POZNATA GLUMICA ZA JUTARNJI

BARBARA NOLA 'Želim da me svi vole i da su svi sretni. Tu vrst infantilnosti dijelim sa svojim novim likom'

Barbara Nola, koju gledamo u seriji ‘Na granici’, u kazalištu Gavella ovaj petak zaigrat će u premijeri predstave ‘Malograđani’ prema Maksimu Gorkome, jednu udovicu, podstanarku koja voli tulume i kao petarda je u stanu konzervativaca
 Ranko Šuvar / CROPIX

U Gavellinoj premijeri ovog petka, “Malograđani”, u režiji Paola Magellija, Barbara Nola, dugogodišnja članica teatra u Frankopanskoj, igrat će Jelenu Nikolajevnu Krivcovu, udovicu nadzornika zatvora koja je podstanar u Besemjonovih, glavnih aktera komada Maksima Gorkog.

Za udovicu iz komada napisanog 1902. godine, koji govori o “pripadnicima građanstva nesposobnima za javnu djelatnost izvan svoga izravnog interesa i sigurnosti”, Barbara Nola reći će da je jedan od najzanimljivijih likova koje je u životu odigrala.

Zagreb, 300919.
Gavella, Frankopanska.
Glumica Barbara Nola.
Foto: Ranko Suvar / CROPIX
Ranko Šuvar / CROPIX

- Jelena Nikolajevna najbolje opisuje samu sebe kada u jednom dosta dramatičnom trenutku kaže: ‘Ja se nesreće ne bojim, ja je mrzim. Ja volim živjeti veselo, volim puno ljudi oko sebe i znam se ponašati tako da i meni i onima oko mene život bude lak i radostan’. Eto, to je njena životna filozofija: bez obzira na okolnosti, učinimo život najboljim mogućim. Ja dijelim taj stav prema životu s njom. Ona također, kao i ja, želi da je svi vole i trudi se da svi budu sretni. To je, naravno, infantilna želja i nije realna, ali je takvo njezino razmišljanje - objašnjava lik.

Jelena Nikolajevna iz “Malograđana”, u svojoj sobi tulumari s ekipom mladih umjetnika, intelektualaca i radnika, te djeluje na svoje stanodavce Besemjonove kao petarda koja im je upala u stan.

- Životom i postojanjem krši pravila, živi slobodno i kako želi, a ne onako kako se u tom patrijarhalnom, skučenom svijetu očekuje. E sad, ono što je meni prekrasno u tako velikoj literaturi kao što je ova drama Gorkog, je to da pisac uspijeva obraniti stavove svih svojih likova. Jelena je u ljubavnoj vezi sa sinom Besemjonovih Petrom i to Besemjonove izluđuje. Ona je starija od njega i već je imala muža i za njihove je kriterije preslobodna.

Petar je strašno pametan i nezadovoljan životom koji vodi i ja mislim da ga ta ljubav usrećuje. Petra igra božanstveni glumac Živko Anočić i presretna sam da napokon imam priliku s njim glumiti u partnerstvu. Obožavam ga - govori o kolegi.

Ranko Šuvar / CROPIX

Barbara Nola zadovoljna je, među ostalim, haljinama koje joj je kostimografkinja Marita Ćopo osmislila za ovu predstavu.

- Marita je točno pogodila duh moje uloge, pa me odjenula u jake boje i ženstvene kreacije. Što je meni jako bitno, mogu mahnito trčati i skakati u tim haljinama. Ne sputavaju me. Inače, mrzim kad me kostim ograničava u kretanju...

Posebno voli rad s redateljem Paolom Magellijem i dramaturginjom Željkom Udovičić.

- Paolo i ja se već toliko dobro poznajemo da kad mi on kaže jednu riječ o ulozi ili opiše jednu sliku koju je smislio za moj lik ili najmanju asocijaciju, ja već točno znam što želi. Nikad mi neće biti dosta rada s njim. Uvijek sam nekako luda od sreće kada zajedno radimo.

To je onaj osjećaj kad si na vrtuljku i smije ti se i vrišti u isto vrijeme. Mislim, intenzivno je i ludo, a ja to obožavam.Uglavnom, sa Željkom Udovičić i Paolom Magellijem je divnooo - ističe glumica koju gledamo i u seriji “Na granici” Nove TV, gdje igra Gordanu Štiglić, za koju je rekla da joj je kao prijateljica.

- Vezala sam se za taj lik jer je toliko dobro napisan i zabavan, uostalom kao i cijela naša serija. Pa kako da ne obožavam tu šašavu ženu kad sam joj se toliko nasmijala da su mi trbušnjaci ojačali. Pa tko još od humanitarne pomoći kupi bundu i škampe, majke ti - smije se junakinji popularne seriji koja se radnim danom prikazuje uvečer na Novoj TV.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 06:31