Getty Images/iStockphoto
top savjeti

Znate li zašto trebate uvrstiti korektor u svoju make-up rutinu?

Korektor nam je nerijetko najbolji prijatelj. Sakriva podočnjake od divlje večeri, ''briše'' neočekivane prištiće, smanjuje crvenilo i čini nam kožu lijepom i besprijekornom.

Korektor nam je nerijetko najbolji prijatelj. Sakriva podočnjake od divlje večeri, ''briše'' neočekivane prištiće, smanjuje crvenilo i čini nam kožu lijepom i besprijekornom.

Ali svaki korektor ima svoju vlastitu priču i cilj koje nam je otkrila voditeljica BIPA Backstagea, Sanja Obrovac.

Očekivanja od korektora znaju biti velike: prekrivanje podočnjaka, crvenila i tamnih mrlja, da ne isušuje kožu, da se ne uvlači u borice, da ne izgleda umjetno, da se ne sjaji previše... Uloga korektora jedna je od najzahtjevnijih, a kada je u pitanju problematična koža, još je i gore.

Osnovno pravilo kojeg bi se sve žene trebale pridržavati je izbjegavanje korektora koji su presvijetli pa bi u idealnom slučaju on trebao biti tek dvije do tri nijanse svjetliji od naše kože kako bi se savršeno mogao stopiti s tenom i dati nam prirodan izgled. Osim što će ujednačiti ton kože, svjetliji korektor će pomoći i kod sakrivanja crvenila i iritacija na nježnoj koži ispod očiju.

Getty Images/iStockphoto

Ako imate jako naglašene podočnjake i tamne kolutove oko očiju, birajte korektore jače prekrivne moći, a ako ste samo neispavani umorni, i lagani korektor koji osvjetljava područje ispod očiju će učiniti čudo”, otkriva Obrovac.

Jedna od grešaka tijekom nanošenja korektora je njegovo krivo nanošenje. Najbolje će izgledati i sakriti neželjene mrlje ako se nanese s mekanom širom četkicom, a za kraj ga je najbolje ''zapečatiti' pomoću spužvice na kojoj je malena količina transparentnog pudera. Tako se korektor neće micati tijekom dana i ''iscuriti'' s lica.

Također, boja i nijansa sjenila i olovke za oči može naglasiti ili sakriti podočnjake. Logično, što tamnije i zagasitije nijanse na očima, to naglašeniji podočnjaci stoga izbjegavajte pretamne tonove sjenila i olovaka.

Nerijetko u ponudi korektora nalazimo i neočekivane boje poput zelene i ljubičaste, a oni imaju svoju posebnu zadaću.

Smears of concealer for face. Isolated on white background
Getty Images/iStockphoto

Color corrector proizvodi služe za neutraliziranje različitih diskoloracija na licu pa tako zeleni korektor neutralizira crvenilo izazvano upalnim procesima na koži ili npr. crvenilo oko nosa. Žuti ili narančasti korektori neutraliziraju tamne diskoloracije na licu (mrlje, ožiljke od prištića i tamnosmeđe podočnjake) dok ljubičasti korektor osvjetljava i ujednačava umornu i sivu kožu”, pojašnjava Obrovac.

A jedan od najčešćih razloga korištenja korektora jest prikrivanje prištića, akni i neugodnog crvenila na licu. Naravno, kod upalnih procesa prvenstveno treba raditi na liječenju kože, a zatim se posvetiti prekrivanju pomoć make upa.

Kožu sklonu prištićima i aknama treba dodatno njegovati i čistiti antibakterijskim proizvodima pa bi takav trebao biti i idealan korektor za taj tip kože”, zaključila je Obrovac.

Linker
26. travanj 2024 15:27