaciji raspoloženja i smanjenju osjećaja stresa. Dakle, voće ujutro, kruh od cjelovitih žitarica za doručak i međuobrok sa šakom badema - male promjene u prehrani mogu imati veliki utjecaj na vaše dobro stanje i unutranji mir.

3. Druženje s prijateljima

Zagrljaji, smijeh i razgovori od srca - to su čuda prijateljstva. Druženje s prijateljima i održavanje društvenih veza daje vam podršku i toplinu. Organizirajte ležerna druženja ili zabavne izlete, poput piknika u parku s prijateljima. Podijelite smijeh, uspomene i obnovite svoju dušu.

Jedan od dokazano učinkovitih načina druženja s prijateljima koji pozitivno utječe na raspoloženje je organiziranje "dana za sebe" ili "spa dana" s prijateljima. Ovo je prilika da se opustite, osvježite i obnovite energiju u društvu najdražih.

image
/Shutterstock

A evo nekoliko savjeta kako možete organizirati jedan nezaboravan opuštajući dan:

Pošaljite pozivnice svojim prijateljima za opuštajući spa dan kod kuće ili u wellness centru.

Pripremite sobu tako da bude udobna i opuštajuća. Upalite mirisne svijeće, stavite mekane jastuke i deke i pustite ugodnu glazbu.

Organizirajte razne opuštajuće aktivnosti. Možete zajedno napraviti manikuru i pedikuru, napraviti masku za lice ili se prepustiti masažama.

Ponudite voće, orašaste plodove i svježe cijeđene sokove. Hidratizirana i hranjiva hrana podržat će vašu energiju i dobro raspoloženje. A ako organizirate večernje druženje, počastite sebe i prijatelje čašom osvježavajućeg roséa.

Podijelite smiješne priče, razgovarajte o životu i razmijenite iskustva. Smijeh je često najbolji lijek za sve!

Završite dan igranjem društvenih igara, gledanjem filma ili serije. To će vam omogućiti da se povežete i zabavite se više.

Organiziranje ovakvog "spa dana" ne samo da će vam podići raspoloženje, već će vam omogućiti i da se dublje povežete s prijateljima i napunite baterije zajedno s ljudima koji vas podržavaju i razumiju.

4. Meditacija i opuštanje

U svijetu užurbanosti, meditacija donosi oazu mira. Pokušajte s nježnom meditacijom, dubokim disanjem ili tehnikama joge. Udobno se smjestite, zatvorite oči i duboko udahnite – dopustite umu da se smiri. Na primjer, svaki dan posvetite pet minuta tišini i opuštanju kako biste vratili unutarnji mir.

5. Hobiji i kreativnost

Čitanje omiljene knjige, slikanje u zalasku sunca ili pisanje dnevnika može vas potpuno očarati i razveseliti. Okušajte se u novom hobiju i dopustite da vas ispuni vaša kreativnost.

Jedan od hobija koji dokazano pozitivno utječe na raspoloženje je vrtlarstvo. Rad u vrtu, njegovanje biljaka i promatranje razvoja vaše male oaze prirode mogu značajno poboljšati vaše raspoloženje. Vrtlarstvo vas povezuje s prirodom, omogućuje vam opuštanje i oslobađanje od stresa, dok stvaranje prekrasnih cvjetnjaka ili uzgoj vlastitog povrća donosi osjećaj postignuća i ponosa. Osim toga, sunčeva svjetlost i svježi zrak pridonose oslobađanju endorfina, često zvanih hormona sreće, koji podižu raspoloženje. Vrtlarstvo također potiče kreativnost, potiče strpljenje i daje vam priliku da se potpuno posvetite nečemu što vas ispunjava.

6. Povezivanje s prirodom

Već iz navedenog možemo zaključiti da je priroda lijek za dušu i tijelo. Šetnje parkom, miris svježe zemlje ili izleti u prirodu donose unutarnji mir i vitalnost tijelu. Organizirajte vikend izlet s obitelji ili prijateljima - istraživanje prirode obnavlja dušu i daje vam osjećaj povezanosti sa svijetom.

Dajemo vam nekoliko prijedloga kako se možete povezati s prirodom i unijeti više radosti u svoj život:

Redovite šetnje parkom, šumom ili obalom rijeke mogu vas povezati s prirodom i pružiti vam mir i tišinu koji su često potrebni za opuštanje. Udahnite svježi zrak, poslušajte cvrkut ptica i osjetite pod nogama.

Organizirajte piknik na otvorenom s prijateljima ili obitelji. Ponesite ukusnu hranu, dekicu za sjedenje i uživajte u obroku okruženi zelenilom.

Pridružite se vođenom obilasku prirodnih rezervata, botaničkih vrtova ili nacionalnih parkova. Stručni vodiči pomoći će vam otkriti fascinantne aspekte prirode i životinjskog svijeta. Ne morate biti planinar da biste se pridružili ovakvoj grupi, a sigurni smo da ćete se dobro zabaviti, opustiti i upoznati nove zanimljive ljude.

Kampiranje, tko se ne boji buba i spavanje na otvorenom, odličan je način da provedete više vremena u prirodi. Podizanje šatora, priprema hrane na otvorenom i noći pod zvijezdama pružaju nezaboravna iskustva.

Povezivanje s prirodom može vam pružiti duboku unutarnju ravnotežu i osvježenje. Bilo da vrijeme provodite sami ili s voljenima, priroda je tu da vas inspirira i podsjeti na ljepotu svijeta oko nas.

7. Pomozite drugima

Dok pomažete drugima, zapravo pomažete sebi. Volontiranje i podrška drugima donosi pozitivne promjene u vaš život. Razmislite o uključivanju u lokalnu volontersku grupu ili organiziranju događaja koji će pomoći zajednici. Dijeljenje ljubavi s drugima čini nas ispunjenima i sretnima.

Evo samo nekoliko primjera kako pomaganje drugima može pozitivno utjecati na vaše raspoloženje:

Organizirajte okupljanje ili pomoć starijim osobama u svojoj zajednici. Razgovarajte s njima, pomozite im u njihovim dnevnim zadacima ili jednostavno budite tu da ih saslušate.

Pridružite se volonterskim programima s djecom, kao što su podučavanje ili vođenje kreativnih radionica. Vidjeti djecu kako se smiju i uče od vas može vas ispuniti radošću.

Pridružite se akcijama čišćenja prirode ili obnove prirodnih staništa. Pomaganje okolišu može vas povezati s prirodom i osjećajem postignuća.

Kroz ove akcije pomaganja drugima, ne samo da ćete napraviti pozitivnu razliku u životima drugih, već ćete također osjetiti duboko zadovoljstvo i radost znajući da ste učinili nešto lijepo za druge.

Jačanje vlastitog raspoloženja

Dok otkrivamo tajne održavanja dobrog raspoloženja, ne zaboravimo da je naša psiha ključ naše sreće. U stresnim vremenima, prirodni dodaci kao što je SAM-e (S-adenozil metionin) pomažu našem mentalno zdravlju i boljem raspoloženju. SAM-e pomaže u održavanju ravnoteže i otpornosti na stres, čineći svaki dan svjetlijim. U kombinaciji s kompleksom vitamina B osigurava snažnu dnevnu dozu dobrog raspoloženja u prirodnom dodatku prehrani- Tensilen® . Tensilen® možete koristiti kroz duži period jer ne izaziva ovisnost, niti uspavljuje, vrlo je siguran za upotrebu jer sadrži prirodne sastojke.

image
Tensilena®

Često ne možemo odvojiti vrijeme za sebe ili jednostavno zaboravimo na svoje potrebe. U tom slučaju jedna kapsula Tensilena® dnevno može vam donijeti bolje raspoloženje, smanjiti stres i tjeskobu. Jer samo kada ste dobro raspoloženi možete usrećiti i nasmijati ljude oko sebe.

Tensilen® potražite u ljekarnama i specijaliziranim prodavaonicama a više informacija potražite na www.tensilen.hr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 06:49