VELIKI POVRATAK

Legendarni splitski rokeri Dioniz snimili novi album Krug i singl ‘Ne bih mijenjao ništa‘

Novi je album splitske četvorke svojevrsni raritet budući da je u splitskom PILOT studiju kompletno snimljen potpuno ‘live‘

Splitska rock grupa Dioniz

 Privatna arhiva/Jakov Prkić

Pune 23 godine od sada već kultnog debija “Ništa o ljubavi”, koji je davne 1999. objavila Croatia Records, legendarni splitski rock bend Dioniz ima novi, četvrti studijski album s 13 sjajnih pjesama.

U četvrtak, 28. travnja na CMC televiziji i YouTube kanalu CR-a premijerno će predstaviti najavni singl znakovitog imena “Ne bi’ mijenjao ništa”.

Album, simbolično nazvan “Krug”, kojim Dioniz na neki način i formalno zaokružuje svoju po mnogočemu jedinstvenu priču, stavlja završni autorski pečat na dugo postojanje, i to beskompromisnim povratkom samim korijenima, sirovom rockerskom zvuku i snažnom lirikom.

Novi je album splitske četvorke svojevrsni raritet budući da je u splitskom PILOT studiju kompletno snimljen potpuno “live” za manje od 24 sata, bez naknadnog snimanja instrumenata, da bi mjesecima potom bio strpljivo brušen i dugo miksan za ogledni primjer vrhunske suvremene rock produkcije.

Na jedan, dva, tri

Svi su instrumenti snimljeni odjednom, bez naknadnog prepravljanja i ponavljanja, majstorski je uhvaćen punokrvni rock zvuk jednog od najdugovječnijih gitarističkih rock bendova na ovim prostorima, a sve pod mentorskom i producentskom palicom Vojana Koceića.

Videospot “Ne bi’ mijenjao ništa” u produkciji PILOT studija, koji redateljski također potpisuje Koceić, bez imalo suvišne kozmetike predstavlja Dioniz u bazičnoj rock formi, u svoj svojoj punoći i snazi, jednostavno, konkretno i glasno, točno onako kakav je rock bio u najboljim godinama svojega postojanja i kakav bi trebao biti i danas, piše Slobodna Dalmacija. Spot možete premijerno pogledati i poslušati ovdje.

Dioniz su u istom sastavu zadnjih 20 godina; Alen Pavelić – bubnjevi, Ivan Ivanišević – bas gitara, Mario Stojan – solo i ritam gitara, Davor Gavran – gitara i vokal.

Pjesmu “Ne bi’ mijenjao ništa” autorski potpisuje Gavran, koji je autor tekstova svih pjesama i velike većine glazbe.

Ovoga su puta svoj autorski pečat dijelom ostavili i ostali članovi te na taj način predstavili Dioniz u nešto slojevitijoj glazbenoj formi i zajedno - na jedan, dva, tri - “zakucali” najbolji album otkako postoje.

Rock veterani iz Splita bez imalo kompleksa godinama tvrde da odavno zvuče kao svjetski bend, a novim albumom potvrđuju da su konačno dobili patinu i koru i da nikad nisu bili toliko glasni i dobri kao danas.

Kruna autorskog rada

Dioniz na splitskoj rock sceni postoji još od ranih devedesetih, i jedan je od rijetkih aktivnih bendova koji stvara i svira danas. Nakon objavljivanja albuma “Krug”, čiji je izlazak planiran na jesen, a bit će dostupan na vinilu i u formi CD-a, Dioniz će pod etiketom Croatia Recordsa objaviti kompilaciju sva četiri studijska albuma; “Ništa o ljubavi”, “Ubi bacchus ibi venus” vol.1 i vol.2, te posljednji “Krug”, i to kao četverostruko box izdanje i krunu autorskog rada, piše Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 11:02