promo

Maja Zrnčić: Kampanja „Hvala ti mama“ omogućuje vidljivost nevidljivog

Zimske olimpijske igre PyeongChang 2018. posebno će pamtiti Maja Zrnčić. Ona je majka Natka Zrnčića Dima, hrvatskog skijaša kojemu je ove sezone pripala čast da na svečanom otvaranju nosi hrvatsku zastavu. Maja Zrnčić je prošla sve faze majke profesionalnog sportaša: odrastanje u okruženju nebrojenih treninga, putovanja i očekivanja. Tu su bile i medalje, Olimpijske igre, ali i ozljede, strahovi i profesionalna raskrižja. Maja i Natko Zrnčić Dim su i zaštitna lica kampanje „Hvala ti mama“ koju od 2012. godine provodi kompanija Procter&Gamble u suradnji s Međunarodnim olimpijskim odborom. Cilj kampanje je odavanje priznanja svim majkama vrhunskih sportaša diljem svijeta, ali i svim majkama koje se nesebično brinu o djeci i obiteljima. Tijekom trajanja kampanje u trgovačkom lancu Konzum kupnjom proizvoda tvrtke P&G kupci mogu osvojiti vrijedan automobil

● Kako biste opisali sebe u nekoliko rečenica?

Mama Natka i Hane Zrnčić Dim, Alemkova kći, Stelina sestra, žena, ona koja se dogovara s Mikom o svemu, prijateljica… srednjoškolska profesorica hrvatskog jezika, raska, kreatorica programa za djecu i mlade u području umjetnosti i kulture, voditeljica programa Ruksak (pun) kulture, djelatnica Ministarstva kulture, poticateljica čitanja, ljubiteljica kazališta i filma…obožavateljica Pipsa, Rolling Stonesa…

● Olimpijske igre su najveći san svih sportaša. Kako ste vi dočekali vijest da će Natko braniti hrvatske boje u PyeongChangu 2018.?

Veliko je to veselje i ponosna sam na Natka, sudjeluje na Olimpijskim igrama četvrti puta. Sigurno nema puno sportaša koji se mogu pohvaliti s tom brojkom. Dodatno me razveselilo i to što je Natko odabran da u svečanom mimohodu nosi našu zastavu.

● Koliko je Natku bilo teško nastaviti tamo gdje su stali Janica i Ivica Kostelić?

Ne bih to nazvala nastavkom tamo gdje su stali Janica i Ivica. Natkova karijera profesionalnog sportaša traje više od petnaest godina. Razvijao se kao skijaš uz njih, a što ga još čeka na tom profesionalnom putu teško je reći, nadam se samo svijetli trenuci.

● Što ili tko je Natku najveća motivacija za sportske uspjehe?

Natjecateljski duh koji je razvio zahvaljujući okruženju u kojem je rastao, a onda svi ostali dragi ljudi koji ga okružuju, prate ga i podrška su mu na njegovom sportskom putu, kao i drugi veliki sportaši, ne samo skijaši.

● Skupa s Natkom sudjelujte u kampanji „Hvala ti mama“ koju kompanija P&G provodi s Međunarodnim Olimpijskim odborom. Jeste li se pronašli u porukama koje odaju priznanje svim majkama vrhunskih sportaša, ali i majkama općenito?

Lijepo je da se vodi računa i o mamama sportaša, jer one su uvijek tu uz svoju djecu. Uostalom kao i većina drugih mama. Kampanja omogućuje „vidljivost nevidljivog“, majke sportaša koja je neupitna i vječna podrška. Što god mislila i kako god se osjećala, s koliko god strahova i briga se svakodnevno suočavala, mama je tu… i kad je dobro i kad je uspješno i onda kad je manje uspješno, ali i onda kada je neuspješno i teško.

● Manje je poznato da se vi aktivno bavite poticanjem čitanja kod djece školske dobi putem projekta „Ruksak (pun) kulture“ pri Ministarstvu kulture. Može li se djecu putem ovakvih projekata potaknuti na čitanje?

Program „Ruksak (pun) kulture“ je program namijenjen djeci i mladima u prometno dislociranim područjima i donosi umjetničke programe: filmove, kazališne i plesne predstave, glazbene koncerte, programe vezane uz baštinu i književnost. Smatram da su takvi programi odlični za djecu i mlade jer ima otvaraju neke nove „prozore“ u svijet umjetnosti i senzibiliziraju ih za područja umjetnosti koja bi im bez „Ruksaka“ bila nedostupna.

● Koliko ste uspjeli kod svoje djece potaknuti ljubav prema knjizi? Koji su Natkovi omiljeni naslovi?

To je bila moja mala i velika misija da i moja djeca zavole čitanje i knjige. Čitala sam za njih i s njima, odabirala zanimljive knjige, najčešće romane ili kratke priče za koje sam pretpostavila da bi ih mogli zanimati i da bi ih čitali sa zadovoljstvom.

Natko je upravo pročitao Šnajderov novi roman Doba mjedi, sad čita roman Kristijana Novaka Ciganin, ali najljepši i u „pripremi je“ s čitanjem, jer je i tu knjigu ponio na put, romana Roberta Seethalera Čitav jedan život.

Kad je bio tinejdžer volio je jako Daniela Pennaca i njegovu trilogiju Raj za ljudoždere, Vila Karabinka, Djevojčica sa knjižicama. Znam da mu se sviđa Trueba i njegov roman Otvoreno cijelu noć, a i Četiri prijatelja, roman Kad je bog bio zec…

● Da danas možete birati biste li ponovili iskustvo mame profesionalnog sportaša? Koji bi bio vaš savjet majkama čija djeca tek kreću putem profesionalnog sporta?

Teško je reći bih li ovo iskustvo ponovila. Možda bi bilo bolje nešto s manje brige…? Ali zadovoljna sam, mislim da je Natko izrastao u dobrog dečka, vrijednog, discipliniranog, tome je pridonijelo i bavljenje sportom. Živi životom koji je nedostupan većini njegovih vršnjaka. Upoznao je puno dobrih ljudi, stekao prijateljstva, putovao, stajao na postoljima. A savjeti… ne volim davati savjete zato samo ovo…

Upravo Trueba u romanu Otvoreno cijelu noć govori o mjestu koje je otvoreno cijelu noć, a to je obitelj. Pa da parafraziram naslov, takve trebaju biti i mame, mame sportaša, dostupne uvijek.

● Kako se vi pripremate za Olimpijske igre PyeongChang 2018?

Uplatili smo sve moguće sportske televizijske i druge programe, da se „osiguramo“. Gledat ćemo od kuće, u Zagrebu i naravno, navijati.

promo

Linker
18. travanj 2024 04:18