Damir Krznar i Luka Modrić

 Cropix
BIVŠI TRENER DINAMA:

‘Modrić je zaista dobio naše pismo i ostao šokiran! Mislio je da je dužan ili da tražimo donaciju‘

‘Prekrasno je biti prvak, ovdje su Hrvati na cijeni, a Dinamo u jednom igraču ima budućeg nositelja igre‘
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 30. travanj 2024. 15:41

Damir Krznar u nedjelju je osvojio slovensko prvenstvo s Celjem, u ponedjeljak smo ga mobitelom našli - u podrumu! U kući se bacio na bravarske poslove, stavljao je nove pante na vrata...

- Lijek za dušu. Sad sva vrata štimaju. Zašarafio sam to k‘o veliki. Gle, dijete sam sa sela, moram biti majstor. Znate kako su se prije kuće gradile, susjed susjedu. Plaćao si jedino eventualno krovopokrivača. Ja sam iz generacije koja je morala sve znati - rekao je Krznar, ponosan prije svega na posao koji je napravio u slovenskoj ligi.

- Jako je lijep osjećaj. Super je, prekrasno je biti prvak jedne države. Naravno, najljepše je biti prvak svoje zemlje, ali isto tako ima čari i kad do toga dođeš drugdje. Učinili smo to u derbiju, četiri kola prije kraja, sjajan domet za Celje, koje sustavno i kvalitetno radi.

Liga raste

Krznar je sezonu započeo u Mariboru, s kojim je lani bio drugi i finalist Kupa, što se dogodilo da je došlo do smjene?

- Postoje situacije koje nemaš pod kontrolom. Napravili smo solidan prijelazni rok, došao nam je Soudani kao ciljana meta, ali imali smo nesreću da nam se ozlijedio u prvoj europskoj utakmici. Nakon toga ostali smo i bez Jakupovića, koji je trenutačno najbolji strijelac lige. Rezultati su izostali i naravno da će to trener platiti.

Ekspresno ste preuzeli Celje.

- Dogodilo se da je Španjolac Riera otišao u Bordeaux, te su tražili novog trenera.

Kakvo je sad slovensko prvenstvo?

- Samim time što smo osvojili mi koji smo povijesno negdje od 3. do 5. mjesta, govori da cijela liga raste. Nadmašiti Maribor i Olimpiju je velika stvar za Celje, a i cijelu Sloveniju.

image

Damir Krznar slavi titulu

CELJE Facebook

Gdje bi bilo mjesto Celju u HNL-u? Je li to borba za naslov prvaka?

- Teško je reći da bismo se borili za prvaka. Odigrali smo utakmicu s Dinamom na pripremama ove zime u Rovinju. Dinamo je dobio 2:0, ali bila je dosta ravnopravna utakmica. Vjerujem da bi se Celje u Hrvatskoj borilo za Europu, a i Maribor i Olimpija bi imali što reći.

U klubu ima nekoliko Hrvata.

- Obradović, Bobičanec, Kvesić, Menalo. Hrvati su na visokoj cijeni u Sloveniji, najzastupljeniji od stranaca. Oplemene svaku ligu. Patrik Mijić, koji je igrao za Međimurje i Dinamo II, ovog je proljeća možda i najbolji strijelac, a igra u Rogaškoj koja se borila za ostanak.

Ekstrasamouvjeren ili lud

Predsjednik Celja, Rus Valerij Kolotilo, poslao je službeni dopis Real Madridu u kojem stoji da želi s Lukom Modrićem pregovarati o njegovom transferu u Celje.

- Naš predsjednik je jako ambiciozan. Njegova je mantra da mu je samo nebo granica i pokušava. Zbilja je kontaktirao Real Madrid. Predstavio se kao predsjednik Celja, da ima namjeru dovesti u svoj klub Luku. To čak nije bio ni dužan jer Modriću istječe ugovor, to je napravio džentlmenski. To je pismo zaista došlo do Luke. Ostao je zbunjen. Nije mu bilo jasno o čemu se radi, pitao je ljude iz Reala: "Jesam li nešto dužan". Mislio je da je nešto obećao dati, pa zaboravio ili da traže donaciju od njega. Kad su mu rekli da žele pregovore s njim kako bi došao u Celje kao igrač, bio je - šokiran! Nisam se osobno čuo s Modrićem, to mi je ispričao moj pomoćnik Mihael Mikić, kojem je rekao Hrvoje Čale.

Kad vam je predsjednik kazao da želi dovesti Modrića, što ste mu rekli?

- Krenuo je u priču - moraš sanjati nešto veliko, biti ambiciozan, s time pokazujemo da ciljamo visoko. Samo sam mu rekao: "Sanjajte predsjedniče". Kad čelni čovjek takvog kluba ima takvu ambiciju on je ekstra samouvjeren ili lud na pozitivan način. Obje teze drže vodu. On i sportski direktor su u klubu 12-14 sati dnevno, ozbiljno vode Celje već 5-6 godina.

Postoje najave da bi Dinamo uzeo jednog slovenskog prvoligaša za partnera kako bi se tamo razvijali mladi igrači Modrih. Znate li što o tome?

- Čuo sam za te njihove planove. Slovenija je dobar poligon, dobro razmišljaju s obzirom na blizinu i kvalitetu lige. O kojem se konkretno klubu radi, jesu li već u razgovorima, ne znam. Ima sredina koje bi to možda i pozdravile. U kojoj formi, to je stvar dogovora.

Očekuje pobjedu Dinama

Krznar je 2021. kao trener Dinama osvojio dvostruku krunu, Modri su sad upravo pred derbi s Rijekom izbili na čelo HNL-a.

- Neizvjesnost je nešto najljepše što se moglo dogoditi Hrvatskoj ligi. Naravno da bi nama dinamovcima bilo draže da nije napeto i da je Dinamo već prvak, ali OK... Vratili su se iz ponora, bilo je turbulentnih stvari. Psihološka prednost se prebacila na stranu Dinama.

Hoće li Rijeku poraz od Lokomotive uzdrmati ili rasteretiti, jer prekinula je seriju pobjeda.

- Teško je očekivati da neka momčad, čak i Dinamo, pa tako i Rijeka, ima niz od 10-15 pobjeda. Naravno da ovo nije dobar trenutak za poraz, ali to Rijekino posrtanje protiv Lokomotive neće biti presudno za derbi. Derbi je dovoljan motiv momčadima da zaborave sve što je bilo prije i samo se koncentriraju na tu jednu utakmicu. Super je stvar što će vjerojatno baš derbi odlučivati o prvaku.

image

Dario Špikić i Bruno Goda

DAMIR KRAJAC Cropix

Koji rezultat očekujete na Rujevici?

- Bez obzira na to što sam trener, užasno sam loš prognozer. Na kladionici bih brzo propao. Mogu reći samo što mi je na srcu, a to je da očekujem kako će Dinamo dobiti. Bez obzira na to što sam izuzetno dobar sa Sopićem i strašno mi je drago što ima tako kvalitetnu sezonu s Rijekom.

Pitali smo ga i za nekoliko glavnih igrača Dinama. Osvrnuo se posebno na Petra Sučića.

- On je sigurno budućnost Dinama. Trebat će mu još možda godina dana da postane stožerni igrač kluba. Za njega se ne bojim. Imao sam ga prilike trenirati u B momčadi, znam da je to građa istinskog vođe i TOP igrača.

Mislite da može postati vrhunski na europskoj razini?

- Bit će nositelj Dinama. Kroz vrijeme. Kad kažem vođa mislim da tihog vođu jer on ne galami, ali je stabilan. Sigurno je da ima stvari koje treba popravljati. Otvoren je za suradnju, sluša i slijedi. Još će puno naučiti.

Linker
30. travanj 2024 15:45