‘ZALEĐENO POTOMSTVO‘

Vergara dobila spor protiv bivšeg zaručnika: ‘Embrije ne smije koristiti bez njezina pristanka‘

Vergara i tadašnji zaručnik zamrznuli su embrije i potpisali dokument da ih nitko neće moći koristiti bez pristanka druge strane
Sofia Vergara i Nick Loeb u doba ljubavi
 Naa/Mavrixphoto/Profimedia

Sud u Los Angelesu presudio je u korist glumice Sofije Vergare u njezinoj sudskoj borbi s bivšim zaručnikom Nickom Loebom zbog prava skrbništva nad embrijima koje su dali zamrznuti dok su još bili zajedno, piše People.

Vergara (48) i Loeb (45) prekinuli su zaruke u svibnju 2014. nakon što su se godinu dana prije podvrgli izvantjelesnoj oplodnji. Glumica iz serije Moderna obitelj, koja ima odraslog sina po imenu Manolo, kasnije se udala za Joea Manganiella u studenom 2015.

2017. godine Vergara je predala pravne dokumente sudu u Kaliforniji nadajući se da će spriječiti Loeba da bez njezinog pismenog pristanka koristi smrznuta jajašca koja se čuvaju u ART reproduktivnom centru na Beverly Hillsu.

U utorak je sud stao na Vergarinu stranu, udovoljivši njezinu zahtjevu za trajnu zabranu i spriječivši Loeba da koristi smrznute embrije "za stvaranje djeteta bez izričitog pismenog dopuštenja druge osobe".

Prema sudskim spisima, Loeb i Vergara prethodno su na klinici za plodnost potpisali dokument u kojem su dogovorili da se obje strane moraju složiti kako bi se išta učinilo s embrijima.

Loeb je ranije tvrdio da je ovaj dokument potpisao pod "prisilom", ali sud je u utorak utvrdio da dokument nije ništetan, ni poništen.

Nadalje, sud je utvrdio da ne postoji "materijalna činjenica" koja potkrepljuje njegovu prethodnu tvrdnju da su on i Vergara imali "usmeni sporazum" koji bi mu omogućio da embrije unese u surogat majku koja bi rodila dijete.

Uz pravnu bitku u Kaliforniji, Loeb je pokušao steći pravo skrbništva nad oplođenim jajašcima i u Louisiani, nadajući se da će ta država embrijima dati pravni status.

Ovaj slučaj obustavljen je u siječnju kad je sud u Louisiani stao na Vergarinu stranu, podržavši odbacivanje tužbe kojom se traži skrbništvo nad embrijima.

Sud je dodatno donio odluku da se dokumenti otpečate, čime su oni postali javno dostupni. Odvjetnik Nicka Loeba rekao da će se na ovu odluku žaliti Vrhovnom sudu Louisiane.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 06:14