20 GODINA TRIJEZNA

PRIPREMANJE VEČERE, ČAŠA VINA I ŠAKA TABLETA Legendarna glumica progovorila o trenutku koji joj je promijenio život: 'Rekla mi je da sam mrtva'

 
Jamie Lee Curtis 2008.
 T.C.D / Visual movies / Profimedia

Glumica Jamie Lee Curtis, koja danas slavi 61. rođendan, nikad nije šutjela o svojim problemima smatrajući da šutnja, tajnovitost i sram ne može koristiti, čak može štetiti onima koji se trude ostati trijezni. Zato se još jednom u intervjuu za Today osvrnula na svoju ovisnost.

U iskrenom i dirljivom intervjuu prisjetila se jednog od najvažnijih trenutaka u svom životu koji se dogodio u prosincu 1998. kad ju je prijateljica vidjela kako šaku Vicodina (analgetik) zalijeva vinom, govoreći o tome kao o svakodnevnoj, normalnoj pojavi u njezinom životu. No, do tog trenutka za to nitko nije znao.

- Počela sam raditi predvečer sve ono uobičajeno, pripremati večeru, raditi djeci večeru, kad sam čula prijateljicu kako govori: ‘Znaš, vidim te s tim tvojim tableticama, Jamie. Misliš da si tako živa i divna, ali nisi. Zapravo si mrtva. Mrtva žena’ - ispričala je glumica. Objasnila je da je tablete dobila od liječnika nakon kirurškog zahvata na očima kojeg je napravila jer joj jedan snimatelj rekao da joj oči previše vise. Operacija sama po sebi nije bila pretjerano bolna, ali otkrila je da je tablete jako smiruju.

- Bila sam funkcionalna ovisnica o tabletama i alkoholu. Nikad ih nisam uzimala kad sam radila. Nikad nisam pila tablete prije pet sati poslijepodne. Meni je to bilo za večernje opuštanje, kao kad ulazite u vruću kadu i opustite se. Takav sam osjećaj imala s tabletama i dugo sam ga se držala - rekla je.

Priznala je da ima problem tek nakon što je shvatila da krade tablete od sestre Kelly koja je odsjela kod nje nakon što se ozlijedila u predstavi. Kelly se nije sviđalo kako je tablete omamljuju i ona ih je samoinicijativno prestala piti, a Curtis je znala da će sestra na odlasku shvatiti da je bočica prazna. Zato joj je napisala pismo u kojem je objasnila što je napravila, prenosi Parade.

Kelly se nije naljutila, ali je htjela da joj se sestra oporavi, posebno zato što su gledale slavnog oca Tonyja Curtisa kako se bori s ovisnošću i što im je brat Nicholas umro zbog prevelike doze heroina sa samo 21 godinom. Dva mjeseca kasnije, u veljači 1999., Jamie se prijavila na prvo liječenje i odonda je trijezna.

September 13, 2019, Los Angeles, Kalifornien, USA: Jamie Lee Curtis bei der Verleihung der 45. Saturn Awards 2018 im Avalon Hollywood. Los Angeles, 13.09.2019, Image: 471371717, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Dave Starbuck / Zuma Press / Profimedia
Dave Starbuck / Zuma Press / Profimedia
Jamie Lee Curtis u rujnu 2019.

Dvije kasnije u intervjuu za Redbook prvi je put istupila javno sumnjajući u vlastitu odluku. Bila je jako nervozna i bojala se da će izgubiti poslove kad jednom prizna da je bila ovisna. Međutim, iznenadila se kako su kolege u Hollywoodu bili puni razumijevanja i ljubazni. Zato je odlučila posve promijeniti retoriku i biti posve iskrena ubuduće kako bi možda pomogla drugima koji se bore s ovisnošću.

- Borba s ovisnošću uvijek ide sa mnom. Posjećivala sam sastanke ovisnika po cijelom svijetu. Mislim da je prošlo devet mjeseci otkako sam prestala piti kad sam snimala ‘Šašavi petak’. Ispred svoje sam prikolice stavila veliki znak ‘Sastanci za oporavak u Jamienoj prikolici svaki dan’. Ostavila sam vrata otvorena i nisam znala hoće li se itko pojaviti. Međutim, na kraju smo te sastanke u šali zvali ‘Mobilni sastanci’. To mi je bila najdraža grupa za potporu u kojoj sam ikad sudjelovala, a bila sam po cijelom svijetu - priča Jamie.

Kad odlazi na putovanja, pobrine se da u hotelskoj sobi nema mini barova, a grupe potpore posjećuje i kad se nalazi u zemljama u kojima se ne govori engleski jezik.

- Svaka tajna je strašno štetna. Postoji faza oporavka u kojoj se kaže: ‘Bolestan si samo koliko tajni imaš.’ Istina je da, kad se pogledam u ogledalo, vidim i problem i rješenje. Ovisnost je uništila generacije u mojoj obitelji, ali to staje sa mnom!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 19:28