‘NEMORALNA PONUDA‘

30 godina filma koji je izazvao brojne kontroverze: ‘Ovo je prava istina iza seksi scena kultnog trilera iz 90-ih‘

Hit redatelja Adriana Lynea izašao je 7. travnja 1993. te postao jedan od najkontroverznijih filmova u povijesti

Indecent Proposal iz 1993. godine, Demi Moore i Woody Harrelson

 /Photo12 Via Afp

- Pretpostavimo da bih vam ponudio milijun dolara za jednu noć s vašom ženom, bila je središnja premisa filma "Nemoralna ponuda".

Demi Moore i Woody Harrelson igrali su ljubavni par – Dianu i Davida – koji se suočava s financijskim problemima kada se pojavljuje milijarder John Gage (Robert Redford).

Kontroverzni film označen je kao seksistički jer se glumičin lik koristio kao predmet seksualne razmjene.

Možda predosjećajući bijes koji će uslijediti, redatelj Adrian Lyne je u film čak uključio scenu žene koja čita feminističku knjigu autorice Susan Faludi "Backlash".

Scenaristici Amy Holden Jones ovo je predstavljao veliki preokret u karijeri, međutim, ipak nije sve teklo tako glatko, kako je objasnila za New York Post.

image

Demi Moore i Woody Harrelson

Paramount/Collection Christophel Via Afp

- Bilo je to nevjerojatno seksističko doba, sve što sam ja trebala bilo je ne ljutiti se zbog činjenice što su dovodili druge scenariste, nisam radila nikakve probleme, jer da jesam, otpustili bi me, započinje 67-godišnja Jones.

- Seksistički je reći da ne možete prikazati ženu na ekranu kako radi nešto moralno dvosmisleno. Tražila sam priču kroz koju sam htjela napisati zašto neki odnosi potraju, a neki ne. Imala sam svoju teoriju, a to je bila sposobnost opraštanja. Koncept scenarija bio je, kako se brak može nastaviti nakon afere? Ne postoji par na ovom svijetu kod kojeg se ne dogodi nešto strašno što se čini neoprostivim, priča Jones čiji je izvorni scenarij bio drugačiji od finalnog.

- U izvornom scenariju, Diana zapravo ne učini to. U njemu se više govorilo o povjerenju. Ono što se dogodilo je da je muškarac platio milijun dolara, ali ona nije spavala s njim. Platio je kako bi njezin muž povjerovao da jest, a onda se brak raspao zbog nepovjerenja. Izvršni direktori su pročitali to, vratili se i rekli mi: „Ne, ona mora spavati s njim”, kaže Jones koja je imala ideju da Diana napusti oba muškarca na kraju filma.

image

Demi Moore i Robert Redford

Paramount/Collection Christophel Via Afp

- Mislila sam da bi ih trebala ostaviti. Spomenula sam to nekoliko puta, uključujući i kada je film dobio zeleno svjetlo. I tome su se smijali, nitko o tome nije htio razmisliti. Također, Robert Redford je inzistirao da njegov lik bude suosjećajniji. U mom izvornom scenariju, Diana mu govori da ne može kupiti ljubav te ga ostavlja, međutim, on je to promijenio jer očito Roberta Redforda nije bilo moguće ostaviti, objašnjava scenaristica.

Nakon jedne scene u Las Vegasu, nepoznati statist probio se u buduću filmsku zvijezdu.

- Za kockarskim stolom je jedan statist razgovarao s Woodyjem Harrelsonom, improvizirao je rekavši mu: „Misliš li da će ti se ikada vratiti nakon što ode kockati za Johna Gagea?” To je bio Billy Bob Thornton, otkriva Jones.

Diana ustvari nije bila tako pasivna kao što su tvrdili neki kritičari, smatra ona.

image

Amy Holden Jones

Frederick M. Brown/Getty Images/Profimedia/Frederick M. Brown/getty Images/profimedia

- Ako pažljivo pogledate, Gage neprestano pita Davida za dopuštenje za njegovu ženu. I ono što David stalno govori je: „Morat ćete pitati Dianu. To je njezina odluka.” Tu dolazi ključna scena u kojoj Gage kaže: „Što bi rekao da ti ponudim milijun dolara za noć s tvojom ženom?” Ona uskoči i kaže: „On bi rekao - idi dovraga.” Dakle, ona kontrolira tu scenu, objašnjava Jones.

- Film je nakon objavljivanja izazvao kontroverze, jer, znate, kako sam mogla napisati nešto ovakvo? Film o ženi koja je provela noć s tipom za milijun dolara. Ideja da žena nikada ne bi trebala biti u iskušenju ili da bi trebala biti toliko čista da ne možete snimiti film o tome - mislim, idite pogledati francuske filmove! Velika sam feministkinja, ali dio feminizma za mene je to što se žene ne mogu prikazati kao vizije savršenstva na ekranu, već kao cjelovita ljudska bića s izborima, tvrdi Jones.

image

Demi Moore

Paramount/Collection Christophel Via Afp

- Očajnički sam se borila za to da uspijem u industriji kojom vladaju muškarci. Sve filmove režiraju muškarci, velika većina scenarista su muškarci i dobijete film koji kontroliraju svi ti ljudi – uključujući mušku zvijezdu i redatelja. I zatim su mene, žensku scenaristicu, razapeli. Smatram da je to antifeminističko sr***, zaključuje Jones.

Dvadeset godina nakon premijere filma, redatelj je u razgovoru za Entertainment Weekly otkrio da je film bio inspiriran stvarnim događajem. Kako je objasnio, jedan muškarac ponudio je milijun funti glumici Joan Collins za jednu noć s njim, no ona ga je odbila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. travanj 2024 21:11