FINALE ‘ZVIJEZDE PJEVAJU‘

Večeras u ring za pobjedu ulaze poznati koreograf, najtrofejniji hrvatski sportaš i mlada glumica

Glazbeni je gost finala grupa Pavel, a svoju novu pjesmu zapjevat će i Marko Tolja, dok će emisiju svojim nastupom otvoriti svi nefinalisti zajedno

Ovogodišnji žiri showa ”Zvijezde pjevaju”  Marko Tolja, Danijela Martinović i Mario Lipovšek Battifiaca

 HRT

Koreograf i glumac Igor Barberić, paraolimpijac i najtrofejniji hrvatski sportaš Mihovil Španje i glumica Dea Presečki zvijezde su koje su sa svojim mentorima Ivanom Kindl, Goranom Boškovićem i Dinom Petrićem došle do finala trinaeste sezone showa "Zvijezde pjevaju". Kome će broj 13 biti sretan, odlučit će sutra gledatelji jer je uloga žirija u finalnoj emisiji više informativnog karaktera. U uigranu ekipu sudaca, nakon jedne emisije opravdanog izostanka, vraća se Danijela Martinović te se tako ponovno pridružuje Mariju Lipovšeku Battifiaci i Marku Tolji.

Glazbeni je gost finala showa grupa Pavel, a svoju novu pjesmu uživo će zapjevati i Marko Tolja. Emisiju će svojim atraktivnim nastupom otvoriti svi nefinalisti zajedno te će tako dati dodatni vjetar u leđa svojim dojučerašnjim konkurentima. No, kao što svi sudionici showa uvijek ponavljaju - ta je konkurencija samo "papirnata", a prijateljstva su stvarna.

Redatelj showa je Tihomir Žarn, scenarist Alen Đurica, voditelji su Barbara Kolar i Duško Ćurlić, a urednica je Uršula Tolj.

image

Paraolimpijac i najtrofejniji hrvatski sportaš Mihovil Španja sa svojim mentorom Goranom Boškovićem

Renato Branđolica

Mihovil Španja i Goran Bošković

- Kako je ovo moja već četvrta sezona, lako sam pristao na poziv jer je show ‘Zvijezde pjevaju‘ uvijek veliki izazov i velika radost, a i uvijek mi se preklopi s nekom velikom prekretnicom u životu, što me dodatno motivira - kaže mentor Goran Bošković, kojeg pitamo što je ono najvažnije što je tijekom spektakla naučio od svog partnera, višestruko nagrađivanog sportaša Mihovila Španje.

- Miho je velik čovjek velikog srca - iskren, predan i odvažan - nema treme, nema straha, vrlo je jasno posložen u glavi s nevjerojatno pozitivnim životnim stavom. Cijelu tu svoju vibru lako je prenio na mene i nas dvojica smo se vrlo brzo skužili i složili. Divno mi je bilo raditi s njim - sve je bilo na mjestu, posloženo, svaka prepreka savladiva. Ako se za nešto nadam da sam naučio od njega, to je ta njegova nevjerojatna volja i snaga da ide naprijed bez obzira na sve - kaže Goran, koji nam otkriva tko je bio najvatreniji navijač ovog muško-muško para.

- Matija Nikolin, basist iz mog benda, ima sedmogodišnjeg sina Petra koji je bio naš najvatreniji navijač. Jako su ga sekirale ocjene žirija i stalno se pitao zašto su nama davali tako male ocjene kad smo mi bili očito najbolji - kroz smijeh govori Goran, koji kao najzahtjevniju skladbu što su je Mihovil i on otpjevali u showu ističe šansonu Ibrice Jusića "U svakom slučaju te volim".

S njim se slaže i Mihovil.

- Najteže je bilo pjevati ‘U svakom slučaju te volim‘, tu predivnu pjesmu velikog dubrovačkog glazbenika i umjetnika Ibrice Jusića - kaže sportaš.

- Ta pjesma bila je drukčija, emotivna, trebalo je uključiti neke druge pjevačke postavke i promijeniti pristup pjevanju. Svaka pjesma nakon nje je bila šansona - imaš dovoljno vremena za sve izgovoriti, smiješ malo i kasnije početi stih. Sve je zapravo šansona - govori Goran, koji točno zna gdje i kada će sljedeći put zapjevati.

- Već idući vikend gost sam na Festivalu cvijeća u Osijeku, a uskoro nas možete čuti u Vinkovcima na Rimskim danima te na Etno festu u Baranji - poručuje glazbenik.

Mihovil neće toliko dugo čekati.

- Čim završi show, zapjevat ću u susjednoj prostoriji. Nema čekanja - poručuje sportaš koji se odazvao pozivu u show jer ga je privukao novi izazov.

- Za mene je ovo izlazak iz zone komfora i dobra zabava - govori Mihovil, koji je odrastao na raznolikoj glazbi.

- Bilo je tu dalmatinskih klapa, zabavne glazbe i dobrog domaćeg i stranog rock and rolla - kaže Mihovil, koji se tijekom emisije sprijateljio sa svojim mentorom od kojeg je, naglašava, mnogo naučio.

- Osim što me naučio pravilnoj intonaciji, impostaciji glasa i ostalim bitnim elementima ispravnog pjevanja, Goran je u ovom kratkom periodu naše suradnje uspio odgojiti pjevača koji je strpljiviji i bolje usmjerava svoju energiju na pozornici - priznaje Mihovil, za kojeg su tijekom showa najviše navijali supruga Jelena, sin Roko, kao i njegove nećakinje Marta, Tonka i Mihaela i nećak Gabrijel.

image

Mentorica Ivana Kindl s koreografom i glumcem Igorom Barberićem

Renato Branđolica

Igor Barberić i Ivana Kindl

- Dosta dugo sam priželjkivao sudjelovati u ovom spektaklu, tako da nije trebalo puno da presudi kada su me ove godine pozvali. Osim da se poslože rasporedi i termini, što se ove sezone napokon i dogodilo. I jako mi je drago - kaže Igor Barberić, koji otkriva kako je cijeli život okružen glazbom.

- Može se reći da sam odrastajući slušao generalno pop i nešto malo country žanra, ali bih rekao da sam odrastao i kroz dvadesete, a onda možemo dodati rock i alternativni pop rock - otkriva koreograf i redatelj koji je tijekom proteklih tjedana puno toga naučio od svoje mentorice.

- Ima puno tehničkih stvari koje sam naučio od Ivane, ali jedna velika lekcija je bila uopće s njom dijeliti pozornicu. Kroz iskustvo samih nastupa s njom naučiti kako se slušati zajedno, dostaviti istu pjevačku misao i atmosferu, biti u sinergiji s bendom... - govori Igor, koji kao najvatreniju navijačicu ovog para ističe samu Ivanu.

Što se tiče skladbi koje su u showu otpjevali, prva s kojom su nastupili bila im je i najteža.

- Pjesma ‘You Make Me Feel‘ je bila dosta zahtjevna zbog stalnih promjena vokalnog registra, iako se možda ‘na van‘ nije činila teškom. Ali za naučiti i uopće ‘odverglati‘ daleko najteži je bio rap - priznaje Igor, koji ne zna kada će slijedeći put ponovo javno zapjevati.

- Hm, teško reći, ali sigurno je jedno, a to je da sam ponovo otkrio veliku ljubav prema pjevanju i da bih volio nastaviti pjevati. Ako i ne bude u javnosti, onda sigurno doma pred društvom. Sigurno se jako vesele - kaže Igor, koji je bio jedan od razloga zbog kojih je njegova mentorica Ivana ponovo prihvatila ulazak u ovaj show.

- Moji su razlozi Igor Barberić i zvjezdana ekipa koja je neiscrpan izbor pozitivne energije - kaže Ivana, koja je odrastajući najviše slušala soul, r‘n‘b te rock i grunge. Premda je već godinama na glazbenoj sceni, i ona je tijekom showa naučila štošta od svog "učenika".

- Prvenstveno to kako se ležerno, a opet profesionalno postaviti prema poslu - kaže Ivana, koju su u emisiji bodrili fanovi koji su dio navijačke ekipe ovog spektakla već više od deset sezona, a s vremenom su joj neki od njih postali i prijatelji.

Kao najzahtjevnije glazbene pravce za Igora Ivana ocjenjuje dance, a vokalno i hip-hop, a na pitanje gdje će, nakon što emisija završi, sljedeći put zapjevati, kaže:

- Vidjet ćemo još, ali svakako hoćemo.

image

Dino Petrić mentor je glumici Dei Presečki

Renato Branđolica

Dea Presečki i Dino Petrić

- Što je presudilo da uđem u show ‘Zvijezde pjevaju‘? Zapravo nije ništa presudilo, bila sam u niskom startu otkad sam prvi put gledala ovaj show kao mala. I kad sam dobila poziv na audiciju, rekla sam kao iz topa: ‘Da‘! - govori Dea, koja otkriva da je odrasla na glazbi koju bismo danas zvali retro.

- Deda mi je bio muzičar pa bi se kod njega na gramofonu uvijek vrtjele ploče Beatlesa, Rolling Stonesa, Janis Joplin, Billie Holiday, a roditelji su rokeri pa sam slušala i Queen i ACDC, između ostalog i ABBA-u, Kool & the Gang, Quincy Jones... - govori glumica, koju pitamo što je najvažnije naučila od svog pjevačkog partnera.

- Nikad ne odustaj i dozvoli si pogriješiti, greška je prostor za napredak - kaže Dea, za koju su najviše navijali njezini roditelji i brat, kao i prijatelji iz njezina kazališta HNK u Varaždinu.

Što misli, kako se snašla za pjevačkim mikrofonom i koja joj je pjesma što ju je pjevala u showu bila najzahtjevnija?

- ‘Prozor prema zalazu.‘ Prva emisija, predstavljanje, antologijska pjesma, velik zalogaj, ali i čast - kaže Dea, koja je zahvaljujući HRT-ovu showu dodatno zavoljela pjevanje pa će, nada se, uskoro ponovo negdje javno zapjevati. Kada?

- Nadam se što prije, gdje god se ukaže prilika, zaljubila sam se u pjevanje u ovom showu. Iako sam za to imala tri puta veću tremu nego prije predstave u kazalištu. No, polako rastem i u tom pogledu tako da trenutno jednostavno uživam u pjevačkim nastupima - kaže Dea, od koje je i njezin mentor Dino štošta novog naučio.

- Zahvaljujući Dei naučio sam da se i uz sve obaveze i manjak vremena opet sve na kraju može stići i napraviti u zadanom roku - govori pjevač, koji je u ovoj emisiji mentor prvi put, što, ustanovio je, nije ni lagana ni jednostavna zadaća.

- Ali je zato jedno novo, sjajno iskustvo i baš mi je drago da sam dio ovog showa - govori Dino, čiji su najveći navijači bili članovi njegove obitelji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 10:35