DAR MAR

Ni potresi ne mogu ništa najvećem setu u zemlji sa 20 sagrađenih zgrada na Zagrebačkom velesajmu

Proizveli su i 120 prozora i škuri, nekoliko desetaka vrata, betonirali i pod da izgleda kao onaj kameni...
Najveći filmski set u Hrvatskoj za seriju Dar Mar
 Nova TV

Nisam ni statičar ni građevinac nego scenograf, ali ekipa je tako dobro odradila posao da naš set 'Dar Mara' nije ni osjetio petrinjski potres. Ipak je u pitanju drvena građa koja je bila i odlično usidrena. Veći su nam problem vremenske nepogode, poput oluje koja se u pet minuta stvorila u srpnju prošle godine, no zapravo vam mogu naštetiti tek vjetrovi jači od 150 kilometara na sat - objašnjava nam Ivan Veljača, glavni scenograf serije Nove TV "Dar Mar".

Hrvatski rekord

Riječ je eksterijernom setu, dakle onom na otvorenom i to najvećem koji je dosad napravljen za neku hrvatsku produkciju.

image
Nova Tv

Veći od ovoga imale su samo neke strane produkcije koje su se snimale kod nas, poput "Winnetoua" i "Dark Towera", no u većini slučajeva ni strani filmaši u Hrvatskoj nisu ostvarili sličan pothvat.

image
Nova TV

Produkcija Nove TV tako je na Zagrebačkom velesajmu, na dvije minute od paviljona gdje im je studio u kojem snimaju interijere, sagradila malo imaginarno primorsko mjesto Dizmovo u kojem se događa radnja serije. Sve je sagrađeno gotovo u prirodnoj veličini i ima ukupnu tlocrtnu kvadraturu više od 600 četvornih metara, površina pročelja iznosi oko 3000 četvornih metara.

image
Nova TV

Sagrađeno je više od 20 objekata, uključujući glavni trg i okolne ulice koje su gledatelji "Dar Mara" mogli zamijetiti u seriji koja je krajem godine otišla na uobičajenu blagdansku pauzu. U ponedjeljak 1. veljače "Dar Mar" se vraća na program Nove TV. Snimanje je nastavljeno 11. siječnja i trajat će do ožujka, a dotad će set biti drugi dom ekipi serije.

image
Nova Tv

A sve je sagrađeno u samo osam tjedana. Budući da Veljača dugo surađuje s tom komercijalnom televizijom, točnije od 2010., i u tom razdoblju nije radio samo pet njihovih projekata, uključujući reality showove, uigran su tim. Tako već imaju uhodani standard prema kojem Veljača projektira u okviru mjesec dana, potom to šalje na ocjenu direktorici produkcije Sanji Tucman i ostatku ekipe koja je uključena u sve segmente postavljanja serije te onda unosi preinake. Sve u svemu, od prvog nacrta do onog finalnog prođe oko dva mjeseca.

image
Nova TV

- U svibnju smo pokrenuli gradnju seta i imali smo rok od osam tjedana. Radilo se stvarno bez prestanka, znalo je biti i po 40 ljudi na gradilištu. Svi zidovi zgrada, kuća i crkve, sve je rađeno od pločastih materijala. Konstrukcija je, naravno, od masiva. Fasade su prave, baš kao i krovne konstrukcije - objašnjava Veljača. Bio je to, dodaje, veliki izazov za njega. Radio je već nešto slično, u Latviji stari Hamburg iz 1900., ali bio je to ipak tri puta manji set.

image
Nova TV

Tri dizalice

- Ali ovdje smo imali kratak rok, a kod televizije je sve u rokovima, veliki posao, no sve je to stvarno i izazov i gušt. Puno kompliciranije je bilo od gradnje interijera, jer oni rade maksimalno do tri metra visine i često se ne rade kompletni stropovi, a ovdje nam najviša građevina ima čak 14 metara.

image
Nova TV

Za nju su nam bile potrebne tri dizalice, a ja sam cijelo vrijeme bio iznimno oprezan, da se nikome ništa ne dogodi, jer sam jednom davno pao sa scenografije i gadno se polomio pa jako pazim na sigurnost na radu.

image
Nova TV

Sve u svemu, kad bih morao povući paralelu, unutarnji set vam je poput uređenja interijera, a ovo vani poput montažne gradnje - ističe Veljača.

U slučaju "Dar Mara" bio je zadužen za oba i radio ih paralelno.

image
Nova TV

Proizveli su i 120 prozora i škuri, nekoliko desetaka vrata, betonirali pod da izgleda kao onaj kameni. A ako nekog Dizmovo podsjeća na Grožnjan, to nije slučajnost, jer Veljači je on, kao i još neki istarski gradići, poslužio kao inspiracija.

image
Nova TV
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 01:50