MANU FERNANDEZ
DRAŽEN KRUŠELJ ZA JL

Odlazi i Rakitić!? Barca je dopustila da joj transferima upravlja - Paris Hilton, evo tko sve plaća...

Barcelona je u posljednje tri sezone na samo trojicu igrača spiskala više od 365 milijuna eura...
Piše: Dražen Krušelj/Jutarnji listObjavljeno: 15. kolovoz 2020. 17:42

Udarili smo o dno i trebamo promjene. Pritom ne mislim samo na igrače i trenere, iako sam prvi spreman podnijeti žrtvu, nego na strukturni zaokret. Godinama idemo u pogrešnom pravcu”, sažeo je Gerard Pique opće raspoloženje u kampu Barcelone nakon potopa u Lisabonu.


Odlaze Setien, Abidal...


Premda su relativno svježe uspomene na 2015. godinu, kada se “blaugrana” posljednji put popela na krov Europe, svi će se složiti s Piqueovom dijagnozom. Barcelona je dopustila da joj momčad ostari i da joj usput sektorom transfernih poslova upravlja Paris Hilton.

Posljedica? Debakl za debaklom svakog sljedećeg proljeća u Ligi prvaka. Jednom je momčad preživjela ozbiljne batine na gostovanju u Parizu (pobjeda 6-1 u uzvratu nakon 0-4 na Parku prinčeva), ali je zato stradavala protiv Rome (0-3), Juventusa (0-3), Liverpoola (0-4) a na kraju je protiv Bayerna implodirala i rasula se na komadiće, ne ostavljajući prostora za krpanja. Barceloni je potreban reset, a ako se klub odluči za takvu drastičnu mjeru, metla bi mogla pomesti barem polovicu svlačionice, a onda i upravu, na čelu s predsjednikom Bartomeuom, čiji mandat traje do izbora raspisanih za ljeto 2021. godine.


Odmah u petak navečer Bartomeu je javnosti dao do znanja kako je spreman krenuti u “čistku”. Logično je da će ceh prvi platiti trener Quique Setien (u siječnju zamijenio Valverdea) te da će odmah nakon njega ured isprazniti direktor sportskog sektora Eric Abidal. Opozicijski prvaci (a u Barceloni oporba nikad ne spava) idu korak dalje i pitaju - zašto se ovdje zaustaviti? Neka se povuče i Bartomeu, jer je serijom nelogičnih poteza odveo klub ususret savršenoj oluji, u vidu loših rezultata (prva sezona bez trofeja nakon 2007./08.), klanovskih podjela i nebuloznih kupnji.


MOGU LI SLOMITI XAVIJA?


Transferna politfika je onaj dio uvrnutog mozaika nad kojim se zapanjena publika danas najduže zadržava. Barcelona je u posljednje tri sezone na samo trojicu igrača spiskala više od 365 milijuna eura. Dvojica od navedene trojice, Antoine Griezmann i Ousmane Dembele, u petak su priliku čekali s klupe. Prvi je ušao s klupe i odigrao sada već poslovično diskretno, ako ne i preplašeno, dok je drugi sezonu potrošio na borbu s misterioznom ozljedom. Treći igrač zove se Philippe Coutinho i ponuđene mrvice minutaže iskoristio je da postigne dva gola svojem roditeljskom klubu.

Bayernu je posuđen kako bi Barcelona amortizirala trošak astronomskih plaća koje guše klub, ali na kraju bi se bizarnim spletom okolnosti i ova posudba mogla pokazati kao mali financijski harakiri. Osvoji li Coutinho europski naslov (pa makar i s Bayernom), klauzula ugovora kaže da je Barcelona dužna njegovu prethodnom klubu Liverpoolu doznačiti nagradu od 5 milijuna eura.

image
DAVID RAMOS


Što čeka Barcelonu narednih tjedana? Ne treba očekivati da će se Bartomeu slomiti pod pritiskom i raspisati prijevremene izbore. Vjerojatniji je rasplet u kojem uzde momčadi povjerava Xaviju kao favoritu svlačionice, ili Mauriciju Pochettinu, s kojim već neko vrijeme medijski koketira. Izvjesno je da će nakon toga uslijediti rastanci sa zaslužnim senatorima (Pique, Rakitić, Suarez, možda i Busquets ili Alba), a u međuvremenu će planet Barcelona strepjeti nad odlukom Lea Messija.

Nakon tolikih razočaranja, 33-godišnjak bi na kraju karijere mogao naći elegantnu odstupnicu iz ovog kaosa tako da prihvati Interovu ponudu četverogodišnjeg ugovora, teškog 260 milijuna eura...

Linker
10. svibanj 2024 10:26