LEONARDA I ZVONE BOBAN

Osvojio ju je poljupcem na Cmroku, posvojili su četvero djece, a na 20. obljetnicu braka dogodila se bizarna nesreća

Roditelji su petero djece, od kojih su posvojeni Marija, Gabrijel, Marta i Rafael, a Ruža im je biološka kći
 Goran Mehkek/Cropix

Dok su zajedno hodali prema crkvi svetog Marka 11. lipnja 1994. godine, Leonarda, lica pokrivenog čipkanim velom u raskošnoj vjenčanici s potpisom talijanskog dizajnera Lorenza Rive, i Zvonimir Boban, naš poznati nogometni reprezentativac, zacijelo su osjećali kao da su na vrhu svijeta.

Na vjenčanju pred nešto više od sto uzvanika, među kojima su bili mnogi poznati sportaši i političari, uz kumove Mirelu Šimunić i Igora Maksimilijanovića, zavjetovali su se na vječnu ljubav, koja je počela pet godina prije. Tada uspješna 19-godišnja manekenka i godinu dana stariji perspektivni nogometaš Dinama upoznali su se posve slučajno u butiku u kojem je ona radila. Boban je htio kupiti sako, a odmah mu se svidjela lijepa tamnokosa prodavačica.

image
Paun Paunović/Cropix

Garfield i parfem

Idućih nekoliko dana vraćao se u butik, prvo je rekao da mu ne odgovara broj, a onda je htio skratiti rukave. Napokon je skupio hrabrost i pozvao Leonardu na spoj. Nije bila sigurna, kako je rekla, je li joj pametno petljati se s poznatim sportašem, ali je pristala.

Na njezin 20. rođendan odveo ju je na ručak te pozvao u šetnju Cmrokom. Darovao joj je igračku mačka Garfielda te bočicu parfema L'insolent. Tada su se poljubili te započeli ozbiljnu vezu. Potkraj 1991. godine Zvoni je istekao ugovor s Dinamom i ponuđen mu je ugovor s AC Milanom. Tada 22-godišnja Leonarda nije puno razmišljala o prijedlogu da se odseli u Italiju i ostavi sve zbog ljubavi.

image
Biljana Gaurina/Cropix

Iako su maštali o velikoj obitelji, u početku to nije išlo nimalo glatko. Leonarda je još u početku veze završila u bolnici nakon što je doživjela spontani pobačaj zbog ciste na jajniku. Nakon toga nikako nije uspijevala zatrudnjeti.

"Lea i ja zavjetovali smo se u Međugorju da ćemo djevojčici, ako je ikada budemo imali, dati ime Marija. Marija je majka svih nas, to je ime uzvišeno i sveto, naše je, tako se zove i moja majka, ono sadržava svetost, religioznost, tradiciju, povijest, svu moju i Leinu ljubav.

Sve nas veže uz našu Mariju", govorio je nogometaš neposredno prije nego što su postali roditelji posvojene djevojčice 1997. godine. Šestomjesečna beba svoju je buduću majku osvojila na prvi pogled kada ju je posjetila u Domu za nezbrinutu djecu u Nazorovoj ulici u Zagrebu. Za pola godine došla je u dom Bobanovih i učinila ih najsretnijim roditeljima na svijetu.

Bobanova igračka karijera paralelno je sa širenjem obitelji lagano kretala prema kraju. Posljednju utakmicu u reprezentativnom dresu odigrao je 1999. godine u prijateljskom susretu s Francuskom.

image
Damjan Tadić/Cropix

Htjeli su dijete

Do 2001. godine Zvone je bio standardni prvotimac Milana, a neko vrijeme i kapetan višestrukog talijanskog i europskog prvaka. Navijači su ga toliko obožavali da su ga proglasili najboljim stranim igračem u povijesti talijanskog kluba.

Godine 2001. otišao je iz Italije u Španjolsku, u klub Celta de Vigo. Ondje je odigrao nekoliko utakmica i shvatio da je njegova karijera na zalasku te da novom klubu neće moći pružiti što je mislio. U listopadu te godine na vlastiti je zahtjev raskinuo ugovor i odrekao se svih novčanih naknada.

Privatno, par i dalje nije odustajao ni od biološkog djeteta. Leonarda se 2001. fotografirala s trbuščićem koji se već nazirao. No, ni taj put nije bilo sreće.

Potkraj siječnja 2003. u život obitelji Boban došao je tada tromjesečni Gabrijel, a četiri godine poslije posvojili su i blizance Martu i Rafaela. Prva slova imena svoje četvero djece, kao i ime supruga, Leonarda je ovjekovječila tetovažama.

Iako je bila jako predana obitelji, okušala se u modi i bila vrlo uspješna.

image
Ruža i Leonarda Boban
Livio Andrijić/Cropix

"Imala sam veliku pomoć i podršku u svojem suprugu, bez kojeg sigurno ne bih uspjela", rekla je svojedobno Leonarda, koju su prozvali hrvatskom modnom Fridom Kahlo zbog cijele palete bo­ja koja krasi sve njezine kreacije.

Talent za dizajn odjeće pretvorila je u malo modno carstvo, a svoju marku Leonarda L prodavala je u vlastitim buticima u Zagrebu, Splitu i Milanu.

Okušala se i u ugostiteljskim vodama, pa je jedno vrijeme vodila restoran Ćušpajz u Gajevoj ulici. I ostatak obitelji Zvonimira Bobana poznat je u ugostiteljskom svijetu zahvaljujući restoranima po centru Zagreba, a svojedobno se i sam nogometaš time bavio.

Najdraži obiteljski trenuci bili su im oduvijek u njihovoj ljetnoj oazi na otoku Braču, u kući u Murvicama, koju je Lea sama uredila s puno ljubavi. Na otoku su 2007. godine intimnom ceremonijom još jednom potvrdili svoju ljubav u Pustinji Blaca, glagoljaškom samostanu iz 16. stoljeća.

Nakon 18 hormonalnih tretmana, napornih i fizički i emocionalno, kad su supružnici već razmišljali o odustajanju, Leonarda je u 41. godini ponovno zatrudnjela. Čuvala je trudnoću mjesecima u zagrebačkoj bolnici Merkur, a 30. studenog 2009. carskim je rezom rodila malenu Ružu.

image
Bruno Konjević/Cropix

Najveća sreća

"Rodila sam pod epiduralnom anestezijom jer sam željela biti posve svjesna i vidjeti svoju bebu čim dođe na svijet. No, ruke su mi bile 'razapete' - na obje sam nešto dobivala intravenozno - i nisam je mogla primiti. Položili su mi je na obraz, bila je sićušna kao mačkica, čitava mi je stala na lice", pričala je poslije zaljubljena mama.

Djevojčica, koja je u trenutku rođenja imala samo 1710 grama, ostala je u bolnici dva mjeseca, dok nije dovoljno ojačala, a za to je vrijeme brižna majka svakodnevno dolazila kćeri kako bi joj dala svoje mlijeko.

Ružu su odmah nakon rođenja premjestili u bolnicu u Vinogradskoj, na specijalizirani odjel za nedonoščad, i Leonarda ju od poroda više nije vidjela.

image
Marko Todorov/Cropix

"Ja u jednoj bolnici, ona u drugoj, plakala sam cijele dane, doktori su me počeli izbjegavati, okretati glavu kad bi me ugledali u suzama. Četvrti dan nakon carskog reza tražila sam da me puste van na moju odgovornost jer sam bila odlučna da vidim Ružu i da je kasnije dojim", pričala je.

Borba za Leonardino zdravlje

Krajem 2013. godine Leonardu je zadesila bizarna nesreća kad ju je, baš na 20. godišnjicu braka, prvo sklopljenog u matičnom uredu, suprug teško ozlijedio.

Nezgoda se dogodila kada je Zvone svojim terencem supruzi kotačem slučajno prešao preko noge, a ona je zadobila teški prijelom te završila u bolnici. Dugo se oporavljala od ozljede, navodno je čak bila na rehabilitaciji u SAD-u. Pola godine nakon toga snašli su je novi zdravstveni problemi, kad je završila na neurološkom odjelu zbog sumnje na moždani udar. Teška dijagnoza, na sreću, nije potvrđena, a majka petero djece puštena je na kućnu njegu.

Nakon svega Leonarda se gotovo potpuno povukla iz javnosti i isključivo posvetila privatnom životu. Nakon završetka nogometne karijere Zvonimir je godinama radio kao komentator na Sky Italia i pisao kolumne za La gazzetta dello Sport, a u talijanskoj nogometnoj javnosti cijenjen je kao odličan nogometni analitičar. Ispričala je kako joj je najveća sreća kad plove svojom jahtom Mi Tierra 2 iz Italije te obilaze draga mjesta i ljude u Istri, potom oplove Kornate i vraćaju se istom rutom natrag.

"Najveći luksuz za mene je kada smo svi zajedno na brodu, kada njih petero imamo na tih nekoliko četvornih metara s nama, i kada nakon večere svi sjedimo na palubi, a Zvonko i ja gledamo zvijezde. To je meni najveći luksuz - materijalni i emocionalni", otkrila je Leonarda. Svojedobno je na pitanje o tajni njihove skladne i dugotrajne veze objasnila: "Bog svakoga jednom pogladi po glavi, samo treba znati biti strpljiv. Volimo se i sretni smo. Za mene je sreća u povezanosti, otvorenosti, miru i bliskosti. Trudim se biti prisutna. Nastojim biti što više uz njih. Trudim se biti što bolja mama.

Nažalost, ni tolika ljubav i posvećenost nisu bile dovoljne za očuvanje njihova braka. Zvonimir Boban jučer je potvrdio da su se razišli i da žive odvojeno. "Nastavit ćemo zajednički voditi brigu o našoj djeci. Nadam se da će ljudi dopustiti da i djeca i mi prođemo kroz ove teške trenutke na najmanje bolan način, rekao je kratko.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 20:26