LIJEPA TENISAČICA

Hrvatska misica s ubojitom ljevicom: ‘U moja 24 sata vlada ludilo: trening, faks, snimanja, izlasci...‘

Trenirati je počela sa šest godina, a već je sa 14 osvojila prvo mjesto na seniorskom državnom natjecanju
Borna Mohač
 Marko Miščević/Cropix

Vitka, visoka i plavokosa - to su posljednjih godina dobitne karakteristike sportašica koje pobjeđuju na izboru za Miss sporta Hrvatske koji se održava već gotovo 30 godina.

Ove se, pak, godine nizu predivnih plavokosih sportašica koje su ponijele tijaru Miss sporta pridružila i - tenisačica Borna Mohač.

Samopouzdanje

Ova 20-godišnja Zagrepčanka u reket i lopticu zaljubila se još kao dijete gledajući rođaka kako igra. Trenirati je počela sa šest godina, a već je s 14 svojom ubojitim ljevicom osvojila prvo mjesto na seniorskom državnom natjecanju. Jednom je navela, baš u vezi s time što je ljevakinja, da više voli tvrde podloge, hard court, jer njoj kao ljevaku daje prednost. Rado pamti, kaže, nastupe i pobjede na međunarodnom prvenstvu Dunlop Orange Bowl te turniru Eddie Herr na Floridi. Borna već godinama trenira u teniskom klubu Ponikve pod budnim okom trenera Luke Bakote.

image
Borna Mohač
Marko Miščević/Cropix
image
Borna Mohač
Marko Miščević/Cropix

Samopouzdanje je Borni velika vrlina. Jasno je to i po prijavama na izbor za najljepšu sportašicu u više navrata.

- Vjerovala sam u sebe i svjesna sam svojih kvaliteta, jer sam na njima dugo radila. Ali unatoč tome, bila sam jako iznenađena kada su me prozvali kao pobjednicu - prepričava Borna. Pobjedu je proslavila s dragim društvom uživajući u nastupu svog najboljeg prijatelja Dine Petrića u restoranu Barbieri's.

image
Marko Miščević/Cropix

Djevojkama na klasičnim izborima ljepote izlazak na pistu u kupaćem kostimu inače predstavlja najveći problem. Je li tako i njoj bilo?

- Nije mi bio problem prošetati u kupaćem kostimu, ali definitivno mi je bilo draže izići, recimo, u sportskoj opremi. Ne nosim često večernje haljine, ali kada god ih odjenem - uživam! - ističe Borna.

Kad nije na treningu, Borna je sasvim sam obična djevojka koja se voli zabavljati, ići u kino, družiti se s prijateljima...

- Ne volim izlaziti u klubove, ali volim otići na svirku prijatelja glazbenika ili na latino glazbu ako se pušta u nekom baru u gradu. No, u budućnosti se baš i ne vidim u Zagrebu, ciljam na nešto "više" - ističe.

Upravo zato sada daje sve od sebe.

- U mojih 24 sata vlada poprilično ludilo. Zvrk sam po prirodi pa izvučem maksimum od dana. Najčešće odradim svoj teniski trening ujutro, eventualno gym kasnije popodne. U međuvremenu učim za faks, odrađujem sve vezano uz snimanja i suradnje, navečer treniram klince tenis - otkriva Borna.

Završila je dopisno opću gimnaziju, a ima položena i dva Cambridge ispita za engleski jezik. Trenutno dopisno studira online marketing u Španjolskoj, na Business školi Sveučilišta Marbella.

- Odlučila sam isprobati kako je na međunarodnom studiju. Mislim da mi to pruža veći izazov s obzirom na to da studiram na engleskom jeziku, a imam opciju i učiti španjolski, koji već dobro govorim - kaže Borna, koja jednog dana svoju karijeru svakako vidi u svijetu sporta.

image
Borna Mohač
Marko Miščević/Cropix

Covid-moda

- Nakon završetka teniske karijere, u posljednje vrijeme se vidim kao voditeljica na velikim sportskim događanjima, a voljela bih biti i menadžerica - planira Borna.

Njezin je apsolutni idol srpski sportaš Novak Đoković, najbolji tenisač današnjice.

- Ma, on je moj ne samo teniski, nego čak i životni idol. Mislim da je dobra osoba, vrlo discipliniran igrač i prije svega čovjek. Definitivno mogu reći da se ugledam na njega. Upoznala sam ga prije šest godina na US Openu i čim sam ga ugledala, potekle su mi suze radosnice i nisu stale - smije se Borna.

Iako je sada fokusirana na fakultet, natjecateljski mečevi su također u rasporedu.

image
Borna Mohač
Marko Miščević/Cropix

- Mislim da ću otići u Sloveniju na jedan seniorski turnir krajem ljeta ili početkom jeseni. Cilj mi je pripremiti se da odigram par mečeva i ne dobijem upalu mišića, što znači da se želim osjećati i biti fizički spremna - objašnjava. - Kao i u svim sportovima, pandemija je dosta poremetila ritam turnira i otežala mi neke planove, ali morala sam se prilagoditi. Potpuno izvan terena bila sam puna tri mjeseca. Vrijeme lockdowna provela sam s mamom i tatom i trenirala u svojoj sobi uz par manjih utega i pilates loptu.

Obitelj je od početka podržava u svakoj odluci, a kao jedinica, prava je mezimica svojih roditelja koji su zaslužni što je razvila ljubav prema sportu. Mama Melita, diplomirana ekonomistica, kao mlađa se bavila skijaškim trčanjem, a tata Marijan, diplomirani inženjer, igrao je nogomet.

Ležerna covid-moda u kojoj prevladavaju trenirke dosta joj se svidjela.

image
Borna Mohač
Marko Miščević/Cropix
image
Borna Mohač
Marko Miščević/Cropix

- Najčešće sam u tajicama i casual, sportskoj, opuštenoj odjeći. Inače volim nositi i traperice i kratke majice, to je nekako moj svakodnevni stil. Povremeno ipak volim obući haljinu i štikle, za malo posebnije prigode. A volim se i našminkati, s vremena na vrijeme. Najčešće preferiram što prirodniji look jer s make-upom izgledam dosta starije - otkriva Borna.

Za 10 godina se vidi sretna kao što je i danas. A možda još i sretnija. Veliku ulogu u tome svakako igra - ljubav. A Borni i tu dobro ide jer, priznaje, zaljubljena je. Njeno srce pripada mladom dinamovcu, igraču U-19 momčadi, čije ime ne želi otkriti. Prije nekoliko mjeseci, pak, prekinula je dugogodišnju vezu s 22-godišnjim skijašem, bivšim olimpijcem Samuelom Kolegom.

- Samuel je bio moj dečko četiri godine. Zahvalna sam mu na lijepim trenutcima, no vrijeme je da to poglavlje zatvorim - kaže. - O svom ljubavnom životu ne želim previše otkrivati. U sretnoj sam vezi s dečkom koji je moje srce osvojio svojom originalnošću, inteligencijom i osmijehom. Kad se dvoje ljudi nađe, ljubav postaje ono što i treba biti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. travanj 2024 01:22