Getty Images
OD EGIPTA DO DANAS

Od gustih do gotovo nevidljivih: Kako su se obrve mijenjale kroz povijest

Oblik obrva kroz vrijeme se mijenjao od debljih i gustih do tankih i jedva vidljivih obrva.

Trendovi u oblikovanju obrva se mijenjaju od sezone do sezone, ali najbitniji faktor je prilagoditi oblik obrva vašem licu i osobnosti.

Gledajući kroz povijest, trendovi u oblicima obrva prošli su dalek put, a neki se konstantno vraćaju, a kako bi oblik obrva bio idealan, kroz vrijeme se mijenjala i tehnika. Posebna pažnja na obrve posvećivala se još u starom Egiptu. Egipćani su koristili zelenu boju kako bi istaknuli oči, dok su obrve obavezno bile simetrične i iznimno tamne. Također, obrve su naglašavali muškarci jednako kao i žene.

CLEOPATRA,  Richard Burton and Elizabeth Taylor, 1963., Image: 97837721, License: Rights-managed, Restrictions: For usage credit please use; ©20thCentFox/Courtesy Everett Collection, Model Release: no, Credit line: 20thCentFox Collection / Everett / Profimedia
20thCentFox Collection / Everett / Profimedia

U staroj Grčkoj i Rimu, žene su njegovale prirodan izgled u svemu osim kada su obrve bile u putanju. Tada je krenuo trend koji se djelomično javlja i dana danas, a u pitanju su guste, tamne, debele i spojene obrve. Trend počupanih prirodnih obrva umjesto kojih su se iscrtavale obrve započela je kraljica Elizabeta u srednjem vijeku, a poanta je bilo naglasiti čelo kao znak visoke aristokracije.

Porträt von Elizabeth I, Königin von England, 1550–1599.

Öl auf Holz, 30,5 × 34,5 cm.
Inv. Nr. SK-C–1466
Amsterdam, Rijksmuseum., Image: 324622877, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Rijksmuseum / AKG / Profimedia
Rijksmuseum / AKG / Profimedia

Korak dalje i trend bez obrva zavladao je u baroknom dobu, a slobodno možemo reći kako se održao i do tridesetih godina prošlog stoljeća kada su iznimno tanke obrve bile must have, a iscrtavale su se pomoću kane. U četrdesetima postaju moderne uredne punije obrve s laganim lukom koji prati oblik lica, a najpoznatije dame koje su nosile takav oblik su slavne glumice poput Grace Kelly, Elizabeth Taylor i Audrey Hepburn.

Diva - Grace Kelly, 1950er, 1950s, Film Star, Filmstar, Frisur , Kelly, Grace, Ohrring, ear ring, fashion, hairstyle, portrait, Diva - Grace Kelly, 1950er, 1950s, Film Star, Filmstar, Frisur , Kelly, Grace, Ohrring, ear ring, fashion, hairstyle, portrait, Grace Kelly in 'The Swan', USA 1956 *** Local Caption *** 0, Image: 144970795, License: Rights-managed, Restrictions: Nur redaktionelle Nutzung im Zusammenhang mit dem Film. Editorial usage only and only related to the movie. Im Falle anderer Verwendungen, kontaktieren Sie uns bitte. For other uses, please contact us., Model Release: no, Credit line: IFA Film / United Archives / Profimedia
IFA Film / United Archives / Profimedia

U pedesetima je stigao seksepil s naglašenim crvenim usnama i mačkastim tušem na očima, a pune obrve bile su zaštitni znak najpoznatije ikone tog doba, Marilyn Monroe.

, Image: 15755766, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: - / SNAP / Profimedia
- / SNAP / Profimedia

Šezdesete i sedamdesete su slijedile trend prirodnijeg luka obrva, ali osamdesete su svojim kičem u odijevanju uvele i trend čupavih, debelih i razbarušenih obrva kakve je nosila kraljica popa Madonna. Veliki beauty prevrat dogodio se u devedesetima kada su busene obrve postale dramatično tanke, a pionirka tog trenda je bila manekenka Kate Moss.

Kate Moss 1996 John Barrett/PHOTOlink/Everett Collection  (Kate Moss054), Image: 481947578, License: Rights-managed, Restrictions: For usage credit please use;, Model Release: no, Credit line: - / Everett / Profimedia
- / Everett / Profimedia

Početak novog tisućljeća još uvijek su pratile pretjerano počupane obrve, ali početkom 2010. i dolaskom nove ere top modela poput Care Delevingne, na velika vrata su se vratile prirodne, guste i nepočupane obrve. Danas je u trendu sve, ali najbitnije je da oblik obrva odgovara i laska vašem obliku lica. Ujedno, puno je lakše danas u samo nekoliko minuta postići idealne obrve, a na vama je da odaberete želite li prirodniji luk s gustim obrvama za koje je idealan alat pomada s gelom za obrve.

Cara Delevingne attending the Serpentine Summer Party, in Kensington Gardens, London, on Tuesday June 26,  2012., Image: 137121071, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Pete Mariner / MirrorPix / Profimedia
Pete Mariner / MirrorPix / Profimedia

Ako više preferirate tanke linije, u pomoć će vam uskočiti olovke za obrve koje su također odlične i za popunjavanje mjesta gdje su dlačice slabije i svjetlije. Ako ste u potpunoj žurbi, ali samo malo želite staviti naglasak na obrve, pomoću kosog kista ih blago popunite sjenilom za obrve i uživajte u svojoj make up slobodi. Ako ste i dalje frustrirani svojim oblikom obrva, samo se sjetite baroknog doba kada obrva – nije ni bilo.

Ako ipak ni sami niste sigurni koji oblik i stil pristaju vašem licu, posavjetujte se sa vizažisticama u BIPA Backstageu, a savršene proizvode za svoje obrve pronađite u BIPA poslovnicama.

Linker
23. travanj 2024 14:24