Znate li što pijete?

Često se susrećemo s podacima koliko litara vode dnevno trebamo, no pitanje je što zapravo unosimo u naš organizam sa svim tim propisanim količinama ispijenih čaša vode?

Činjenica je da svi uglavnom konzumiramo vodu za piće iz javnih vodoopskrbnih sustava. To ujedno znači da na svakodnevnoj bazi konzumiramo više od 800 zagađivača - kemikalija, od čega je njih 129 izuzetno opasno po zdravlje. Unatoč tome, EPA (Environmental Protection Agency) je propisala da se vodovodi testiraju na samo 14 od 129 navedenih spojeva koji se u okviru testiranja zdravstvene ispravnosti vode po zakonu prate i kod nas, ali samo na mjestima odakle voda odlazi. Problem je taj, što na putu do naše slavine, voda prolazi kroz zastarjele olovne ili bakarne cijevi koje zagađuju vodu. Tu je i fosfor koji se u većim količinama u vodi pojavljuje zbog umjetnih gnojiva (posebice u pojedinim crpilištima) i deterdženata.

U Privlaci (kod Vinkovaca), zbog povećane koncentracije arsena, početkom ove godine, voda nije bila tehnički ispravna te nije bila pogodna za uporabu u domaćinstvima. S druge strane, građani Splita i okolice često se suočavaju s problemom zamućene vode koju prije konzumacije moraju prokuhavati. Do zagađenja pitke vode dolazi i u sezoni porasta vodostaja rijeka (poplave). Utješan podatak nije ni taj da je 2016. godine, od ukupno ispuštenih 85 482 000 m upotrijebljene otpadne vode, 41,5% ispušteno u vodotoke i 11,1% u zemlju, jezera i akumulacije.*

Kao alternativu zagađenoj vodi, svi posežemo za flaširanom vodom te je zbog toga vijest o pronađenoj količini čestica plastike u flaširanim bocama izuzetno zabrinjavajuća. Istraživanje koje je obuhvatilo testiranje 250 boca vode i 11 različitih proizvođača pokazalo je da 93% testiranih vrsta flaširane vode u sebi sadrži plastične čestice promjera nešto većeg od ljudske vlasi kose.**
Istraživanjem Environmental Working Groupa otkriveno kako se sastojci flaširane vode ne razlikuju drastično od vode iz slavine, te da voda iz boce nije znatno zdravija od vode iz slavine pogodne za piće. Dapače, plastična ambalaža otpušta kemikalije štetne za naše zdravlje. Ako se uz to uzme i da je u Hrvatskoj prosječna cijena litre vode u boci 5 kuna, a prosječna cijena litre vode iz vodovoda oko 0,04 kune, dolazi se do zaključka da je flaširana voda čak 125 puta skuplja od vode iz slavine!

Vjerujemo da se nakon svega navedenog pitate što onda uopće možemo piti ako je voda i iz vodovoda i iz plastičnih boca zapravo toliko štetna za naše zdravlje?!

Istina je da je voda i dalje najbolje i najzdravije rješenje, ali osim ako ne živite na izvoru čiste i nezagađene vode predlažemo da razmislite o – pročišćivačima za vodu.

Najefikasniji način pročišćavanja vode predstavlja siguran i jednostavan sistem za pročišćavanje vode, poput Zepter Edelwasser-a koji koristi obrnutu osmozu i sistem filtriranja u pet koraka te je certificiran od strane Udruge za kvalitetu vode.

Iako je voda prema podacima Gradskih vodovodnih mreža i mjerenjima na svojim izvorištima zdravstveno ispravna, postoje jasni dokazi da je ta voda zbog različitih faktora izložena onečišćenjima. Isto tako, važno je znati da voda (iako možda sadržava gore navedene elemente u „propisanim“ vrijednostima) s vremenom stvara ''talog'' u našem organizmu, zbog čega kasnije mogu nastati ozbiljne i teške bolesti.

Taloženje štetnih spojeva iz vode moguće je spriječiti filtriranjem vode kako mi sami ne bi bili ''filter'' te tako nepotrebno taložili štetne spojeve u jetri, bubrezima, srcu, plućima, mozgu, krvi, krvnim žilama, mišićima itd.

Jedno je sigurno: EdelWasser i Aqueena Pro će Vama i Vašoj obitelji omogućiti pitku i filtriranu vodu bez nečistoća!

Zagreb Split Rijeka Osijek

01 6306 444 021/ 383 578 051/ 551 412 031/ 372 661

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

* priopćenje Državnog zavoda za statistiku RH, Zagreb, 15. studenoga 2017.,

BROJ: 6.1.1., ** http://news.bbc.co.uk/2/shared/bsp/hi/pdfs/14_03_13_finalbottled.pdf

Linker
26. travanj 2024 09:38