NEMA LIJEKA

Obitelj Brucea Willisa potvrdila teške vijesti: ‘Boli nas što ovo kažemo, ali konačno imamo dijagnozu‘

Frontotemporalna demencija je “skupni pojam za skupinu moždanih poremećaja koji prvenstveno pogađaju frontalne i temporalne režnjeve mozga

Bruce Willis

 Backgrid/Backgrid Usa/Profimedia

Obitelj Brucea Willisa objavila je da slavni glumac boluje od oblika demencije koji se naziva frontotemporalna demencija ili skraćeno FTD, piše CNN.

U izjavi objavljenoj u četvrtak, njegova je obitelj izjavila da je vijest "bolna, ali je olakšanje konačno imati jasnu dijagnozu".

- Danas ne postoje lijekovi za ovu bolest, što se nadamo da će se promijeniti u godinama koje dolaze. Kako Bruceovo stanje napreduje, nadamo se da će se sva medijska pozornost usmjeriti na rasvjetljavanje ove bolesti koja zahtijeva daleko više svijesti i istraživanja - stoji u priopćenju.

Willisova obitelj — uključujući suprugu Emmu Heming Willis, bivšu suprugu Demi Moore i njegove kćeri — prvi put je otkrila njegovu dijagnozu afazije još 2022. Rekli su tada da Willis pati od zdravstvenog stanja koje utječe na njegove kognitivne sposobnosti i da će uzeti pauzu od glume.

- Bruce je uvijek vjerovao u korištenje svog utjecaja kako bi pomogao drugima i podigao svijest o važnim pitanjima, javno i privatno. U našim srcima znamo kako bi, da je u mogućnosti, učinio sve da javnost osvijesti o ovoj bolesti - stoji u novoj izjavi njegove obitelji.

Prema Klinici Mayo, frontotemporalna demencija je “skupni pojam za skupinu moždanih poremećaja koji prvenstveno pogađaju frontalne i temporalne režnjeve mozga. Ta su područja mozga općenito povezana s osobnošću, ponašanjem i jezikom.”

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 19:30