IZ PRVE RUKE

Nikolina Tomljanović: Divno je kad ti je pjesma 30 tjedana na HR Top 40. Vole je zbog dobre vibre

"Svaku svoju pjesmu voliš, ali s ‘Volim kako se smiješ‘ u startu sam imala odličan osjećaj, sve se lijepo poklopilo"
Nikolina Tomljanović
 Jakob Patekar

U veljači ove godine u eteru se pojavila pjesma "Volim kako se smiješ" u izvedbi Nikoline Tomljanović i Belfast Fooda - i odmah je osvojila publiku. Singl je, kako to već biva, dobio i odgovarajući videospot, koji je režirala Riječanka Kristina Barišić, uhvativši kadrove radne atmosfere dok su Nikolina i Belfasti snimali pjesmu u studiju GIS. Jednostavna i vesela pop-pjesma, čiji tekst potpisuje Dinko Fazinić, glazbu i aranžman Goran Gubić Hans, a produkciju Matej Zec, odmah je ušla na nacionalnu top-listu, a čuli smo je i na 68. Zagrebačkom festivalu, gdje je bila i nagrađena.

Pjesma se zadržala čak 30 tjedana na ljestivici HR Top 40 i još je tamo, pa je stoga to i naš povod za ljetni razgovor s riječkom glazbenicom, članicom nekadašnje riječke grupe E.N.I, koja osim glazbene, gura i učiteljsku karijeru, a prije nekoliko je godina sa suprugom posvojila i preslatku afričku djevojčicu Salomé. Tema za razgovor doista je mnogo.

Jeste li očekivali uspjeh vaše nove pjesme koja se zadržala toliko dugo u Top 40?

- Čovjek se uvijek nada da će pjesmu u koju vjeruješ prepoznati urednici i slušatelji. Svaku svoju pjesmu voliš, a s 'Volim kako se smiješ' u startu sam imala odličan osjećaj. Sve se lijepo poklopilo. Odlični su i melodija i tekst (Goran Gubić Hans, Dinko Fazinić), gosti su se u pjesmu fantastično uklopili, sve je bilo sjajno - aranžman, produkcija, tajming. Imati, pjevati najbolju pjesmu sa Zagrebačkog festivala (nagrada HURIN-a), koja je ujedno i druga najizvođenija pjesma u prvoj polovici 2021., zaista me čini sretnom, ponosnom i zahvalnom. Hvala ovim putem i svim radijskim urednicima i slušateljima.

Kako biste vi opisali tu pjesmu?

Pjesma je pop-country s irskim štihom, vesela i pozitivna. Sam naslov upućuje na dobru vibru.

Koliko je teško bilo tekstopiscu izložiti vlastiti život kroz pjesmu?

- Mislim da je doista unio sebe u pjesmu i drago mi je da sam to mogla dosljedno interpretirati.

Kako je tekla suradnja s Belfastom?

- Doslovno na prvo slušanje pjesme čula sam Belfaste sa mnom u pjesmi i oni sami na prvo slušanje pristali su biti gosti u njoj. Dečki su moji Riječani i nije nam prvi put da surađujemo. Marko Anić i ja surađivali smo u mjuziklu Putokaza, Sebastian Mavrić svira ponekad sa mnom na gažama (violina), Alen Širola gostovao je u nekoliko mojih pjesama (bendžo)… Uvijek je užitak s njima raditi i zabavljati se.

Kako ide s nastupima u ova čudna vremena, koliko nastupate i kako je biti izvođač i baviti se glazbom pod ovakvim mjerama?

Koncerata je malo, ali ne opterećujem se time. Uvijek mi je na prvome mjestu zdravlje. Čeka me još nekoliko nastupa u manjem krugu ljudi, ali veliko iskustvo i divan doživljaj bio mi je nastup na brodu u sklopu Kostrenskog ljeta. Naime, krasno su se dosjetili počastiti kupače glazbom, pa smo brodom išli od plaže do plaže. Kupači su uživali s plaže ili u moru.

Učiteljica ste u Osnovnoj školi Pećine u Rijeci. Što vas u tom poslu najviše veseli?

Baš jako volim djecu. Volim podučavati, volim vidjeti, čuti njihove samostalne zaključke, rasti zajedno s njima. Oni su moja djeca, kako mi učitelji volimo reći. Njihov je smijeh milina. Puno vremena provodimo skupa i zajedno prolazimo i petice i prve slabije ocjene, i smijeh i tugu. Ove školske godine teško se bilo rastati od mojih četvrtaša, ali raduje me što će u rujnu doći novi pačići prvašići.

Što radite u ovo doba, gdje se i kako se odmarate, kako izgleda vaše idealno ljeto?

Odlično pitanje. Živim za ljeto. More, sunce, ispijanje hladne kave, sladoledi… Ljeto mi nikad ne može dosaditi. Kao da živnem nakon dugog zimskog sna. Kupili smo novi stan, a trenutno se renovira, pa smo stalno na našim omiljenim destinacijama: Senju i Omišlju. Povremeno skoknemo do Rijeke provjeriti kako napreduje stan. Idealno ljeto zapravo već imam. Biti u mom Senju, gradu s mojim najmilijima, za mene je najveća sreća. Samo neka je sunca i lagane burice.

Kako ste se snašli u ulozi radijske voditeljice na Radio Rijeci, kako opisujete svoju emisiju 'Put po mom'?

Po pitanju bih li radila na radiju i vodila svoju emisiju, shvatila sam da nemam razloga ne okušati se u toj ulozi, pogotovo zato što se radi o glazbenoj emisiji. Jako su dobri komentari i o mojoj emisiji i o meni kao urednici, odnosno voditeljici. Emisija je svakog četvrtka u terminu od 18 do 21 sat.

Veliku medijsku pozornost izazvala je divna priča o vašoj djevojčici iz Afrike. Kako je došlo do toga da je posvojite i kako je tekao taj proces?

Kad nešto jako želiš u životu, nekako to uspiješ i ostvariti. Još negdje u sedmom, osmom razredu stalno sam o tome razmišljala. Suprug se složio s mojim promišljanjima i sada smo ponosni roditelji predivne djevojčice. Naš prvi susret sa Salomé bio je božanstven, pun zagrljaja i osmijeha. Tri, gotovo četiri godine je s nama. Sreća najveća!

Iza vas je jedan samostalni album. Pripremate li novi, što je iduće za vas?

'Put po mom' moj je album prvijenac. Dobio je naziv po jednoj od pjesama grupe E.N.I., čiji sam bila član, a tako mi se zove i radijska emisija. Moj solistički glazbeni put ide u smjeru pop-countryja. Općenito mislim da countryja nedostaje u Hrvatskoj, a ljudi, slušatelji, zapravo jako vole takvu glazbu. Nakon prvog albuma i singlova izašlih nakon njega svakako je vrijeme pomalo za novi album. Na jesen me čekaju studio, divne pjesme i nove suradnje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 06:06