Zaklada u službi znanja i boljeg sutra

Da se bolje sutra može graditi već sada dokazuje djelovanje Zaklade Novo sutra koju je prije zamalo dvije godine u Vukovaru osnovao Pavao Vujnovac, ekonomist i vlasnik regionalne energetske kompanije ENNA i Prvog plinarskog društva.

Otad iz grada heroja sve češće stižu dobre vijesti, osobito što se tiče obrazovanja i postignuća mladih željnih znanja, potom darovitih stvaraoca koji imaju priliku pokazati što mogu i znaju, te onih kojima se pomoglo da se bolje integriraju u društvo.

Tako je Zaklada koja potiče korisne i inovativne projkete i stipendira mlade unaprijedila i poboljšala život grada, ali i mnogo šire.

- Naš je cilj ostvariti što više korisnih projekata i uključiti sve koji su voljni napraviti nešto plemenito. Zato okupljamo nadarene pojedince, udruge i projekte kojima Zaklada pomaže da razviju i ostvare svoje potencijale. Polazimo od potreba okruženja, te pomaganjem dobrih projekata i dobrih djela - objašnjava Davor Relatić, mladi ekonomist koji upravlja Zakladom Novo sutra koja je u ostvarenje tih ciljeve već uložila 1.400.000 kuna.

promo

A upravo se bliži kraj prvog ciklusa stipendiranja studenata, pet djevojaka i 13 mladića koji su lani dobili mjesečne stipendije od 1.500 kuna, a sada marljivo uče za ljetni ispitni rok. Prema propozicijama, svi oni imaju prebivalište u nekoj od pet slavonskih županija, ali su studije iz tehničkih i prirodnih znanosti, te biomedicine i zdravstva mogli upisati bilo gdje u Hrvatskoj.

I nesumnjivo se trude skupiti dobre ocjene jer im samo prosjek 4.0 osigurava stipendiju i iduće godine. A velike su šanse da će neki od njih nakon studija radno mjesto naći u jednoj od članica ENNA grupe.

Ove je godine, osim za studentske stipendije, raspisan i natječaj za projekte, pa je nakon 19. lipnja zavladalo veliko nestrpljenje da uprava Zaklade izabere najbolje. Osobito su nestrljivi maturanti koji će, budu li izabrani, uza stipendije moći bezbrižnije studirati matematiku, fiziku, kemiju, elektrotehniku, računarstvo, rudarstvo, naftu i geološko inženjerstvo, kemijsko inženjerstvo, strojarstvo, medicinu ili farmaciju i postati stručnjaci kakvi najviše nedostaju ne samo u slavonskim, nego i u drugim županijama.

promo

- Vjerujemo da se poticanjem obrazovanja i razvojnih projekata može naše okruženje učiniti boljim mjestom za život, a da smo na pravom putu dokazuje uspjeh već ostvarenih projekata koji su u živote velikog broja djece, mladih i odraslih ljudi donijeli trajna poboljšanja. A to da je na natječaj tjedan dana prije zatvaranja već stiglo više od 200 projekata organizacija civilnoga društva iz cijele Hrvatske, dakle uduga, škola, domova, visokih učilišta i slično, govori i kolike su potrebe i koliki potencijali postoje u našoj zemlji - ustvrdio je Davor Relatić i otkrio da su vrlo ponosni na već ostvarene projekte.

Osobito na donaciju za opremanje elektroničko-robotičkog kabineta tehničke škole Nikola Tesla iz Vukovara najnovijim tehnologijama kako bi učenici, koji pokazuju veliko zanimanje za robotiku, mogli izraziti svu kreativnost i bolje se pripremiti za tržište rada. Inovativnošću i humanošću ističe se i rehabilitacijsko-edukativni senzorički park u Antunovcu, smješten na 5000 četvornih metara.

promo

Namijenjen je djeci s posebnim potrebama, ali i ostaloj djeci i roditeljima kako bi, u prirodi, na svježem zraku i kroz igru razvijali motoriku, spretnost, jačali osjete, naučili se snalaziti u prostoru i oslobodili se panike.

Među sedam značajnih i financijski izdašnijih donacija Zaklade Novo sutra spada i kupnja mobilnog rendgena za dječji odjel zagrebačke Klinike za infektivne bolesti Dr.Fran Mihaljević u suradnji s Udrugom za sindrom Down - Zagreb (čiji je projekt ‘Rastimo zajedno’ Zaklada pomogla sa 200.000 kuna).

promo

Djeca su s mnogo žara slikala za humanitarnu akciju ‘Male ruke, velika djela’, a potom je prodajom tih slika ne samo skupljen novac za uređaj, nego je i ukazano koliko su važne art i slične terapije za boljitak i uključivanje te djece u društvo. Zaklada se pobrinula i da se za Opću županijsku bolnicu Vukovar i Bolnicu hrvatskih veterana kupe inkubator za novorođenčad i dvije perfuzijske pumpe za Odjel pedijatrije, a za Odjel dječje ortopedije KBC Osijek UZV uređaj, pa se onaj neispravan i star 18 godina napokon mogao baciti.

promo

Članovi udruge roditelja djece s poteškoćama u razvoju Vukovarski leptirići velikim darom drže to što je Zaklada financirala edukaciju mr. psihologije Jeleni Frančišković za Tomatis metodu i kupnju potrebne opreme u Parizu. Tom metodom djeluje se na središnji živčani sustav i poboljšavaju sluh, govor, ravnoteža i fokusiranost djece koja sada s roditeljima više ne moraju putovati u Zagreb (što je bio veliki izdatak za obitelji), nego terapije obavljaju nedaleko svojih domova.

promo

A tko zna kada bi mladi robotičari Lucija i Ivan Janjić iz nuštarske ekipe CroTwins mogli ići u Japan, da prvo nisu bili najbolji na nacionalnoj razini i tako stekli uvjete za sudjelovanje na svjetskom natjecanju u robotici RoboCup Junior u Nagoyju.

No, da bi onamo stigli pomogla im je Zaklada, a oni su uzvratili osvojenim 4. i 9. mjestom.

Linker
24. travanj 2024 14:46