ZAVRŠNI ČIN

Izveo trik koji nitko nije mogao pa se oprostio od svoje karijere: Zakopali ga živog u TV prijenosu!

Riječ je o triku koji se pokušava izvesti od 1915. godine, nitko se nije do kraja probio kroz zemlju

Dynamo

 Sandra Rowse/Alamy/Alamy/Profimedia/Sandra Rowse/alamy/alamy/profimedia

Poznati mađioničar Steven Frayne, poznatiji kao Dynamo, vratio se, po prvi put nakon 2020. godine, na male ekrane s jednokratnom emisijom na Sky televiziji "Dynamo Is Dead". Sinoć su ga u prijenosu uživo živog pokopali, a njegov su završni čin obožavatelji nazvali spektakularnim, prenosi Daily Mail.

40-godišnji je mađioničar legao u prazan grob, a onda je pet tona zemlje izliveno na njega. Na ekranu su gledatelji mogli vidjeti kako sat odbrojava "tri vitalne minute", a on se za dvije minute i 47 sekundi probio kroz tlo.

"Učinio je to. Podvig koji Harry Houdini nije uspio. Ovo je prvi put da je itko uspio pobjeći od pokopa bez lijesa", stajalo je u komentaru koji je prekrivao snimku Dynamova iskapanja iz vlastita groba. Obožavatelji su obasuli društvene mreže komentarima oduševljenja.

image

Steven Frayne, Dynamo

Terry Blackburn/Backgrid/Backgrid Uk/Profimedia/Terry Blackburn/backgrid/backgrid Uk/profimedia

"Dynamo je živ zakopan na TV-u uživo... ovo je ludilo!", "Dynamo je nevjerojatan, a njegova je hrabrost nadahnjujuća. Magija je stvarna", neki od komentara podrške. Jedan je gledatelj emisije čak objasnio o čemu je zapravo riječ.

"Svaki trik ima veze s mentalnim zdravljem, tugom, ovisnošću, invaliditetom i time koliko je teško, ali važno tražiti one koji se pronađu sami u istoj ili sličnoj poziciji te koliko teško i stresno može biti pronaći pomoć tamo vani... Zaista spektakularan televizijski komad", napisao je.

Naravno, kao i uvijek, komentirali su i oni suprotna mišljenja. "Glupost od insceniranih trikova", "Ljudi stvarno vjeruju u ovu namještenu glupost", napisali su na društvenim mrežama.

image

Dynamo (Steven Frayne)

Justin Ng/Avalon/Profimedia/Justin Ng/avalon/profimedia

Naime, riječ je o triku koji se pokušava izvesti od 1915. godine. Trend je pokrenuo Harry Houdini kada su ga pokopali bez lijesa ispod zemlje. Njega je pri pokušaju izbijanja na zemlju uhvatila panika pa su ga pomoćnici morali osloboditi jer je pao u nesvijest. Trik je pokušao ponoviti Alan Alan 1949. godine, a njega su spasili samo nekoliko trenutaka od smrti. I drugi su se mađioničari okušali u slavnom triku, ali bezuspješno.

Emisija "Dynamo Is Dead" nazvana je tako jer to zadnji čin Fraynea pod ovim umjetničkim imenom. Osjeća potrebu, kazao je, da treba krenuti dalje. Motivacija za trik bila je "prkošenje smrti" nakon što je imao tešku godinu od kada mu je umrla baka, Nellie Walsh.

"Uvukla me u magiju i osjećao sam se kao da je to umrlo s njom. Morao sam pokopati dio sebe koji je umro s njom. Kada sam došao na ovu ideju, imao sam osjećaj kao da nemam za što živjeti, ali shvatio sam da imam puno toga za dati", objasnio je 40-godišnjak koji je priznao da je ovo jedan od najopasnijih trikova koje je do sada napravio.

image

Dynamo

Jep Celebrity Photos/Alamy/Alamy/Profimedia/Jep Celebrity Photos/alamy/alamy/profimedia

"Osjećao sam se kao da je težina svijeta na meni i da živim u mraku... Uzbuđen sam što ću vidjeti kakav će život biti nakon ovoga", kazao je Dynamo. Za njega nastupi više ne donose onaj užitak i zadovoljstvo kao nekada, pao je u duboku depresiju, a nastupe mu otežava i Crohnova bolest koja mu je dijagnosticirana još u tinejdžerskoj dobi.

Nije tajna da se mađioničar borio s mentalnim zdravljem, samoozljeđivao se i pretrpio krizu identiteta. Proslavio se 2011. godine svojim uličnim nastupima, kartaškim trikovima i vratolomijama, ali Crohnova se bolest rasplamsala 2017. godine i tada je nestao iz javnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 07:23