Na meti kritika

‘Nakon što su dodjelili nagrade za ekološke Oscare, neprimjereno je da putuju avionom‘

Najžešća je kritika stigla od Daniele Elser, stručnjakinje za kraljevsku obitelj
Kate i William
 Tim Rooke/shutterstock

Prošli tjedan britanski princ William i njegova obitelj odlučili su otputovati na odmor. Iskoristili su, kako je rečeno, školske praznike da provedu što više vremena zajedno. No, za razliku od prošle godine, kada su uživali na kraljevskom posjedu Anmer Hall i ostali na britanskom tlu, ove su se odlučili za inozemstvo. Snimljeni su u zračnoj luci Heathrow, odjeveni u ljetne otufite i zbog toga postali meta žestokih kritika. Najžešća je stigla iz Australije - "stručnjakinja za kraljevsku obitelj" s tamošnjeg najjačeg news-portala, Daniele Elser.


Ona smatra da nije primjereno da vojvoda i vojvotkinja od Cambridgea zrakoplovom putuju na tajanstvenu lokaciju na odmor nakon što je prije dva tjedna William svijetu predstavio "Earthshot prize", svojevrsne ekološke Oscare. Za projekte u različitim područjima ekologije, od zbrinjavanja otpada do zaštite voda, dodjeljuje se pet nagrada od milijun funti, a svih 15 nominiranih dobit će financijsku potporu u budućnosti.
- Nekon toga je neprimjereno da William, budući kralj, odluči ovako otići negdje na odmor - napisala je Elser - To je ozbiljna pogreška vojvodskog para.
Elser pritom misli na činenicu da su organizatori "Earthshot prizea" nominirane i izvođače na priredbi poticali da što manje koriste zrakoplove zbog ograničenja "ugljičnog otiska", a bilo je i drugih mjera. Tako je za cijeli koncert benda Coldplay električnu energiju osiguralo 60 ljudi okrećući pedale bicikala.
- Licemjerno je ići toliko daleko i inzistirati na silnim detaljima da bi se dobilo odobrenje Grete Thunberg, a zatim odjuriti na komercijalni let tko zna gdje - napisala je.


Upozorila je i na čudan tajming za odmor, jer William i Kate sudjeluju na UN-ovoj konferenciji o klimi u Glasgowu. Dodatno, napisala je, odlazak na odmor u trenutku kada Velika Britanija prolazi kroz veliku naftnu krizu doista nije primjeren. Na kraju, kaže, još jedan razlog za kritiku je i činjenica da su odlučlili putovati u vrijeme kada britanska vlada donosi nove mjere koje bi ove zime trebale spriječiti širenje koronavirusa i zaustaviti pandemiju.







Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:31