Getty Images/iStockphoto
Maskara - kraljica make up looka

Tajne nanošenja maskare za otvoreniji i sjajniji pogled u svakom trenutku

Maskara je jedan od onih neizostavnih proizvoda u svakoj kozmetičkoj torbici, a čak i žene koje se rijetko šminkaju posjeduju barem ovaj jedan čarobni štapić. Kako odabrati savršenu maskaru za svoj tip trepavica, kako je nanijeti poput profesionalca i postići fenomenalan efekt i beauty tajne ovog alata ,otkrila nam je vizažistica Anja iz BIPA Backstagea.

Maskara kakvu poznajemo danas na tržištu se pojavila još u 19. stoljeću i to u malo drugačijem obliku – u pasti. Zahvaljujući vazelinu, ova revolucionarna make up kutijica bila je u obliku paste, a nanosila se jednostavnom četkicom.

Danas imamo ogroman izbor brojnih maskara, za volumen, dužinu trepavica, u bojama... Ali problem dolazi kada žene kupuju maskaru koja ne odgovara njihovom tipu trepavica.

Close-up of make-up blue eye with long lashes with black mascara
Getty Images/iStockphoto

“Ono što svakako trebate imati na umu prije kupovine je kako dužina dlačica i oblik četkice utječu na tvoje trepavice. Maskare se dijele na one za volumen i gustoću te na one za produljenje i uvijanje trepavica. Ako želite da rijetke trepavice dobiju na gustoći i volumenu birajte maskaru koja ima deblju četkicu a gušće i dulje dlačice.

Kod kupovine maskare za produljenje trepavica birajte onu koja ima kraće i rjeđe dlačice, što će vam omogućiti da četkicom produljite svaku trepavicu zasebno od korijena do vrha te dobijete potrebni učinak podizanja trepavica”, objašnjava Anja.

Ono najbitnije kod svake maskare jest njezin način nanošenja na trepavice. Ne brzajte kako vam se maskara ne bi razmazala po kapku i oko oka, ali iskoristite i mogućnosti dodatnih alata.

Picture of young woman using eyelash curler in bathroom
Getty Images/iStockphoto

“Kako bi vaše trepavice bile duge i postojane koristite uvijač za trepavice. Koristite ga isključivo na suhim trepavicama i to prije nanošenja maskare. Za još bolji efekt, blago ga zagrijte fenom, ali budite oprezni jer bi vas prevrući uvijač mogao opeći. Stavite uvijač uz sam korijen trepavica pa lagano pritisnite i zadržite 15 sekundi. Bitna je i tehnika nanošenja maskare, počnite tako što ćete četkicu postaviti tik uz korijen trepavica, a onda ju pomičite lijevo desno i blago prema gore radeći cik-cak pokrete. Tako će se dlačice četkice zavući između trepavica i ravnomjerno nanijeti proizvod. Za efekt otvorenog pogleda maskaru nanesite samo na gornje trepavice, a ako želite da vam oči izgledaju krupnije maskaru stavite i na donje trepavice”, otkriva Anja.

Kako se trepavice ne bi slijepile i kako biste izbjegli stvaranje grudica, maskaru nanosite u najviše dva sloja. Drugi sloj nanesite tek kada se prvi potpuno osuši. Trepavice lagano raščešljajte čistim češljićem, tako ćete skinuti višak maskare, a trepavice će izgledati duže i neće biti slijepljene.

Zna se dogoditi da se maskara razmaže ili preslikava na kapke, a do toga dolazi zbog znoja, prevelike vlage ili ako imate masne kapke. Isto tako maskaru otapaju i svi proizvodi koje nanosite na i ispod kapka, a sadrže uljnu komponentu. Na očišćen kapak nanesite primer za oči ili korektor te ga fiksirajte puderom u kamenu ili prahu, jer će on upiti višak masnoće.

“Ako vam se maskara i preslika, nemojte ju dirati dok je još mokra jer će te ju samo dodatno razmazati. Pričekajte par minuta da se potpuno osuši, pa ju jednostavno uklonite čistim češljićem za trepavice”, savjetuje Anja.

Kako bi vaša maskara bila kvalitetna kao prvoga dana, svakako izbjegavajte 'pumpanje' četkice u tubicu jer tako u tubu ulazi suvišan zrak koji će isušiti maskaru. Osim isušivanja, tako omogućavate i stvaranje bakterija i riskirate upale očiju. Također, posuđivanje šminke nikada nije dobra ideja, ali posebice kada se radi o maskarama.

Linker
24. travanj 2024 17:31