UCJENAMA DO SMRTI?

Droga, mlada hostesa i 19 sati ispitivanja na policiji: ‘Nevin sam, to je bila klasična ucjena!‘

Lee Sun-kyun pronađen je mrtav u automobilu pored briketa drvenog ugljena, a iza njega ostala je supruga i dvojica sinova

Lee Sun-kyun

 Profimedia/

Južnokorejski glumac Lee Sun-kyun (48) pronađen je mrtav u automobilu 27. prosinca u centralnom parku u Seoulu. Mnogi ga se sjećaju po ulozi Park Dong-ika, oca bogate Park obitelji u filmu „Parazit” iz 2019. godine. Zajedno s ostatkom glumačke ekipe dobio je nagradu Screen Actors Guild Award i četiri Oscara za film.

Tko je Lee Sun-kyun?

Rođen je u Seoulu 1975. godine. Studirao je dramsku umjetnost na Korea National University of Arts. Njegov filmski debi bila je drama „White Tower” (2007), a mnogi ga pamte i po dramskoj seriji za mlade „Coffee Prince” (2007).

Na televiziji je bio poznat po suradnjama s piscem Seom Sook-hyangom te zajedno su radili na „Drama City”, potom na popularnoj romantičnoj komediji „Pasta” (2010), gdje je Lee glumio arogantnog šefa kuhinje u talijanskom restoranu, te na drami „Miss Korea” (2013).

image

Glumačka postava filma Parasite: Bong Joon-ho, Song Kang-ho, Lee Sun-kyun, Cho Yeo-jeong i Park So-dam

Mediapunch/Backgrid/Backgrid Usa/Profimedia/Mediapunch/backgrid/backgrid Usa/profimedia

U 2012. glumio je u dva najveća korejska filma te godine – psihološkom trileru „Helpless” i u romantičnoj komediji „All About My Wife”. Glumio je u indie filmovima korejskog režisera Hong Sang-sooa uključujući „Night and Day” (2008), „Oki’s Movie” (2010), i „Nobody’s Daughter Haewon” (2013).

Još jedan njegov poznati film je glavna uloga u „A Hard Day” (2014) koji je bio na filmskom festivalu u Cannesu. Glumio je glavnu ulogu u Apple TV+ prvoj korejskoj originalnoj seriji 2021. godine – „Dr. Brain” gdje je u znanstveno-fantastičnom trileru od 6 epizoda utjelovio Koh Se-wona, hladnog i proračunatog neurologa koji pokušava skupiti dokaze na eksperimentima na mozgu kako bi riješio obiteljsku misteriju.

Da je Lee bio prilagodljiv glumac govori dovoljno to što je bio na filmovima, serijama, ali i u kazalištima. Njegovi korejski obožavatelji nazvali su ga „The Voice” zbog njegova dubokog glasa.

image

Lee Sun-kyun

Loic Venance/Afp

U suprugu se zaljubio preko ekrana

Iza Leeja ostala je njegova supruga glumica Jeon Hye-jin i njihova dva sina. Bivša misica je u srijedu prijavila policiji da je Lee otišao od kuće i da je pronašla nešto što izgleda kao oproštajno pismo. Bila je u braku s Leejem od 2009. godine. Par je bio vrlo cijenjen u javnosti Južne Koreje.

Jednom prilikom Lee je priznao da je bio nepoznati glumac dok se zaljubio u Jeon gledajući njezin film „A Killing Story”, pa je potom tražio njezine filmove i posjećivao njezine nastupe kao vjerni obožavatelj. U tom trenutku Lee je bio slabo poznat glumac i mogao se diviti Jeon samo izdaleka, dok se jednog dana stvari nisu promijenile. Naime, Leejev prijatelj je ušao u kazalište gdje je Jeon glumila i dogovorio je sastanak između njih. Već nakon 15 minuta njihovog druženja Leeja su nazvali zbog glumačke prilike, druženje se trebalo prekinuti, pa je odmah morao tražiti Jeon kontakt ako je htio s njom nastaviti druženje. Tako je započela njihova ljubavna priča.

image

Lee Sun-kyunova supruga Jeon Hye-Jin

Lee Jae-won/Aflo/Profimedia/Lee Jae-won/aflo/profimedia

Nakon šest godina veze počeo je razmišljati o braku, što ga je činilo depresivnim i posezao je za alkoholom. Nakon toga je Jeon otišla, a u trenucima njihove razdvojenosti Lee je shvatio kolio mu znači i ponovno su započeli svoj odnos nakon čega ju je Lee ubrzo zaprosio.

Nekoliko dana prije samoubojstva, Lee je bio pod istragom zbog uporabe droga i policija ga je ispitivala tri puta, uključujući 19 sati ispitivanja ovog vikenda. Bio je to slučaj koji je šokirao Južnu Koreju i koji je izazvao medijsku histeriju. Nakon što je krajem listopada prvi put objavljena vijest da je Lee pod sumnjom da konzumira droge, svi su mu redom počeli otkazivati suradnju, a posljednji udarac mu je bio otkaz u trileru „No Way Out” koji se počeo snimati tog mjeseca.

Glumac je bio pod istragom da je konzumirao marihuanu i ketamin, a s obzirom da su u Južnoj Koreji izrazito strogi zakoni o drogama, Leeju je prijetila višegodišnja zatvorska kazna (do 14 godina).

Lee se branio da mu je drogu podmetnula jedna hostesa iz kafića u Gangamu. On je, tvrdi, mislio da se radi o tabletama za spavanje, a zapravo je bio ketamin. Droga je konzumirana u njezinom domu, tvrdila je.

Glumac se cijelo vrijeme branio da je nevin, da nije imao pojma da se radi o drogi, te da mu je sve podmetnula mlada dama i ucjenama mu uzimala novac.

- Ispričavam se svima, ali moram reći da se radi o klasično ucjeni. Nisam imao pojma da mi je dala ilegalne droge.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 05:38