Savjeti zlata vrijedni: kako odabrati prve cipelice za svoje dijete?

  • 26.03.2019. u 11:10

  • Autor:
    • Promo

The first steps of the baby. Parents are teaching their child to walk. A happy family.
Getty Images/iStockphoto
Roditelji se nakon dolaska svojeg djeteta suočavaju s brojnim izazovima, a među njima je i onaj koji je na prvi pogled možda banalan, ali igra veliku ulogu u djetetovom zdravlju.

Da, riječ je o adekvatnom odabiru prvih cipelica u kojima će dijete napraviti svoje prve korake.

Iako postoje brojna mišljenja na koji način odabrati savršenu cipelicu za djecu, donosimo vam mali vodič kako bi vaši najmlađi uživali u svojim prvim koracima, a vi zajedno s njima. Prvenstveno, prve cipelice iznimno su važne za pravilan razvoj dječjeg stopala, a većina djece pokušava napraviti prve prave korake u razdoblju od devet do osamnaest mjeseci. Stoga im je potreban pravilan odabir obuće s kojom stopalo može pratiti svoj prirodni razvoj te tako pripomoći pravilnom držanju tijela, a mi vam odgovaramo na najčešće postavljana pitanja vezana uz odabir prvih cipelica.

 

Koje doba dana je najbolje za kupovinu cipelica?

Idealno je da cipelice odaberete u popodnevnim satima jer su stopala zbog cjelodnevnog opterećenja dulja i šira nego ujutro. Svakako povedite dijete sa sobom kako bi na licu mjesta isprobalo obuću, a kako bi bili sigurni da su mu udobne, neka u njima učini nekoliko koraka. Ako dijete bude nosilo cipele na čarape, neka ih nosi i prilikom isprobavanja obuće. Najpreciznije mjerenje i savjete o veličini cipele možete dobiti u Cicibanovim prodavaonicama gdje će vam ljubazno i stručno prodajno osoblje besplatno obaviti mjerenje duljine djetetova stopala i tako vam pomoći odabrati pravu veličinu, a s obzirom na oblik djetetova stopala i odgovarajući model cipele.

Odgovarajuću veličinu cipele jednostavno možete izmjeriti i mjeračem (prije ispisa odabrati postavku: „Stvarna veličina“).

Parents supporting little daughter when she is making first steps
Getty Images/iStockphoto
 

Koliko slobodnog prostora treba stopalima?

Ako stopalo ima premalo mjesta u cipeli, ne može se pravilno otisnuti od pete prema prstima. Cipela ne smije stezati prednji dio stopala po širini ili duljini jer su na tom mjestu dječja stopala obično šira, pa stoga može žuljati. Prednji dio cipele neka, dakle, bude dovoljno širok da dijete može prstima grabiti podlogu, ali ne prevelik da stopalo u njemu pleše ili da se cipela izuva. Važno je i da cipela bude odgovarajuće visine, dakle, da ne bude preko gležnja, osim kada to zahtijevaju vremenski uvjeti.

 

Od kojih materijala odabrati cipele?

Upotreba prirodnih materijala  pomoći će u većoj prozračnosti i elastičnosti cipele. Preporučuje se i da cipela ima unutarnji anatomski uložak od mekog i prirodnog materijala za optimalnu udobnost dječje nožice, ali bitna je i elastičnost potplata. Dobra fleksibilnost preko osnovnih članaka prstiju i mekan gornji dio značajke su dobre cipele. Radi djetetove sigurnosti, važno je i da potplat ne klizi te da dobro prianja na podlogu. Osim toga, preporučuje se odabrati cipelu s niskom petom da bi se težina tijela ravnomjerno rasporedila na cijelo stopalo.

 

Koliko pari cipela treba djetetu?

Bez obzira na kvalitetu dječje obuće,  stručnjaci preporučuju  da dijete ima barem dva para obuće koja će mijenjati. S obzirom na to kako je svako stopalo posebno, nikako nemojte svojem djetetu davati cipele koje su već iznošene.

 

Tagovi