VEČERAS NOVI KONCERT

Lorde "razvalila" šibensku tvrđavu: ‘Ovo sam čekala dvije godine, znate li otkud je moja obitelj?‘

Jučerašnji koncert je rasprodan u tri sekunde, a za večerašnji je nakon mjerenja prostora u prodaju pušten dodatni broj ulaznica
 Niksa Stipanicev/Cropix

Sjajan koncert jučer je navečer na šibenskoj tvrđavi sv. Mihovila održala novozelandska senzacija Lorde. Oko 1200 fanova euforično je popratilo njen nastup, prekinut u jednom trenutku velikim vatrometom zbog otvorenja 62. međunarodnog dječjeg festivala, a slično se očekuje i večeras na njenom drugom koncertu.

image
Niksa Stipanicev/Cropix

Oba su koncerta najavljena u lipnju prošle godine, a prvi je rasprodan u doslovno tri sekunde, kažu organizatori, dok su ulaznice za drugi otišle u nekoliko minuta.

Ipak, s obzirom na veliki interes i dodatnog mjerenja prostora na šibenskoj tvrđavi, odlučeno je da se za večerašnji nastup pusti još jedan ograničeni kontingent ulaznica putem Eventima.

- Više od dvije godine čekala sam ovaj koncert. Kad smo pokretali turneju tražila sam da obavezno prođe kroz dvije države iz kojih je moja obitelj - Hrvatsku i Irsku, rekla je Lorde uoči nastupa koji je popratila publika iz čak 41 zemlje među kojima su prednjačile Hrvatska, SAD, Velika Britanija, Slovenija, ali fanova je bilo i iz Meksika pa čak i Filipina i Kuvajta.

image

Lorde, koncert na tvrđavi sv Mihovila

/Privatna Arhiva

Fanovi su se zbog nastupa na tvrđavi počeli okupljati već u ranim jutarnjim satima u subotu, a do otvaranja vrata ispred ih je čekalo oko 400-tinjak. Prvi je ujutro stigao fan Justin iz Texasa, kažu organizatori. Na koncertu su prisustvovali Lordeini roditelji Sonja i Vic, a zanimljivo, obitelj s majčine strane vuče korijene iz Dalmacije.

Kao predgrupa nastupio je kantautor Marlon Williams, a tako će biti i večeras- on kreće u 21 sat, a ona u 22 sata. S obzirom da je prvi koncert trajao puna dva sata slično se očekuje i večeras, a set lista joj je podijeljena u tri "čina". Zajedno s bisom Lorde je izvela više od 20 pjesama sa sva svoja tri studijska albuma - "Pure Heroine", "Melodrama" i prošlogodišnjeg "Solar Power".

Lorde je inače višestruka dobitnica Grammyja i jedna od najmlađih izvođačica koja je osvojila međunarodne ljestvice. Punim imenom Ella Marija Lani Yelich-O'Connor, rođena je na Novom Zelandu,a majka joj je dalmatinskih korijena.

image
Niksa Stipanicev/Cropix

Od kada se pojavila na sceni kao 16-godišnjakinja 2013., s tada najvećim hitom godine "Royals", Lorde, kažu kritičari, pomiče granice alter popa i ruši konvencije. Ne koristi društvene mreže, promotivno se pojavljuje jako rijetko, te između albuma uzima velike pauze koje traju uglavnom tri do četiri godine.

Lorde trenutno broji 12 milijuna prodanih albuma diljem svijeta, kao i 10 milijardi streamanja. Nenametljivo je postala glas cijele generacije sa svojim debijem "Pure Heroine", a album je prodan u trostrukoj platinastoj nakladi te osvojio dva Grammyja, dok je singl "Royals" postigao je rekordnu slušanost, a Lorde je postala najmlađa izvođačica, i jedina s Novog Zelanda, koja je zasjela na prvo mjesto Billboardove ljestvice sto najboljih od 1987. godine.

image
Niksa Stipanicev/Cropix

Magazin Time ju je proglasio jednom od najutjecajnijih tinejdžerica na svijetu, našla se i na Forbesovoj listi 30 najutjecajnijih mlađih od 30 godina, na naslovnici Rolling Stonea, te je nastupala uz Nirvanu na Rock and Roll Hall of Fame ceremoniji 2014. godine. Drugi album "Melodrama" debitirao je na prvom mjestu Billboardova ljestvice 200 albuma, zasjeo je na prva mjesta albuma u 45 zemalja i osvojio Grammy nominaciju za album godine.

image
Niksa Stipanicev/Cropix

Dugoočekivani povratak diskografskoj aktivnosti najavljen je uz singl "Solar Power" s istoimenog albuma koji izlazi 20. kolovoza, a pjesma je odmah po izlasku dobila pohvale kritike i publike, zasjela na prvo mjesto Spotify globalne i US ljestvice izdanja, te je u samo prvih 5 dana od objave već imala 30 milijuna streamanja i označena je kao trending diljem svijeta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 13:05