UNIŠTENA OBITELJ

Mračna strana obožavanog ljepotana koji je preminuo jučer: Svojoj djeci život je pretvorio u pakao...

Glumac je imao iznimno složen odnos sa svojim bivšim suprugama i troje od svoje četvoro djece. Nisu razgovarali godinama

Ryan O‘Neil s prvom suprugom Leigh Taylor-Young i djecom Griffinom i Tatum O‘Neal 

 Globe Photos/Zuma Press/Profimedia/Globe Photos/zuma Press/profimedia

Baš kao svojoj zadnjoj velikoj (iako sporednoj) ulozi u seriji ‘Kosti‘, Ryan O‘Neal koji je jučer, 8. prosinca, preminuo u 82. godini života, imao je iznimno kompliciran obiteljski život i složen odnos sa svoje četvero djece. O‘Neal je bio holivudska zvijezda, a ne sumnjivi međunarodni špijun poput njegova lika u seriji, no scenaristi kao da su inspiraciju našli u tom aspektu života glumca.

Kćer Tatum i sina Griffina dobio je u braku s prvom suprugom Joannom Moore, sina Patricka s drugom Leigh Taylor-Young. Najmlađeg sina Redmonda imao je s Farrah Fawcett.

Zbog njega, prezime O‘Neal godinama je bilo sinonim za problematičnu holivudsku obitelj, posebice zbog Tatuminog i Griffinova upadanja u nevolje i borbi s ovisnošću.

- Moj život označila je vladavina droga i alkohola. - rekao je Griffin za magazin People prije gotovo 10 godina - Bol je bila posvuda tijekom cijelog mojeg života i ja sam si sam propisivao lijekove. Droge je u mojoj obitelji bilo svakodnevno, po cijeli dan. Bile su to ‘60.-e i ‘70.-e, i Tatum i meni nije bilo nimalo lako.

image

Scena iz filma ‘Mjesec od papira‘

Lmk109-slib230119-001/Landmark/Profimedia/Lmk109-slib230119-001/landmark/profimedia

Zbog problema u koje su upadali i Tatum i Griffin neprekidno su se svađali s ocem, a zatim se potpuno udaljili. Tatum će kasnije uspjeti uspostaviti kakav-takav odnos s ocem, 2020. godine, no Griffinova otuđenost potrajat će do očeve smrti.

O glumčevoj smrti javnost je obavijestio njegov srednji sin, Patrick, sportski novinar i voditelj, koji je na Instagramu napisao kako je njegov otac "preminuo u miru". Patrick je jedino od njegove djece koje nema policijski dosje, ni priču u teškom odrastanju.

- Moj otac Ryan O‘Neal oduvijek je bio moj junak. Bio mi je uzor i uvijek je bio veći od života. - napisao je Patrick na Instagramu.

Tatum je, pak, u izjavi za People rekla kako osjeća golemu tugu zbog očeve smrti.

- Bio mi je jako važan. Jako sam ga voljela i znam da je on volio mene. Zauvijek će mi nedostajati i sretna sam što smo bili u dobrim odnosima na kraju svega. - rekla je.

Obožavani holivudski ljepotan i njegova supruga, popularna glumica Joanna Moore, vjenčali su se 1963. i ubrzo dobili kćer Tatum, a godinu dana kasnije i sina Griffina. No, brak je bio problematičan od početka i do 1967. i službeno gotov. Natezanje oko skrbništva, problemi s alkoholom i drogom kod oba roditelja i njihove neprekidne svađe, trajat će doslovno desetljećima, a njihovoj djeci život pretvoriti u pakao.

image

Griffin O‘Neal nikad se nije pomirio s ocem

Greg Tidwell/Pacific Coast News/Profimedia/Greg Tidwell/pacific Coast News/profimedia

I kćerino ostvarenje sna da glumi s ocem bit će problematično. Njih su dvoje 1973. glumili zajedno u komediji Mjesec od papira. Tatum je imala samo 10 godina kada je za ulogu djevojčice Addie dobila Oscara i tako postala najmlađa osoba u povijesti te nagrade koja je kući odnijela željeni zlatni kipić. I tata je bio nominiran, no Oscara nije dobio. Sve do današnjih dana, vrtit će se teorije o tome kako je glumčev odnos s kćeri stradao i zbog njegove profesionalne ljubomore. Ona je, iako oskrovka, ostvarila u karijeri mnogo manje no što se očekivalo s obzirom na nevjerojatan početak.

Dok je Moore išla po rehabilitacijama i uništavala se na sve moguće načine, O‘Neal se ekspresno vjenčao s Leigh Taylor-Young s kojom je glumio u kultnoj seriji "Gradić Peyton", a odmah je stigla i prinova, sin Patrick. Brak će potrajati do 1974., no u ovom slučaju razvod će biti prijateljski i bivši par ostat će u relativno dobrim odnosima.

Najmlađeg sina Redmonda, rođenog 1985. godine, Ryan O‘Neal dobio je u vezi s glumicom Farrah Fawcett, jednom od najvećih američkih televizijskih zvijezda 80.-ih. Njih su dvoje zajedno proveli gotovo dva desetljeća. Bili su američki par iz snova, dvoje lijepih ljudi u najboljim godinama, slavni i bogati. Razišli su se 1997. godine, da bi se pomirili 2001., nakon što je njemu dijagnosticirana leukemija. Ostali su zajedno sve do njezine smrti od raka, 2009. godine.

image

Ryan O‘Neal i sin Redmond O‘Neal na prvu godišnjicu smrti Farrah Fawcett

Fame Pictures/Backgrid Usa/Profimedia/Fame Pictures/backgrid Usa/profimedia

- Nije bilo dana da je nisam volio - opisao je on njihov odnos u jednom intervjuu 2019. godine.

Njegov odnos s dvoje najstarije djece dodatno se urušio kada je započeo vezu s Fawcett.

- Tata nije imao pojma o tome kako je njegov odlazak bio težak za nas - izjavila je jednom Tatum za People. U drugim je intervjuima govorila o tome kako je trpjela fizičko i emocionalno zlostavljanje u djetinjstvu te da je otac bio taj koji je nju i brata uveo u svijet droge. Griffin je pak rekao kako su njegovi problem zbog zlouporabe nedozvoljenih supstanci počeli kada je imao samo deve godina. Imao je 16 kada ga je slavni tata, koji se amaterski bavio boksom, udario tako da mu je ispao zub.

- Cijela moja obitelj bila je razbijena na komadiće zbog ovisnosti o drogama i alkoholizma - rekao je Griffin - Zajednički nazivnik bile su droge, alkohol i depresija i to je ciklus bez kraja. Morao sam se maknuti od svega toga.

Posljednji sukob oca i sina zabilježen je 2007. godine, kada je Ryan bio uhićen zbog napada vatrenim oružjem, a tvrdio je da se radi o samoobrani.

- Posljednji put kada sam vidio oca upucao me, jer sam pokušavao pomoći njegovu sinu (Redmondu op. ur.) da se otrijezni. Nakon toga nisam s njim razgovarao devet godina - rekao je Griffin nekoliko godina nakon incidenta.

Redmond, najmlađe glumčevo dijete, od tinejdžerske je dobi imao je problema s drogom i alkoholom. Tako je 2004. godine prvi put otišao na rehabilitaciju zbog korištenja heroina. Nekoliko je puta bio uhićen, a sve su optužbe protiv njega imale veze s drogom.

- Volim ga, no nikad nisam vidjela toliko zastrašujuć primjer posljedica ovisnosti - rekla je Tatum o svojem najmlađem polubratu 2015. godine - Njegovi su problemi toliki da mi se srce slama.

Kada je Redmond uhićen nakon optužbi da je opljačkao špeceraj 2018. godine, krivicu za svoje probleme prebacio je na slavne roditelje. Iz zatvora je za RadarOnline rekao kako "problem nije u drogi već u psihološkoj traumi koja traje cijeli život"

- Najviše su na mene utjecala moja životna iskustva - kazao je i nastavio - Svađe s ocem i izbacivanje na ulicu su dodatno utjecale na događaje pa i to da završi u zatvoru, bude zatvoren na psihijatrijskom odjelu i stalno osjećam nelagodu. Pritisak koji sam uvijek osjećao bio je poput tempirane bombe u mojoj glavi. Nikad nisam želio pozornost.

image

Ryan O‘Neal i Farrah Fawcett

Chris Delmas/Afp

Tek 2020. godine, obitelj se našla na okupu prvi put u 17 godina. Tatumin sin Sean McEnroe, kojeg je dobila dok je bila u braku s tenisačem Johnom McEnroeom, tada je na društvenim mrežama podijelio fotografiju svoje majke, sestre i brata s djedom koju je nazvao "onom koja se pamti cijeli život".

- Zadnji put kada smo bili skupa bila je proslava 30. godina ‘Mjeseca od papira‘, još 2003. godine. Plačem od sreće i zahvalnosti da smo svi još tu, živi, usprkos brojnim problemima s kojima smo se suočavali. - napisao je unuk. U to vrijeme, naizgled nezaustavljivi požari su harali saveznim državama Kalifornijom, Oregonom i Washingtonom.

- Cijela Zapadna obala gori, ali ako se O‘Nealovi se mogu pomiriti onda je doista sve moguće - rekao je Sean.

Iako je veza s Farrah Fawcett jako otežala Ryanov odnos sa starijom djecom, njezina smrt na neki će način pomoći da se pomire 2009. godine.

- Spojila nas je ponovno - kazala je Tatum 2010. i dodala kako joj je otac rekao da mu je žao zbog svega - On je sve što imam od obitelji i trebam ga u svojem životu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 19:10