NEUMORNI KREATIVAC

Legendarni Jimmy Stanić: ‘U 93. godini, svaki dan izradim jednu kućicu. Pa kaj bi delal drugo? Zima je‘

Glazbenik s karijerom duljom od sedam desetljeća prije desetak godina otkrio je novi hobi i svoju drugu umjetničku strast

Jimmy Stanić

 Darko Tomas/Cropix

Ako doživimo 93. rođendan, želimo biti poput Stjepana Jimmyja Stanića. Jer, duhoviti glazbenik s karijerom duljom od 70 godina prije desetak godina, u svojoj 80. godini, otkrio je novi hobi - svoju drugu umjetničku stranu u sklopu koje izrađuje unikatne kućice rađene od recikliranih materijala, koje je pokazao na izložbi pod nazivom “Druga strana Jimmyja” u zagrebačkom Kinoteka baru.

- Svaki dan izradim barem jednu kućicu i tako se opuštam. Sve što je iskorišteno može dobiti novi smisao i to je ono što radim sa svojim kućicama. Imam ih po cijeloj kući, a možda ćete i vi jednu ponijeti svojim kućama koje ćete u blagdansko vrijeme tako dodatno ukrasiti mojim kućicama - kaže Stjepan Jimmy Stanić koji je i dalje fizički i mentalno vitalan.

image

Kućice Jimmyja Stanića

Darko Tomas/Cropix

Izrađuje ih u kuhinji

Kućice je počeo raditi prije desetak godina, a na to ga je potaknuo poklon njegove pokćerke.

- Ona mi je iz Češke donijela jednu kućicu kao božićni suvenir. Ta kućica nije imala krova, već rupu za svijeću, pa da svijetli kada se zapali. Onda sam pomislio: “Pa mogu napraviti bolju kućicu nego ovu - i to s krovom”! I tako je to počelo. Počeo sam raditi jednu po jednu, sad ih već ima gomila, jer ja imam vremena za to. U meni je bila nekakva volja za tim. Volim male kućice, oduvijek. Dok sam bio mali, sve su u Zagrebu oko centra bile te male kućice s vrtovima naprijed. Sjećam se da sam kao dijete često bio s mamom kod nekoga pa smo sjedili u vrtu ispred tih kućica kojih više nema. To mi se jako dopadalo, ta topla atmosfera oko tih kućica. I tak sam to počeo raditi. Kad ih već nema u stvarnosti, da budu barem negdje na polici - objašnjava gospodin Jimmy.

Kućice, kojih u njegovoj kolekciji danas ima nekoliko stotina, izrađuje u svojoj kuhinji, na stolu.

image

Kućica Jimmyja Stanića

Darko Tomaš/Cropix

Intimna fešta

- Na žalost, nemam ni radnu sobu niti radionicu. Ali mi zapraf’ niti ne trebaju. Pa nije izrada kućica neki teški posao. Ja kućice radim od raznih kutijica, trebaju mi samo ljepilo i dobre škare za rezanje. I dobra volja, a nju imam - kaže glazbenik, koji smatra da je dobro imati neki svoj hobi.

- Čovjek treba imati hobi, to je lijepo. Mene izrada ovih mojih kućica veseli. Pa kaj bi delal drugo? Zadnjih godina zbog korone i nije bilo preveć nastupa. Sad je zima pa moja Barbara i ja ne idemo ni u vikendicu, gdje uvijek ima nekog posla. Tamo kopamo, grabljamo, sadimo... - otkriva Jimmy, kojeg pitamo gdje drži materijal za izradu svojih kućica.

- Gdje stignem. Za izradu koristim kutije od lijekova iz apoteke, kutije Barbarinih parfema, kašete s placa u kojima se drži voće, grančice pronađene u prirodi, istekle kartice od banke... Zašto radim baš kućice a ne, recimo, brodove ili avione? Jer za brodove nisam stručnjak. A avioni? Kak‘ da ne - smije se glazbenik kojem za izradu jedne kućice treba oko sat vremena posla.

- Je, treba napraviti sve: prozore, dimnjak, vrata, zalijepiti to... Zvuči možda komplicirano, ali nije. Tko hoće, ja ću ga naučiti kako napraviti kućicu - poručuje glazbenik koji i dalje nastupa, pjeva, kuha, vozi auto, a u siječnju će proslaviti 94. rođendan na intimnoj fešti za njega i njegovu suprugu Barbaru s kojom je u ljubavi više od 40 godina. Čestitamo unaprijed.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 14:43