OBUKA

Nasljednica španjolskog prijestolja odijeva uniformu: ‘U jednom trenutku, žena će zapovijedati oružanim snagama‘

Princeza Leonor od Asturije, po odluci španjolske vlade i kraljevske kuće, prije studija proći će vrlo intenzivnu vojnu obuku

Princeza Leonor, nasljednica španjolske krune

 Atilano Garcia/sopa Images/Shutterstock Editorial/Profimedia/Atilano Garcia/sopa Images/shutterstock Editorial/profimedia

Od kolovoza ove godine, nasljednica španjolskog prijestolja, princeza Leonor, kreće s trogodišnjim vojnim školovanjem. Tu je vijest s javnošću podijelila ministrica obrane Margarita Robles.

- Kao u svim parlamentarnim monarhijama, nasljednik mora imati vojno obrazovanje i karijeru u vojsci - rekla je Robles obrazlažući odluku.

Ujedno, ovo je dokaz da Burbonci slušaju glas naroda jer ankete o popularnosti kraljevske obitelji, među kojima je najrelevantnije veliko godišnje ispitivanje javnog mnijenja tamošnjeg lista ABC, već nekoliko godina pokazuju da 85 posto Španjolaca smatra kako princeza mora imati vojno obrazovanje.

- U jednom trenutku, žena će zapovijedati oružanim snagama, a posljednjih godina nastojimo uključiti što više žena u vojsku - rekla je Robles.

Leonor koja nosi titulu princeze od Asturije u listopadu puni 18 godina, a dio svojih kraljevskih dužnosti počela je obavljati kao 15-godišnjakinja. Trenutno pohađa UWC Atlantic College u Walesu, prestižnu i progresivnu instituciju u kojoj se školuju mladi iz 90 zemalja, i koja otvara vrata za najbolje fakultete na svijetu.

image

Kralj Felipe IV, kraljica Letizia i princeze Sofia i LEonor na vojnoj paradi 2016. godine

Javier Soriano/Afp/Profimedia/Javier Soriano/afp/profimedia

Princeza će prvu godinu svojeg trogodišnjeg vojnog obrazovanja provesti u Vojnoj akademiji u Zaragozi. Druge godine čeka je mornarica. Tu će, među ostalim, provesti neko vrijeme ploveći na školskom jedrenjaku Juan Sebastian Elcano. Obuku će završiti u Zrakoplovnoj akademiji.

Tijekom školovanja, princeza će, kao i drugi kadeti, živjeti u internatu, dijeliti sobu s drugim kadetima, te se pridržavati svih pravila, poštivati disciplinu i hijerarhiju. Sve će joj to omogućiti da jednoga dana, kada dođe na prijestolje, bude na čelu oružanih snaga svoje zemlje.

Vlada i kraljevska kuća složili su se da će princeza proći ovu "vrlo intenzivnu" obuku prije no što krene na fakultet (95 posto Španjolaca u anketama smatra da Leonor svakako mora studirati). Princeza, u biti, ide stopama svojeg oca, kralja Felipea u 1980-ima.

Spomenute ankete pokazuju kako je 17-godišnja princeza treći najpopularniji član kraljevske obitelji - na prvom je mjestu kralj Felipe, slijedi ga kraljica-majka Sofia, zatim Leonor, pa njezina majka, kraljica Letizia.

image

Princeza Leonor pomaže saditi drvo tijekom jednog kraljevskog posjeta

-/Shutterstock Editorial/Profimedia/-/shutterstock Editorial/profimedia

Najmanje popularan član obitelji već godinama je bivši kralj Juan Carlos, koji je abdicirao 2014. godine i sinu prepustio prijestolje i težak posao povratka ugleda dinastiji. Nekad obožavani kralj bio je umiješan u porezne prijevare, imao je niz afera koje su njegove ljubavnice detaljno iznijele u javnost, a narodu se nije svidjelo ni njegovo razbacivanje s novcem u vrijeme najveće recesije. Od 2020. godine bivši monarh živi u Abu Dhabiju, a istrage protiv njega u Španjolskoj i Švicarskoj još uvijek nisu završene.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. ožujak 2024 04:31