Getty Images/iStockphoto
OD KLEOPATRE DO DANAS

Otkrivamo vam sve tajne mirisa i načina nanošenja parfema koje ste oduvijek željeli pitati, ali niste znali koga

Parfem je umjetnost, umjetnost koja u stopu prati čovječanstvo još od doba Mezopotamije, preko egipatske Kleopatre i kulta ljepote koji je ona stvorila, pa sve do starih Rimljana i Grka.

Kroz stoljeća i stoljeća, parfem je uvijek prisutan, a svoj vrhunac dobiva u Engleskoj za vrijeme vladavine Henrika VIII. i kraljice Elizabete I. Razlog je jednostavan - kraljica Elizabeta nije trpjela smrad i svi su morali biti namirisani.

Higijenske navike su se srećom uvelike promijenile, ali parfem je ostao kao svojevrstan nevidljivi potpis svakoga od nas. Netko preferira teške i intenzivne mirise, netko voli lagane i voćne, a nekome najbolje odgovaraju cvjetne arome. Ali, jeste li znali kako će svatko od nas drugačije mirisati s istim parfemom? Zanimljivosti, ali i tajne kako da vam parfem duže miriše, kako ga ispravno nanijeti te još brojna druga beauty pitanja, otkrila nam je Sanja Obrovac, vizažistica i voditeljica BIPA Backstage Beauty Cornera.

young woman applying perfume by the window
Getty Images

O čemu ovisi kako će parfem mirisati na našoj koži?

Svaka koža ima svoj jedinstven miris i drugačiji ph koji u doticaju s mirisnim notama parfema tvori jedinstvenu aromu i vas osobni mirisni potpis. Jednako tako, na miris parfema utječe i vaš stil života, prehrana, pušite li, jeste li pod stresom i sl.

Koja je poveznica nota i parfema?

Kao što i u glazbi note tvore harmoničnu melodiju, jednako tako i mirisne note kreiraju jedinstveni miris koji će svatko od nas različito doživjeti, kao glazbu.

Mirisne note dijele se na gornje, srednje i donje note. O njihovoj kombinaciji ovisi kako ćete doživjeti određeni miris i kako će se on "ponašati" na vašoj koži.

Gornje note su zapravo onaj prvi doživljaj mirisa kad ga tek prinesemo nosu, srednje note se javljaju nakon 2-3 minute i one su srce mirisa, dok su donje, bazne note ono što ostane na koži i što daje mirisu trajnost.

Koji je savršen način za nanošenje parfema?

Miris je najbolje nanijeti na mjesta gdje je koža topla i gdje se osjeti puls- na zapešća, na dno vrata, ispod grudi i iza koljena a ako volite malo suptilnije mirisati, dovoljno će biti da našpricate miris u prostor ispred sebe i lagano "prošetate" kroz mirisni oblak.

bride applying perfume on her wrist
Getty Images/iStockphoto

Koja je razlika između EDP i EDT?

Osnovna razlika između Parfemske vode (edp- eau de perfume) i Toaletne vode (edt- eau de toilette) krije se u koncentraciji parfemskih ulja u određenom mirisu. U EDP koncentracija parfemskih ulja varira između 15-20% dok se u EDT kreće između 5-15%. Razlike ponekad znaju biti minimalne ili prilično velike, to isključivo ovisi o mirisnim notama unutar određenog mirisa, pa tako npr. Toaletna voda(edt) koja u sebi sadrži jače mirisne note koje imaju sporije vrijeme hlapljenje npr. sandalovina, može trajati duže od Parfemske vode(edp) koja sadrži laganje, osvježavajuće note npr. citruse.

Kako odabrati parfem za poklon drugoj osobi?

Ako se radi o bliskoj osobi koju poznajete, malo se poigrate detektiva. Malo ju "pronjuškajte", pokušajte saznati kakve mirisne note voli i svakako uzmite u obzir o kakvom se tipu osobnosti radi, ako je to nježna i romantična osoba, birajte nježne cvjetno-puderaste mirise a ako se radi o temperamentnoj i energičnoj osobi, možete eksperimentirati s nešto jačim orijentalnim i aromatičnim notama. Ako kupujete miris nepoznatoj osobi, birajte "univerzalno" popularne mirise i one mirise koji se većini dopadaju, pitajte prodavača za savjet koji su mirisi najprodavaniji. Uzmite u obzir i dob osobe kojoj poklanjate miris, starije dame će se razveseliti nekom mirisnom klasiku koji će probuditi neke njihove uspomene, dok će mlade djevojke uživati u slatkastim voćnim ili laganim osvježavajućim mirisima.

Young beautiful woman with bottle of perfume. Perfect Makeup. Fashion photo
Getty Images/iStockphoto

Kako pravilno čuvati parfeme?

Iako svi volimo da nam je omiljeni miris na dohvat ruke i ljepota bočice u vidnom polju, da bi očuvali svoju trajnost, mirise je potrebno čuvati na skrivenom i tamnom mjestu. Idealno u ladici ili ormaru. Najveći neprijatelji vašeg mirisa su vlaga i svjetlost koji izravno utječu na DNK vašeg mirisa i tako ga mijenjaju, tako da svakako izbjegavajte držanje mirisa u kupaoni ili bilo kojem mjestu gdje svjetlost i vlaga dopiru izravno na sam miris. Ako ne možete odoljeti i želite da vaš miris ipak bude na vidljivom mjestu, čuvajte ga barem u originalnoj kutiji i daleko od vlage i svjetlosti.

Možemo li utjecati da miris parfema duže traje na našoj koži?

Možemo. Na koži koja je hidratizirana i sam miris će biti trajniji. Ako želite dodatno pojačati trajnost mirisa, koristite losione i gelove za tuširanje iz iste linije a možete se poigrati s drugačijim mirisnim notama losiona za tijelo ili gela za tuširanje i tako stvoriti sasvim novi miris. Miris možete nanijeti i slojevito, tzv. "layering", tako ćete se osigurati da vaš miris potraje taman onoliko koliko želite.

Nakon svih tajni koje ste oduvijek željeli znati, otkrijte svoj savršeni parfem ovdje!

Linker
17. travanj 2024 11:28