HRVATSKA BARBARA WALTERS

Helga Vlahović Brnobić: Desetljeće bez otmjene dame iz bečkog Musikvereina koja si nije ostvarila najveću želju

Njezina smrt nikoga nije ostavila ravnodušnim. Njezino ime sinonim je za gospođu koja je televiziji darovala otmjenost

Helga Vlahović

 Damjan Tadić/Cropix

Punih deset godina prošlo je od odlaska legendarne voditeljice i ikone zlatnog doba televizije Helge Vlahović Brnobić u ponedjeljak 27. veljače 2012., u 14.45 sati, kada je u zagrebačkoj bolnici Sestre milosrdnice, izgubila bitku s melanomom.

Upravo je u Studiju 1964. godine predstavljena nova mlada televizijska nada, tada 19-godišnja spikerica, a Helga Vlahović Brnobić dala mu je i svoj zadnji intervju. Njezina smrt nikoga nije ostavila ravnodušnim i dandanas je njezino ime sinonim za damu koja je televiziji darovala otmjenost, a njezina se ugodnog glasa, svestranosti i poznavanja jezika s nostalgijom prisjećaju mnoge generacije.

No, ono po čemu će najviše ostati upamćena bilo je komentiranje prijepodnevnog prijenosa tradicionalnog Novogodišnjeg koncerta Bečke filharmonije iz zlatne dvorane Musikvereina. Upravo je najpoznatiji koncert na svijetu bio i posljednji angažman te televizijske ikone premda je u mirovinu otišla još 2006., a tijekom 31 godine komentiranja uvijek bi iznova pokazivala širinu svojih znanja i vještina, kao i poznavanja stranih jezika te povijesnih činjenica vezanih uz taj veliki događaj, kojima bi na oduševljenje gledatelja redovito začinila baš svaki prijenos za koji se, kako je govorila, pripremala čitavu godinu. Zbog najpoznatijeg bečkog koncerta desetljećima nije odlazila na novogodišnja slavlja.

image

Helga Vlahović

Drugi suprug

Dok je bio živ njezin drugi suprug, neurokirurg Miljenko Brnobić, u svojoj bi kućici na zagrebačkom Jarunu, pričala je, dočekali ponoć, otvorili bocu šampanjca, nazdravili, poljubili kćeri Renee i Karlu i otišli na spavanje. Već u 6.30 svakog prvog jutra godine Helga je bila na nogama kako bi našminkana i uređena otišla na televiziju. Njezinu važnost za koncert bečkih filharmoničara prepoznao je i tadašnji austrijski predsjednik, Heinz Fischer, koji joj je dodijelio Zlatno odličje za zasluge za Republiku Austriju. No, Helga Vlahović obilježila je čitavu jednu televizijsku epohu i bila jedna od najomiljenijih i najpoznatijih voditeljica od početaka televizije u Hrvatskoj.

Početkom 70-ih godina prošlog stoljeća bila je jedina hrvatska televizijska voditeljica koja je pozivana da vodi ugledne festivale u inozemstvu. Iz Poljske su je 1968. i 1970. zvali da vodi međunarodni festival u Sopotu pokraj Gdanjska, a 1971. je na festivalu u Scheveningenu u Nizozemskoj program vodila na čak tri jezika - njemačkom, engleskom i flamanskom. Tijekom 46 godina na HRT-u, koji je do zadnjeg dana zvala “svojom televizijom”, radila je u informativno-političkim emisijama, sinkronizirala dokumentarne filmove, vodila emisije kao što su “Svjetla pozornice”, “Jadranski susreti”, “Nedjeljno popodne”, “Muzika bez granica” i eurovizijska natjecanja, a od 1996. vodila je i vlastitu emisiju - “Govorimo o zdravlju”.

U prvoj godini izlaženja Studio je svojim čitateljima i televizijskim gledateljima predstavio novo lice u galeriji poznatih televizijskih spikerica, tada 19-godišnju studenticu zagrebačkog Filozofskog fakulteta, krupnih smeđih očiju, koja je s Ljubom Jelčićem vodila emisiju “Velesajamski TV biro”, a koja će ubrzo postati jedno od najupečatljivijih voditeljskih lica i koja je na televiziji pokazala zavidno i plesno i pjevačko umijeće.

image

Helga Vlahović, Studio

Eurosong i Mlakar

Još u gimnaziji maštala je o profesiji radijskog spikera, a onda je jednog ožujskog jutra 1964. smogla hrabrosti da prekorači prag Radiotelevizije Zagreb i bane pred šefa programskog odjela s pitanjem: kako da postanem spikerica? Nakon dvije audicije, kada je već počela gubiti nadu, stigao je poziv za nastup u radijskom studiju, a zadatak joj je bio da ondje tijekom najava - šuti. No, već nakon tri dana glas joj se čuo u emisiji Radio Sljemena, a godinu poslije naslijedila je glazbenog erudita Mladena Raukara komentirajući prijenos iz Beča. Još na probnom snimanju upoznala je Olivera Mlakara, kolegu s kojim je najradije surađivala i s kojim je 1990. vodila Euroviziju u Zagrebu.

Doduše, HTV nikad nije iskoristio sve Helgine talente, koji su u punom sjaju dolazili do izražaja u nekadašnjim zabavnim emisijama s redateljskim potpisom velikog Antona Martija, pa se često isticalo da je Helga “hrvatska Barbara Walters”. Do zadnjeg je dana ostala velika prijateljica sa svojim jednako popularnim kolegicama i sjajnim televizijskim licima, a taj poznati kvintet uz nju su činile Ksenija Urličić, Jasmina Nikić, Vesna Spinčić Prelog i Željka Fattorini. Posljednjih je godina uživala upravo u njihovim zajedničkim druženjima, odlascima na tržnicu i vrtlarenju, a svoju veliku želju da uživa slušajući bečki Novogodišnji koncert u samoj zlatnoj dvorani Musikvereina, nažalost, nije ostvarila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 00:27