Getty Images/iStockphoto

Znamo kako trajni lak može trajati i do tri tjedna!

Uz prigodnu njegu i profesionalni pristup, svaki trend u manikuri na noktima će potrajati i nekoliko tjedana. Krajnje je vrijeme za upoznati sve čari trajnoga laka, najbolje opcije za zaljubljenice u lijepo uređene nokte koje za redovitu manikuru baš i nemaju vremena

Trendovi u ljepoti mijenjaju se iz sezone u sezonu, no neprikosnoven trend je imati njegovane nokte i ruke. Zbog užurbanog životnog stila, ponekad je teško noktima posvetiti dovoljno pažnje, pa se poseže za ekspresnim metodama: ovdje u priču ulaze trajni lak i gel za nokte, podjednako popularne opcije polu-trajne manikure. I dok se za pregršt dokazanih mana o gelu za nokte već zna, trajni lak vuče negativnu konotaciju koju svakako ne zaslužuje.

Naime, trajni lak u stvari nije štetan za nokte! Trajni lak izvodi se pod UV svjetlima u kombinaciji s lakovima koji se tako "zapeku", no za njega nije potrebno vrlo abrazivno rašpanje noktiju prije stavljanja proizvoda, kao ni jednako grubo skidanje. Njegova trajnost je od dva do tri tjedna, a ovisi isključivo o prirodnom ciklusu rasta noktiju, koji je kod jednih kraći, a kod drugih duži. Prije nanošenja trajnoga laka nokti se moraju obrisati odstranjivačem laka za nokte (po mogućnosti bez štetnoga acetona), kako bi se s nokta uklonile prirodne masnoće radi kojih aplikacija laka može biti neravnomjerna.

Nokti se tada moraju i ispolirati kako bi se dobila ujednačena nokatna ploča, ali i radi uklanjanja prljavštine i naslagane masnoće; poliranje je poput pilinga za nokta, radi kojega kasnije nutrijenti i hidratacija bolje ulaze u sam nokat. Zatim kreće slaganje slojeva lakova za nokte koji se moraju "zapeći" - kreće se s baznim lakom za nokte koji zapravo hrani i štiti nokatnu ploču od oštećenja, a nastavlja se lakom u boji te završnim lakom koji osigurava dugotrajnost manikure, ali i dodatni sjaj. Svaki od ovih koraka vrlo je bitan za kvalitetnu izradu trajnoga laka, a istovremeno nokat čine nahranjenim i zdravim.

Dugotrajnost trajnoga laka može se osigurati samo tako da se ide kod profesionalaca, koji će pravilno izvesti svaki korak nanošenja laka i tako mu osigurati postojanost, a prilikom pranja i čišćenja preporučuje se koristiti zaštitne rukavice, jer kemikalije mogu oštetiti završni sloj laka i tako ga okrhnuti. Jedna od najpopularnijih usluga u BIPA Backstage-u je upravo manikura trajnim lakom koja se izvodi CND lakovima za nokte. Ovo je ujedno i najjeftinija manikura trajnim lakom u Zagrebu (košta samo 120 kn!), a nudi fantastičnu paletu izbora lakova za nokte u nekim od najpopularnijih boja lakova poput nijanse godine, "living coral". Ove sezone više se odmiče od ukrašavanja noktiju, a veći se naglasak stavlja na punu boju laka gdje dominiraju prljave nijanse ružičaste, koraljne i boje karamele, kao i tamne boje u vrlo metaliziranom finišu. Uz to, svake godine jednako se nosi i crvena, ultimativna boja u ljepoti, s kojom se na noktima ne može pogriješiti.

A što nakon skidanja trajnoga laka? Nokatna ploča neće biti oštećena, no dodatne njege noktima zasigurno neće smetati. Nokte će najbolje nahraniti ulja poput maslinovog ili kokosovog koja se u nokat mogu utrljavati ili ih se može namakati. Bitno je redovito koristiti kreme za ruke jer one omogućuju dubinsku hidrataciju, bez koje nokat brzo ostaje, posebice uz češće pranje ruku, a za zdravlje nokatne ploče prehrana se može proširiti s više namirnica koje sadrže kalcij i vitamin C.

Linker
06. ožujak 2024 22:29