DAMIR KRAJAC Cropix
ČOVJEK ZA TROFEJE

Ademi: Znam zašto mi je pala forma. Pjaca? Vrhunski igrač, a kakav bi tek bio da ga nisu zaustavile ozljede

‘Ne zanima nikoga zašto nisam na razini. Ja znam, ali ne želim govoriti o alibiju‘
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 02. svibanj 2024. 18:05

Arijan Ademi odigrao je u Varaždinu 400. utakmicu za Dinamo. Na Rujevici bi trebao podebljati taj broj, vidjet ćemo hoće li startati od prve minute ili će u veliki boj ući kasnije. Ali veliki kapetan Modrih je spreman za bilo koju opciju. Da nije bilo onih nesretnih bonusa uglavljenih kod ugovora s Kinezima, sigurno bi igrao više, forma bi bila bolja, imao bi kontinuitet. Ali i ovako Aki može biti od velike pomoći, on je lider, čovjek koji može biti najbolji i kad nije u najboljoj formi. Ima jedna zanimljivost kad je kapetan u pitanju. Dinamo nikad nije izgubio naslov prvaka s Ademijem u momčadi! Rijeka je u sezoni 2016/17 bila prvak kad je Ademi bio suspendiran zbog one poznate priče s dopingom. Dakle, kad je Ademi u sastavu, Modri ne bi trebali brinuti za prvenstvo. Tako nas je naučila povijest. Aki je taj ‘faktor x‘. Čovjek za trofeje. Uostalom, on je daleko najtrofejniji igrač Dinama u povijesti, stvoren za velika djela. U četvrtak je na druženju s novinarima izgledao iznimno raspoloženo.

- Napravit ćemo sve da pobijedimo. U dobrom smo nizu, nema razloga da tako i ne nastavimo. Naravno, Rijeka uživa naš veliki respekt, u zadnjih 16-17 utakmica nisu pobijedili samo dvije. Radi se o pobjedničkoj momčadi i dečkima koji žele uzeti naslov prvaka, ali mi smo uvjereni da ćemo pobijediti - kazao je za početak Ademi

Bi li pristao na bod?

- Ne bih pristao na bod prije utakmice. Nije da omalovažavam, znam koliko su dobri, ali znam i koliko smo mi dobri.

Hipotetski, igra se 80.minuta, rezultat je 1:1. Treba li juriti po pobjedu ili čuvati taj bod?

- Ne znam hoćemo li tada jurnuti, teško je to reći. To je trenutak, vidjet ćemo.

image
GORAN MEHKEK Cropix

Na kome je veći pritisak uoči ove utakmice?

- Pritisak je i na njima i na nama, svi žele biti prvi. Četiri kola su do kraja, svatko želi sad uzeti naslov, kad smo već dotle došli, jedni i drugi.

Prije dvije godine baš je on bio igrač odluke, zabio je gol za pobjedu, bilo je 2:1 za Dinamo, taj trijumf je spasio Dinamo u borbi za naslov?

- Nemam posebnu inspiraciju na Rujevici, tako se poklopilo da tamo odigram dobru utakmicu. Nadam se da ćemo i u nedjelju odigrati jednako dobro.

Rujevica je poznata kao stadion na kojem je uvijek teška, bremenita atmosfera za suparnike Rijeke. Kako to proživjeti? Hoće li ta atmosfera imati utjecaja na Dinamo?

- Da, uvijek je tamo ista napetost, sve je našpanano, ali to je za nas igrače dobro, ne radi nam probleme.

Koga se u Rijeci treba najviše plašiti?

- Ne bih rekao da se nekoga plašimo. Stvarno imaju puno odličnih igrača, kao momčad su odlični s nekoliko sjajnih pojedinaca, koji rješavaju utakmice. Prije svih Pjaca, koji je vrhunski igrač, reprezentativac, kakav bi tek bio igrač da ga nisu zaustavile ozljede.

Dinamo je konačno u plusu na ljestvici, ima bod više od Rijeke? Koliko to znači za ovu utakmicu u psihološkom smislu?

- Sigurno je bolje biti u plusu, ali uvijek idemo na pobjedu i to se ništa ne mijenja. Možda je lakše biti u plusu.

Hoće li prvenstvo biti odlučeno ako Dinamo pobijedi u nedjelju? Jer onda bi imali četiri boda prednosti, utakmice s Osijekom i Rudešom u Maksimiru, s Slaven Belupom na strani. Izgleda kao da bi to onda stvarno trebalo biti riješeno?

- Ne, neće biti riješeno. Nikako. Neće biti gotovo prvenstvo ako pobijedimo, poslije su još tri utakmice, svaku treba shvatiti ozbiljno i svaka sljedeća je najbitnija. Nije Rujevica kraj prvenstvene priče niti ako uzmemo tri boda. Vidjeli ste što se sve događalo ove sezone, koliko je bilo neizvjesnosti, koliko drame.

Kako mlađi igrači žive uoči ovakve utakmice, jesu li nervozni, pitaju li za savjet vas starije?

- Razgovaramo s njima dosta, ali su i oni dosta mirni, puni samopouzdanja, to je lijepo vidjeti. Baš su pravi dečki.

image
GORAN MEHKEK Cropix

A kako sam Ademi proživljava vlastitu situaciju, kad nije u prvih jedanaest, ne igra puno?

- Svaki igrač bi volio igrati, biti na terenu, ali nekad je situacija takva da je netko drugi na travnjaku. Kao što uvijek kažem, momčad je najbitnija i sretan sam samo s pobjedama, samo da Dinamo pobjeđuje, to je jedino važno.

Ipak, kako on vidi svoju formu, čini se da je u malom padu?

- Zašto mi je pala forma? Znam zašto je to tako. Ali to je moj razlog, vi vidite i sudite, realno, ne zanima nikoga zašto nisam na razini. Ja znam, ali ne želim govoriti o alibiju. Želim iskoristiti svaku minutu na terenu i pomoći momčadi na terenu. U pitanju nije nikakva ozljeda.

To je pokazao i kako bodri momčad s klupe. Lijepo se to vidi svaku utakmicu...

- Bodrim s klupe, naravno, to je iskreno, samo pobjeda, osobne stvari tek onda dolaze na red.

Znači, mogao bi biti trener jednog dana?

- Zanima me posao trenera, možda jednog dana i budem.

Željko Sopić ističe da se pobjede slave na benzinskim pumpama, kakav je običaj u Dinamu?

- Malo se proveselimo u busu, nekad stanemo na benzinsku, ali ne treba to previše potencirati, ništa posebno - zaključio je Arijan Ademi

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
02. svibanj 2024 18:05